Švýcarsko podruhé | Místa, co chci navštívit

Všechny vás zdravím! Pamatujete si, jak jsem na blogu zveřejňovala TENTO článek s mými důvody, proč jednou chci navštívit Švýcarsko? Spousta z vás mi tam psalo, jak mám článek hezky napsaný a že mi držíte palce, ať se dostanu do druhého kola. Chci vám moc poděkovat, do dalšího kola jsem se opravdu dostala, a proto tu dnes vidíte tento článek. Představím vám v něm konkrétní místa, která chci ve Švýcarsku navštívit. O všech místech si můžete přečíst na mojesvycarsko.com a jak už jste určitě poznali, článek je psaný v rámci výzvy na blogerky.cz :)

Aletschský ledovec

Začnu jedním NEJ, které se ve Švýcarsku nachází, a tím je největší údolní ledovec v kontinentální Evropě. Ne že bych se nějak oddávala pěší turistice (kde jsou ty časy, kdy jsem jako malá zvládla ujít po Tatrách pár desítek kilometrů za den), ale Aletschský ledovec rozhodně musím vidět. A bude to stát i za tu 3 hodinovou túru - ta panoramata, která se po cestě naskytnou, mi rozhodně vykompenzují vynaloženou námahu. Cestu si lze zkrátit přes tunel a zpříjemnit sklenkou vína z Valais. A to už stojí za to!

Urychlovač částic CERN

Pokračuju naopak hodně netradičně, a to urychlovačem částic CERN. Ne, opravdu nejsem vědec, a o tuto oblast se téměř nezajímám, fyzika mi nikdy moc nešla. Ale zato jsem velkou fanynkou spisovatele Dana Browna, od něhož jistě všichni znáte knihu (a její filmové zpracování) Andělé a Démoni. V zápletce této knihy hraje důležitou roli antihmota a právě laboratoř CERN, která se nachází ve Švýcarsku v Ženevě. Myslím si, že i pro laika, který částicové fyzice pranic nerozumí, by návštěva laboratoří CERN byla extrémně přínosná! Je mi jasné, že laboratoře nejsou přístupné jen tak pro někoho, nicméně i pohled na samotný komplex CERNu by mě uspokojil.

Ženeva a Ženevské jezero

Když už jsem zmínila Ženevu, rozhodně bych se podívala i do samotného centra města. Skvělou zprávou je, že Ženeva nabízí hodně věcí zcela zdarma - co byste řekli na lístek na MHD z letiště do místa vašeho ubytování zadarmo? Skvělé, no ne? Ve městě bych určitě navštívila nějaké památky, jmenovitě třeba katedrálu St Pierre, stejně tak jako parky - hodně mě zaujal park Bois de la Batie, kde najdete i prostor se zvířátky. Je mi sympatické, že tam najdete zvířata, která jsou téměř na pokraji vyhynutí, park se tímto snaží jejich situaci zlepšit. No a co by byla návštěva Ženevy bez procházky okolo Ženevského jezera a bez pokochání se vodní fontánou, která sahá do výšky 140 metrů?

Panoramatické vlaky - Rhétská dráha a čokoládový vlak

Jednou z možných výher v rámci této výzvy jsou i jízdenky od Rhétské dráhy, jejíž tratě jsou zapsány v UNESCU. Přiznám se, že doposud jsem o tomto lákadle Švýcarska neslyšela, ale po bližším prozkoumání jsem naznala, že něco takového bych si v životě neměla nechat ujít. Na trase Albula se nachází nejfotografovanější viadukt Švýcarska a ano, přiznám se, kdybych po něm měla v panoramatickém vlaku jet, asi ani nedýchám napětím! To takový vlak, co jezdí na trase Montreux - Gruyeres - Broc, ten se bude líbit asi všem. Jedná se o čokoládový vlak, který vyjíždí ze Švýcarské riviéry, jede přes domov proslulých švýcarských sýrů Gruyeres a končí v Brocu, kde se nachází továrna na čokoládu Cailler-Nestlé. Takto se dá sfouknout několik švýcarských lákadel najednou :)

Curych a Curyšské jezero

Další velmi známé švýcarské město, které leží na břehu jezera. A opět spousta věcí, co v Curychu můžete dělat zadarmo - půjčit si kolo, na břehu jezera si prohlédnout rozsáhlou sbírku sukulentů, napít se pitné vody na několika místech nebo se dokonce okoupat na jednom z koupališť, to všechno zdarma. Pokud už chcete v Curychu utrácet, pustila bych se ze řetězu v nákupních centrech - Curych je totiž místem, kde seženete proslulé módní značky, šperky a samozřejmě hodinky. Z památek bych rozhodně navštívila kostel Grossmünster a nakoukla bych do vstupní haly policejní stanice, jejíž interiér vyzdobil umělec Giacometti.


Hradní komplex Bellinzona

Na hradní komplex Bellinzona jsem narazila už při psaní a hledání fotek k minulému článku. Jedná se o tři hrady nacházející se v kantonu Ticino a zapsané na seznam UNESCO. Hrady patří k jedněm z nejzachovalejších, okolo nich se pěstuje vinná réva a můžete se k nim nechat dovézt malým turistickým vláčkem, který vám zastaví na nejvýznamnějších místech. A co mě teda hodně zaujalo, je možnost podívat se na výrobu kulinářské speciality kantonu Ticino - salame dei castelli - a ochutnat ho.
Šest míst, kterými jsem rozhodně nevyčerpala svůj seznam všeho, co bych ve Švýcarsku ráda navštívila. Rozhodně bych nevynechala ani Bern, Lucern, Lausanne, Basilej nebo Bodamské jezero. Tak uvidíme, jestli se na některá místa opravdu podívám. Určitě mi napište, jak se vám můj článek líbí, a držte mi pěsti, ať mám štěstí :)

7 komentářů

  1. Gratuluju k postupu :) Další povedený článek, Ženeva je sen! U Cernu úplně nevím, taky nejsem zrovna moc vědec, a například návštěvy elektráren mě moc nebaví, ale třeba bych byla překvapená :)

    Cosmokočka

    OdpovědětVymazat
  2. Taky moc gratuluji a moc bych ti výhru přála. Tento článek je super, hned bych se tam jela podívat :).
    Beauty by K.

    OdpovědětVymazat
  3. vážně krásné fotky! :) nikdy jsem ve Švýcarsku nebyla, ale vypadá to tam opravdu nádherně :) jinak samozřejmě gratuluji k postupu do dalšího kola, hodně štěstí :)

    OdpovědětVymazat
  4. Hneď ako si uvidela CERN, vedela som, že v tom má prsty môj obľúbený Dan brown :) a tie panoramatické vlaky, to je teda wow! Držím ti palce! xx

    Simona | l i v e i n f o x w o r l d

    OdpovědětVymazat
  5. Opět moc krásně napsaný text:-) Gratuluji k postupu a držím pěsti :-) Výhru si plně zasloužíš :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Gratuluji k postupu.:) Já bych chtěla nejvíce navštívit Jezera, Ženevské a zároveň Bodamské a Alpy.:)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  7. Zajímavý článek! Budu moc držet pěstičky, ať to vyhraješ! <3 Ten vlak, bože... To musí být adrenalin! :D

    http://basic-whitegirl.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)