Amsterdam protkaný kanály

Ahojte! Zdravím vás u nového článku a rovnou si dáme první část fotek a vyprávění z naší dovolené v Amsterdamu. Chtěli jsme tam jet už pár let, jenže jsme to nikdy nezrealizovali. Docela drahé letenky a fakt drahé ubytování nás vždy nakonec odradilo. Jenže tento rok, ještě v lednu, kdy jsem se učila na státnice, na mě vyskočily levné letenky z Prahy od Easyjetu. Takže jsme koupili zpáteční letenku za 1300 Kč na osobu a dovolená v srpnu byla jasná. Rovnou jsme koupili i Airbnb, které jsme na amsterdamské poměry sehnali za dost dobrou cenu. To znamená necelých 900 Kč na noc na jednoho, ale v ceně se snídaní a zapůjčením kol. A to se vyplatí :)
Nakonec se k nám přidali ještě kamarádi, tak jsme letěli ve čtyřech. Vycházelo to tak, že jsme letěli v neděli v poledne z Prahy a ve středu brzo ráno zpátky, takže jsme měli 2 a půl čistého dne na průzkum města. A i když jsem měla trochu obavu, abychom všechno stihli, nakonec to úplně krásně stačilo. Tím, že jsme měli půjčená kola a pořád na nich jezdili po městě, jsme viděli vše, co jsme chtěli.
Ten první půlden jsme každopádně ještě chodili pěšky, protože bezprostředně po přistání jsme dojeli vlakem do města (jedna cesta 5,50 €, ale je to nejrychlejší cesta na hlavní nádraží) a s batůžky se vydali rovnou trajektem na druhou stranu řeky Amstel. Trajektů jezdí několik přímo od hlavního nádraží, jsou zadarmo a můžete na ně i s kolem. Druhý břeh tvoří moderní část města, přičemž nahoře té vysoké budovy je obří houpačka, na které se dá houpat přes okraj střechy s rozhledem na město. Tam jsme teda nešli, samotný výstup nahoru stojí 14 € a za houpačku dáte ještě dalších 5 €.
Omrkli jsme i EYE Filminstituut, muzeum filmového umění, které se skrývá v architektonicky hodně zajímavé budově. Jinak si asi hned všimnete LGBT vlaječky, kterých nás v neděli provázelo městem beze srandy stovky, protože zrovna v Amsterdamu končil Pride festival závěrečným ceremoniálem na hlavním náměstí Dam. Zajímavá zkušenost, ale teda byli jsme rádi, že další dny už město bylo klidnější.
Prošli jsme kolem bývalých přístavních budov, které si zachovaly svůj industriální ráz a jsou rájem mladých lidí, designérských studií, kaváren a alternativních barů / restaurací. My jsme navštívili Noorderlicht a dali jsme si talíř plný různých malých snacků - sýry, salámy a klobásy, masové a zeleninové kuličky, olivy, pečivo a omáčky. Pak už jsme trajektem přejeli zase zpátky k hlavnímu nádraží a vydali se do té historičtější části města.
Na to, že v Amsterdamu není zrovna mnoho nějak významných památek, je prý čtvrtým nejnavštěvovanějším evropským městem. Můžou za to jistě malebné cihlové domečky, z nichž některé stojí tak nakřivo, že se člověk až diví, že nespadnou. Pak také všudypřítomné kanály a mosty přes ně, však se také Amsterdamu přezdívá Benátky severu. No a v neposlední řadě se do Amsterdamu jezdí pro to, že tam jsou některé věci legální a jinde ne :)


Nás nejvíc zajímaly křivé domky, kanály a mosty, těch jsme viděli fakt hodně. Prošli jsme se kolem kostela Oude kerk a nestačili jsme se divit, kolik bordelů jen okolo kostela jsme potkali. Dělali jsme si srandu, že ten kostel musí snad vysvětit každý den, kolik těch červených závěsů tam bylo :D
Většina domů v Amsterdamu je stejně jako v Benátkách postavená na kůlech a do hodně z nich se fakt dá dostat jen na lodi. Dokážete si představit, že byste ráno z domu vyjeli do práce na loďce? To je next level dopravy :)


Postupně jsme došli až k domu Anny Frankové, kam jsme si sice chtěli koupit lístek online, ale zaspali jsme to a nevyšlo na nás. Když jsem pak zpětně zjistila, že bych dala za 15min prohlídku 10,50€ a ještě bych nejspíš musela čekat ve frontě, i když mám lístek, tak už mě to vůbec nemrzelo! Na dům jsme tedy mrkli jen zvenku a stačilo. Stejně je z toho udělané moderní muzeum a na první pohled zvenku ani nevíte, který že teda dům to je. Google pomohl, je to tento (druhý nalevo od moderního vstupu do muzea).

Od domu Anny Frankové jsme se už postupně dostávali k našemu ubytování. A teda řeknu vám, ten půl den chození po městě s plným batohem stačil, pěkně nás bolely nohy a záda. Těšili jsme se, že ty další dva dny projezdíme na kolech. Kamarádi byli ubytovaní ještě dál od centra v hotelu, takže ti jeli tramvají a my to už došli pěšky.

Na konec připojuju ještě dvě fotky z centra, na první je královský palác / radnice na hlavním náměstí Dam, na druhé malebné zákoutí (škoda toho lešení) kousek od Rembrandtova domu a muzea. Příště se těšte na pokračování, ještě mám minimálně jednou tolik fotek a zážitků :) Jak se vám Amsterdam zatím z mých fotek líbí? Byli jste tam také? Jaký dojem ve vás město zanechalo? Budu se moc těšit na vaše komentáře, mějte se krásně <3

5 komentářů

  1. Ahojky, já jsem byla v Amsterdamu možná už desetkrát, takže ho celkem znám. Město je to pěkné, myslím, že delší doba na pobyt tam není nutná. Líbily se mi místní galerie (kromě Muzea sexu kousek od nádraží, to bylo už moc). Taky jsem tam byla několikrát v brousírně diamantů, což je zajímavé. Mám v Nizozemí raději jiná města, ale věřím, že se sem ještě několikrát dostanu:-)
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  2. V domě Anny Frankové jsem byla a o nic jsi nepřišla. Je sice zajímavé vidět, kde celá rodina žila, ale do dnešních dní se toho moc nedochovalo, zato je celé muzeum stísněné a narvané lidmi. Jiná místa provedou holocaustem mnohem lépe.

    Amsterdam je krásný a koukám, že jste toho za 2,5 dne stihli opravdu hodně!

    OdpovědětVymazat
  3. Jéj, super článok. :) My sa s priateľom do Amstru chystáme o dva týždne, tak sa už tešíme. Tiež sme vychytali lacné letenky z Prahy, akurát Airbnb máme až v Almere, tak som zvedavá, koľko minieme na vlak do centra. :D

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to je docela pálka dát deset éček za cca 15 minut prohlídky domu Anny, nicméně třeba to uvnitř stojí za to.. těžko říct. :)


    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  5. Jo ty závěsy, těm sem se taky smála :D ale jsou perfektní nemají chybu.

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)