Strawberry cheesecake

Napsala - 29.6.13

Ahojte! Těm, kdo z nějakého důvodu nesledují FB stránku blogu, se na vědomí dává, že jsem se stala studentkou MUNI - aneb konečně jsem se včera dozvěděla výsledky :) Jediným problémem je, že zápis mám ve stejný den, kdy odjíždím do Paříže. Tak snad se to nějak vyřeší. Včera jsme po práci jely s kamarádkou na kola s vodárkou v batohu, škoda, že byla docela zima na piknik... Pak jsem si dopřála horkou vanu s pěnou, s jídlem i s novým dílem True Blood, to byl luxus :) No a dnes se chystáme s přítelem někam večer to trošku oslavit. A jak se máte vy? Jaké bylo vysvědčení včera?


 Budeme potřebovat:
170 g sušenek (nejlépe máslových)
85 g másla
400-450 g krémového sýra (Philadelphia, Buko, může být i Lučina nebo mascarpone)
60 g moučkového cukru
2 velká vejce
něco nahoru (jahody, maliny, citrony, čokoládu, karamel, zkrátka cokoliv, co máte rádi)
 Sušenky rozdrtíme (třeba tak, že je dáme do sáčku a rozválíme je válečkem, dokud se nerozdrtí nebo pokud máte mixér, tak jim dejte několik pulzů v mixéru) a potom je smícháme se změklým máslem (změklé je lepší než rozpuštěné, věřte mi).
 Sušenky nadrtíme fakt co nejjemněji to jde, smícháním s máslem nám vznikne taková drobenka, kterou natlačíme do dortové formy. Nejlépe směs natlačíte lžičkou a snažte se být fakt důkladní, záleží na tom celá budoucnost cheesecaku, jestli vám bude držet pohromadě nebo ne :)
 Něco natlačte i do boků formy (mimochodem, já použila silikonovou, takže jsem ji ani nemusela vyložit pečícím papírem, miluju silikonové formy!) a formu potom dejte do ledničky, korpus pěkně ztuhne a zcelí se.
Mezitím si připravíme krém, smícháme krémový sýr s cukrem, potom postupně přidáme obě vejce, směs vždycky zašleháme bud v mixéru nebo v tom, v čem jsem to šlehala já. Na to šlehání opatrně, šlehejte to opravdu jemně, až s mateřskou péčí, cheesecake se vám za to pak odmění :)
 Krém je dost tekutý, ale toho se nelekejte, on pečením ztuhne. Nalijeme ho na korpus a dáme péct do trouby, kterou jsme si předehřáli na 170 °C. Cheesecake se doporučuje péct ve vodní lázni, já jelikož jsem ho pekla v té silikonové formě, jsem si jen dala do trouby pekáček s vodou (na spodní rošt) a na horní rošt dala formu s cheesecakem. A povedl se na jedničku. Pečeme 25-30 min a po tuto dobu v žádném případě neotevíráme troubu!!! Propadlo by se vám to a nebylo by to hezké :)
Po upečení cheesecake musí vychladnout, nejlépe to uděláte tak, že ho necháte v troubě a otevřete dvířka, vychladí se tak postupně.
 No a pak už si nahoru můžeme dát, co chceme. Já si nakrájela jahody a pak jsem to ještě přelila červeným želé, které jsem si připravila podle návodu na sáčku :) Želé jsem nechala zatuhnout a pak už cheesecake putoval do ledničky, kde zůstal přes noc na uležení.
 Druhý den ráno jsem ho ochutnala a bylo to výtečné :) Jak vidíte, je to trošku náročnější na přípravu, takže asi nic, co byste dělali každý víkend ke kávičce. Ale jednou za čas to za to fakt stojí, nemyslíte?
A co vy, zkoušeli jste někdy cheesecake dělat doma? Nebo si ho dáváte jen ve vaší oblíbené kavárně? Napište mi a pokud ho budete podle tohoto receptu zkoušet, dejte mi vědět, jak to dopadlo :)

Mohlo by vás zajímat:

23 komentářů

  1. To vypadá ÚŽASNĚ! mňam, hned bych si dala :)
    My děláme cheesecake jenom obyčejný, ten je teda taky výborný, ale tohle musím vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
  2. někdo by měl vymyslet způsob, jak dát čtenářům ochutnat :D

    OdpovědětVymazat
  3. Cheesecake jsem ještě neměla, ale jak tak na něj koukám, dala bych si) Budu to muset vyzkoušet taky))

    OdpovědětVymazat
  4. Môžeš skúsiť popýtať niekoho, aby ťa na zápise zastúpil na základe plnomocenstva :-)
    A na akú fakultu si sa dostala :-)?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, to vím, ale to se mi moc nechce. A stejně bych musela přijít někdy jindy na focení do systému :)
      Můj obor je mezifakultní - ESF a PedF.

      Vymazat
  5. dokonalé...vypadá nádherně!!

    OdpovědětVymazat
  6. Ten vyzkouším :) chystám už se na to hrozně dlouho tak teď když mám čas, se na něj vrhnu :)

    OdpovědětVymazat
  7. teda mňam! vypadá krásně, jako ze Starbucks :-)

    OdpovědětVymazat
  8. gratulujem teda :)
    a cheescake vyzerá skvele. teraz mám také obdobie, že by som skúšala piecť a variť všelijaké nové veci, takže hneď si ho dávam do záložiek :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joo taky zkouším nové věci :) Pak dej vědět, jak se ti povedl!

      Vymazat
  9. gratuluju, vypadá moc dobře!
    já odlétám už ve středu a strašně se těším :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju a teda vůbec se ti nedivím, taky bych se těšila jak malá :)

      Vymazat
  10. cheesecake miluju.. jahody miluju .. MNAM !!! tohle si musim upíct

    OdpovědětVymazat
  11. gratuluju! nakonec nám to krásně vyšlo :)

    OdpovědětVymazat
  12. gratulujem a cheesecake vyzera užasne :) musim skusit :)

    OdpovědětVymazat
  13. gratuluji!:)
    mnam vypadá to nádherně :)

    OdpovědětVymazat
  14. teeda, mnam! krásne to vypadá :o)

    OdpovědětVymazat
  15. Mňam! :) Recept uložený v zložke "odkazy" :))

    OdpovědětVymazat
  16. mnaaam cheesecake je moj najoblubenejší :)

    OdpovědětVymazat
  17. Vypadá to skvěle! Cheesecake mám moc ráda, ale doma jsem ho zatím nedělala, tak možná ho konečně zkusím! :)

    OdpovědětVymazat
  18. Cheescake jsem zatím zkoušela jen jednou, taky jahodový, ale tenhle s tím krémem a želatinou vypadá ještě líp, asi ho vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každičký komentář :)
Thank you for every single comment :)

Instagram