Macarons

Tak jsem včera byla na noční v Tescu a dnes jdu znovu. Uf, mám vždycky rozhozený metabolismus, když jdu spát o půl 7 a vstanu kolem jedné hodiny.. Přesto jsem dnes stihla vypracovat zase jedno téma k maturitě a byla jsem nakoupit. Musím vám říct, že dnes jsem poprvé cítila jaro ve vzduchu. Hned, jak jsem vyšla z domu, tak mě to praštilo do nosu, sluníčko svítilo, ptáčci cvrlikali. Nádhera :)


 Na makronky potřebujeme 138 g mandlové moučky (já koupila mleté mandle, můžete si je ale namlít i doma), potravinářské barvivo (ted vážně - čekali jste nějakou jinou barvu? :P)
Dále 125 g práškového cukru a 105 g krupicového cukru. 
 105 g bílků (což jsou asi dva nebo tři, já měla dva větší a jeden menší)
A potom na nápln 100 g hořké čokolády (makronky jsou samy o sobě hodně sladké, fakt to nedělejte z mléčné čokolády) a 2/3 hrníčku smetany ke šlehání (já tam dala celý kelímek, vyšlo mi to tak). 
 Bílky si našleháme s krupicovým cukrem. Napřed šleháme na nejmenší otáčky, dokud se cukr v bílcích nerozpustí. Pak otáčky zvýšíme a až ze směsi bude bílá hmota, ale pořád tekutá, otáčky přepneme na nejvyšší a šleháme až do té doby, kdy nám vznikne tuhý sníh. Poznáte to tak, že když mixér zastavíte a vytáhnete ho ze sněhu, měla by vám na povrchu zůstat špička.

Barvivo si připravíme tak, že prášek rozpustíme v malém množství vody a pak to nalijeme do sněhu a zašleháme až do požadované barvy. 
 Mezitím si připravíme směs mandlové moučky (snažte se, aby v ní nebyly velké kusy mandlí, já ji dvakrát prosívala, aby to bylo fakt perfektní) a práškového cukru. Tu POMALINKU, ale fakt pomalinku, zašleháme do barevného sněhu. A ne, že to tam hrknete všechno naráz!!! Pěkně po částech, jasný? :) Když špachtličku vytáhnete z výsledné hmoty, neměla by vám zůstávat špička na povrchu.
 A to je všechno, vzniklou směs si naplníme do cukrářského pytlíčku nebo do klasického sáčku, kterému ustřihneme rožek. A děláme kolečka na plech vyložený pečícím papírem.
 Dělejte je raději dále od sebe, at se vám makronky nespojí. Ted to necháme půl hodiny odstát. Pokud se vám v makronkách vytvoří bublinky, bouchněte plechem o kuchynskou linku, ony popraskají :) Po půl hodině je dáme péct do trouby vyhřáté na 140 °C a pečeme je zhruba 18 minut. U mé trouby tento čas byl naprosto odpovídající, kdyby se pekly déle, spálily by se a měly by zlatavý povrch, což je špatně. To, že jsou dokonalé, poznáte tak, že jsou na povrchu křehké a vevnitř jako marshmallow.



Ideálně by měly vypadat takto :)
 Připravíme si nápln tak, že si ohřejeme smetanu a ještě před tím, než začne bublat, v ní rozpustíme kostičky čokolády. Necháme provřít a po celou dobu mícháme. Necháme vychladnout a tady nastal můj problém - bylo to moc tekuté. Tak jsem přidala ztužovač šlehačky a ještě to trochu vyšlehala. Problém vyřešen :)
 No a ted už jenom hledáme stejně velká kolečka a slepujeme je k sobě. Mně z toho vyšlo 20 makronek a obávám se, že za chvilku budou pryč, jsou totiž vážně luxusní, nečekala jsem, že by se mi fakt povedly :)
Za konečné nakopnutí k pečení děkuju Lizzy, u které jsem recept našla. Ta taky doporučuje jíst makronky až na druhý den, že prý jsou lepší. No nevím, mně chutnaly i hned po upečení :D

Tak co, zkusíte to? Je to výzva, je to složitější, ale stojí to za to, hned bych vám dala ochutnat, kdyby to šlo :) Pokud to vyzkoušíte, určitě pak dejte vědět, jak to dopadlo!

25 komentářů

  1. to vypadá fakt skvěle! :) a jak jinak, než zelená! :D

    OdpovědětVymazat
  2. Ja som hneď vedela,že budú zelené :)) Vyzerajú úžasne,mňam,dala by som si.Na prvý krát tiež skvelé,nám sa tiež podarili ako si videla ale druhý krát už neboli také pekné.Ale chutné sú stále,nech už vyzerajú akokoľvek :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo a vám i pěkně naskočily, mně ne, nevím proč :( A to je zvláštní, že napodruhé už nebyly tak pěkné, snad se mi to taky nestane. Jo, přesně, chutné budou tak i tak :)

      Vymazat
  3. ach, jsem nadšená! Těšila jsem se na tenhle post, a určitě si je také upeču :)

    OdpovědětVymazat
  4. ježiš tak ty bych snědla na posezení :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky bych s tím neměla problém :D Ale šetřím je!

      Vymazat
  5. Máš je sice trochu placatější, ale vypadají i tak výborně :) Já je zase neměla stejně velký :D A taky jsem neměla barvivo - zelené jsou nejlepší!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, nevím, proč mi nenaskočily :( Do příště to zkusím napravit! A děkuju, Klári.

      Vymazat
  6. jsou krásné, já to určitě nezkusím, protože jsem levá, ale asi si je někde koupím :D

    OdpovědětVymazat
  7. Já jsem je zkoušela jednou s hodně velkými kusy mandlemi, dopadly hrozně, ale tenhle recept se mi moc líbí a ráda ho vyzkouším :).

    OdpovědětVymazat
  8. dnes som sa na nich akurát chystala, ale u nás v Bille som nenašla farbivo :/ tak snáď zajtra...
    tvoje vyšli nádherne :)

    OdpovědětVymazat
  9. Mňááám :) Vypadají nááádherně, akorát bych potřebovala, aby mi je někdo upekl :D

    OdpovědětVymazat
  10. vypadají krásně ;) musím je taky zkusit až budu mít čas ;)

    OdpovědětVymazat
  11. teda jsi sikovna! vypadaj dobre!
    http://sienastyle.blogspot.it/

    OdpovědětVymazat
  12. vyzerajú skvele, máš bod plus za zelenú farbu :) inak dnes som aj ja prvýkrát cítila jar, keď som šla zo školy, urobilo mi to neskutočnú radosť :)

    OdpovědětVymazat
  13. Mňam! Jsi moc šikovná, Ani. Taky jsem ten článek u Lizzy četla a říkala si, že je musím zkusit, ale ještě jsem se k tomu nedokopala :) tak snad někdy, vypadají vážně báječně! :))

    OdpovědětVymazat
  14. Vypadají skvěle :) Uplně jsem teď na ně dostala chuť. Před nedávnem jsem hledala právě nějaký rozumný recept,ale ne moc složitý, na každý recept, co jsem narazila, tak jsem si našla nějakou výtku, ale podle tvého postupu to vypadá opravdu jednoduše ! :) Určitě vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  15. wow, skvěle se povedly, asi to taky vyzkouším, sice mám z pečení trochu respekt, ale tady to vypadá tak hezky, jednoduše..:)

    OdpovědětVymazat
  16. na mém blogu je giveaway...budu velmi ráda ,když se zúčastníš :)

    OdpovědětVymazat
  17. Makrony jsem taky nedávno dělala. Na mě je to sladké, ale přítel si pochutnal :)

    OdpovědětVymazat
  18. Bože, také chute ! *q* Ešte som to nerobila, ale plánujem niekedy :)

    OdpovědětVymazat
  19. Vypadají úžasně! :) Taky bych to chtěla zkusit :).

    OdpovědětVymazat
  20. vyšly Ti moc pěkně! také jsem je zkoušela a dopadlo to šíleně :D byla jsem dost naštvaná, protože jsem nevěděla, v čem jsem udělala chybu... nedalo se to ani jíst :D

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)