Ahojte! Těm, kdo z nějakého důvodu nesledují FB stránku blogu, se na vědomí dává, že jsem se stala studentkou MUNI - aneb konečně jsem se včera dozvěděla výsledky :) Jediným problémem je, že zápis mám ve stejný den, kdy odjíždím do Paříže. Tak snad se to nějak vyřeší. Včera jsme po práci jely s kamarádkou na kola s vodárkou v batohu, škoda, že byla docela zima na piknik... Pak jsem si dopřála horkou vanu s pěnou, s jídlem i s novým dílem True Blood, to byl luxus :) No a dnes se chystáme s přítelem někam večer to trošku oslavit. A jak se máte vy? Jaké bylo vysvědčení včera?
Budeme potřebovat:
170 g sušenek (nejlépe máslových)
85 g másla
400-450 g krémového sýra (Philadelphia, Buko, může být i Lučina nebo mascarpone)
60 g moučkového cukru
2 velká vejce
něco nahoru (jahody, maliny, citrony, čokoládu, karamel, zkrátka cokoliv, co máte rádi)
Sušenky rozdrtíme (třeba tak, že je dáme do sáčku a rozválíme je válečkem, dokud se nerozdrtí nebo pokud máte mixér, tak jim dejte několik pulzů v mixéru) a potom je smícháme se změklým máslem (změklé je lepší než rozpuštěné, věřte mi).
Sušenky nadrtíme fakt co nejjemněji to jde, smícháním s máslem nám vznikne taková drobenka, kterou natlačíme do dortové formy. Nejlépe směs natlačíte lžičkou a snažte se být fakt důkladní, záleží na tom celá budoucnost cheesecaku, jestli vám bude držet pohromadě nebo ne :)
Něco natlačte i do boků formy (mimochodem, já použila silikonovou, takže jsem ji ani nemusela vyložit pečícím papírem, miluju silikonové formy!) a formu potom dejte do ledničky, korpus pěkně ztuhne a zcelí se.
Mezitím si připravíme krém, smícháme krémový sýr s cukrem, potom postupně přidáme obě vejce, směs vždycky zašleháme bud v mixéru nebo v tom, v čem jsem to šlehala já. Na to šlehání opatrně, šlehejte to opravdu jemně, až s mateřskou péčí, cheesecake se vám za to pak odmění :)
Krém je dost tekutý, ale toho se nelekejte, on pečením ztuhne. Nalijeme ho na korpus a dáme péct do trouby, kterou jsme si předehřáli na 170 °C. Cheesecake se doporučuje péct ve vodní lázni, já jelikož jsem ho pekla v té silikonové formě, jsem si jen dala do trouby pekáček s vodou (na spodní rošt) a na horní rošt dala formu s cheesecakem. A povedl se na jedničku. Pečeme 25-30 min a po tuto dobu v žádném případě neotevíráme troubu!!! Propadlo by se vám to a nebylo by to hezké :)
Po upečení cheesecake musí vychladnout, nejlépe to uděláte tak, že ho necháte v troubě a otevřete dvířka, vychladí se tak postupně.
No a pak už si nahoru můžeme dát, co chceme. Já si nakrájela jahody a pak jsem to ještě přelila červeným želé, které jsem si připravila podle návodu na sáčku :) Želé jsem nechala zatuhnout a pak už cheesecake putoval do ledničky, kde zůstal přes noc na uležení.
Druhý den ráno jsem ho ochutnala a bylo to výtečné :) Jak vidíte, je to trošku náročnější na přípravu, takže asi nic, co byste dělali každý víkend ke kávičce. Ale jednou za čas to za to fakt stojí, nemyslíte?
A co vy, zkoušeli jste někdy cheesecake dělat doma? Nebo si ho dáváte jen ve vaší oblíbené kavárně? Napište mi a pokud ho budete podle tohoto receptu zkoušet, dejte mi vědět, jak to dopadlo :)
23 komentářů
To vypadá ÚŽASNĚ! mňam, hned bych si dala :)
OdpovědětVymazatMy děláme cheesecake jenom obyčejný, ten je teda taky výborný, ale tohle musím vyzkoušet :)
někdo by měl vymyslet způsob, jak dát čtenářům ochutnat :D
OdpovědětVymazatCheesecake jsem ještě neměla, ale jak tak na něj koukám, dala bych si) Budu to muset vyzkoušet taky))
OdpovědětVymazatMôžeš skúsiť popýtať niekoho, aby ťa na zápise zastúpil na základe plnomocenstva :-)
OdpovědětVymazatA na akú fakultu si sa dostala :-)?
Ano, to vím, ale to se mi moc nechce. A stejně bych musela přijít někdy jindy na focení do systému :)
VymazatMůj obor je mezifakultní - ESF a PedF.
dokonalé...vypadá nádherně!!
OdpovědětVymazatTen vyzkouším :) chystám už se na to hrozně dlouho tak teď když mám čas, se na něj vrhnu :)
OdpovědětVymazatteda mňam! vypadá krásně, jako ze Starbucks :-)
OdpovědětVymazatTeda, taková poklona, děkuji! :)
Vymazatgratulujem teda :)
OdpovědětVymazata cheescake vyzerá skvele. teraz mám také obdobie, že by som skúšala piecť a variť všelijaké nové veci, takže hneď si ho dávam do záložiek :D :)
Joo taky zkouším nové věci :) Pak dej vědět, jak se ti povedl!
VymazatMňam, mňam, mňam!!
OdpovědětVymazatgratuluju, vypadá moc dobře!
OdpovědětVymazatjá odlétám už ve středu a strašně se těším :D
Děkuju a teda vůbec se ti nedivím, taky bych se těšila jak malá :)
Vymazatcheesecake miluju.. jahody miluju .. MNAM !!! tohle si musim upíct
OdpovědětVymazatgratuluju! nakonec nám to krásně vyšlo :)
OdpovědětVymazatgratulujem a cheesecake vyzera užasne :) musim skusit :)
OdpovědětVymazatgratuluji!:)
OdpovědětVymazatmnam vypadá to nádherně :)
teeda, mnam! krásne to vypadá :o)
OdpovědětVymazatMňam! :) Recept uložený v zložke "odkazy" :))
OdpovědětVymazatmnaaam cheesecake je moj najoblubenejší :)
OdpovědětVymazatVypadá to skvěle! Cheesecake mám moc ráda, ale doma jsem ho zatím nedělala, tak možná ho konečně zkusím! :)
OdpovědětVymazatCheescake jsem zatím zkoušela jen jednou, taky jahodový, ale tenhle s tím krémem a želatinou vypadá ještě líp, asi ho vyzkouším :)
OdpovědětVymazatDěkuju moc za každý komentář :)