Jan-Erik Fjell | Práskač

Ahoj! Dnešní článek bude z úplně jiného soudku, než jste u mě zvyklí. Já sice odmalička milovala knížky a doteď hodně čtu, když mám na to čas, ale na blogu jsem tomuto mému koníčku moc prostoru nedávala. Knihy zmiňuji akorát v oblíbencích a kdysi dávno jsem dělala video s mými oblíbenými knížkami. Před časem mě ale oslovilo knihkupectví Dobrovský a nabídlo mi na výběr pár titulů, mezi kterými jsem si mohla vybrat knihu na zrecenzování. Nakonec to vyhrálo severské krimi (jak jinak), konkrétně kniha Práskač od norského spisovatele Jan-Erik Fjell. A právě o mých dojmech z této knihy bude dnešní článek.
Ze začátku knihy se čtenář setkává se dvěma příběhy, z nichž jeden se odehrává v New Yorku v 60. letech a popisuje cestu Vincenta Giordana do mafiánské rodiny. Druhá dějová linie běží v norském městečku Fredrikstadu, kde byl zavražděn místní zámožný podnikatel. Tento případ začne vyšetřovat mladý policista Anton Brekke, který je přidrzlý, hrubý, má slabost pro ženy a rád hraje poker. Jeho parťákem mu je policejní student Magnus Torp, ze kterého si Anton dělá tak trochu poskoka. Na první pohled spolu tyto dva příběhy vůbec nesouvisejí a já se musím přiznat, že mi trvalo přečíst třetinu stránek, než mě kniha do příběhu vtáhla a než jsem pochopila, co se kdy a kde děje a jak to spolu asi může souviset.
Nicméně jak se příběhy začnou proplétat, vy si zvyknete na všechny postavy, odhadnete jejich chování, tak vás začne sakra zajímat, jak tenhle případ asi tak může dopadnout. A to rozuzlení je teda nečekané! Samozřejmě vám toho nechci moc prozrazovat, přečtěte si knihu sami, pokud vás žánrově a z mého popisu zaujala. Jak říkám, první třetinu musíte být trpěliví a vydržet u toho, začíst se, pak už to půjde samo a knihu dočtete jedním dechem. Jsem ráda, že jsem si mohla přečíst zase něco severského a za sebe knihu doporučuju, pokud se vám líbí tento žánr

Četli jste už někdo Práskače nebo jinou knihu od Jan-Erik Fjella? A co vy a knížky, jaký žánr nejraději čtete? Kupujete si knihy nebo spíše půjčujete v knihovně? To všechno mi napište dolů do komentářů, budu se na ně těšit! A na konec takový malý tip, že pokud budete kupovat cokoliv v Knihy Dobrovský a máte platného ISICa, tak dostanete 10% slevu :) 

0 komentářů

Děkuju moc za každý komentář :)