Sur le bord d'eau à Bordeaux

Salut! Vítám vás u prvního článku z našeho tripu po Francii, kam jsem se vydala se dvěma spolužačkami po roce poté, co jsme byly v Rennes / Nantes na stáži. Jely jsme sice i do těchto dvou měst, ale ta už z mého blogu dobře znáte, proto jsem se rozhodla vydat článek akorát z Bordeaux, Quiberonu a Dinardu, kde jsem předtím ještě nebyla. Letěly jsme z Prahy do Bordeaux se společností Volotea a zpátky také s nimi, tentokrát z Nantes do Vídně. Zpáteční letenka nás takto nakombinovaná přišla na cca 1600 Kč, letěly jsme jen s příručním zavazadlem a jak vidíte, nevědomky jsme naše kufry sladily do francouzské (a vlastně i české) trikolory.
Do Bordeaux jsme přiletěly večer po 18 hod, dopravily jsme se z letiště na místo našeho Airbnb bytečku a stihly jsme si i nakoupit jídlo a víno na večeři. Nesměla chybět bageta, výborná kvalitní šunka, camembert a kupa zeleniny. Víno jsme nemohly koupit jiné než červené lokální a připily jsme si na hladký a úžasný průběh naší dovolené :) Airbnb nás vyšlo na cca 340 Kč na noc na osobu, byl to nádherný dům celkem blízko centra s milou paní domácí, která nám dovolila si u ní nechat kufry až do pozdního následujícího večera.
My jsme ráno začaly prohlídku Bordeaux u známého Pont de Pierre přes řeku Garonnu, která městem protéká. Přes řeku na levou stranu byly vidět malebné domečky a celé to panorama mi dost připomínalo Budapešť.

Potom jsme se celé dopoledne i odpoledne procházely v uličkách v centru města, viděly jsme La Grosse Cloche, Cathédrale de Saint André nebo Basilique de Saint Michel, kam jsme chtěly i jít nahoru na vyhlídku, ale měly jsme smůlu... Protože když Francouzi mají napsané, že otevřeno je do 18:00, ale poslední vstup nahoru je v 17:30, tak to ještě neznamená, že když přijdete v 17:20, tak vás nahoru pustí. No tak nevadí, aspoň jsme ušetřily.

Hodně se mi líbily i různé bary, bistra, kavárničky a cukrárny, které svým vzhledem krásně dotvářely historický vzhled města Bordeaux.
Pak už jsme došly na Place de la Bourse, kde se naproti krásným historickým budovám nachází hlavní atrakce Bordeaux - Miroir d'eau. Je to největší prostranství s vrstvičkou vody na světě a vždycky se střídá stav, kdy je plocha zatopená vodou, pak to na chvilku zmizí a pak se pár minut produkuje vodní pára, která může dosahovat výšku až 2 metrů.
My jsme využily letního počasí, vyzuly jsme se a cachtaly jsme si nožky ve vodě. Bylo super mít na sobě letní oblečení a vědět, že v Česku je pěkně hnusně O:-)

Kromě burgundského vína z Bordeaux rozhodně nemůžete odjet, aniž byste ochutnali sladkost, která odtud pochází. Jmenuje se canelé bordelaise (canelé nebo cannelé, uvidíte obě varianty) a je to taková mini bábovička, která má po obvodu křupavou krustičku díky zkaramelizovanému cukru a vevnitř je krásně vláčná, taková pudinková. Dělají se buď klasické nebo s různými příchutěmi a taky v různých velikostech.
V Bordeaux je i historická nákupní galerie - Galerie Bordelaise - která mi připomínala Passage Pommeraye v Nantes, akorát ta v Nantes je stokrát hezčí a daleko větší :) No a s Adélkou jsme byly krásně oblečené ve francouzském stylu, takže je tahle fotka úplně kouzelná.

Městem jsme se procházely až do večera, pak jsme si šly nakoupit jídlo s sebou na piknik do parku a zamířily jsme směrem trochu ven z města na nějakou akci, kde se mělo tančit, koncertovat a měl tam pak hrát DJ. A jelikož nám Flixbus do Rennes jel až o půl 2 v noci, byla taková akce přesně to, čím jsme potřebovaly zabít čas.
A to už bude pro dnešek všechno :) Mohla bych ještě psát o tom, jak jsme si málem kufry nevyzvedly, a o naší hodně improvizované noční hygieně na veřejných záchodcích u parkoviště, ale v nejlepším se má přestat a zase všechny detaily by nebyly zajímavé. Dejte mi vědět, jestli někdo z vás někdy v Bordeaux už byl a jak se vám město líbilo. Já jsem ráda, že jsem ho mohla navštívit, bylo to zase něco jiného než Bretaň, jiná, jižní atmosféra. Tak se budu těšit na vaše komentáře a u dalšího cestovního článku au revoir :)

4 komentářů

  1. Velmi krásné fotky, je vidět, že jste si to užili :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
  2. Super fotky i komentář :-) Muselo tam být krásně :-) Těším se na další pokračování :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Pre mna je Francuzsko europska krajina c. 1 a to aj napriek tomu, ze viem bezchybne vyslovit iba dve vety "Hovorite po anglicky?" /mozes si tipnut Anicka, co je najcastejsia odpoved :)/ a "nehovorim po francuzsky" :-) Bola som tam uz viackrat a uz teraz viem, ze sa musim na par miest vratit.....moje srdce ostalo v Quiberone a v Bretonsku :-) No a Chamonix, tam musim ist len preto, ze som nepresla vsetky kopce v okoli na lanovke :-) Bola som v Bordeaux a myslim, ze su aj krajsie vyhlady ako z tej veze, kam si sa nedostala.

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)