Lyžování v Dolomitech | Falcade & San Pellegrino

Ahoj! Na konci února jsme se s partou kamarádů vydali lyžovat do Itálie a já musím podotknout: KONEČNĚ! Konečně lyžovačka (protože jsem tři zimy prokaučovala a vůbec nejela nikam na hory) a konečně italský hory, poprvé jsem jela na lyže do zahraničí, takže si dovedete představit, jak jsem byla natěšená.



Rozhodli jsme se s kamarády, že pojedeme v partě na hory už někdy v listopadu, a zájezd jsme nakonec koupili v prosinci. Protože pár lidí už mělo zkušenost s cestovkou České kormidlo, vybírali jsme z jejich nabídky a nakonec zvolili zájezd do italských Dolomit, do oblasti Falcade. Jelo nás osm, což bylo ideální jak na místa v autobuse, tak na rozložení do pokojů. A nadšení jsme byli i z ceny zájezdu, za necelých 6000 Kč nás autobus dopravil z Brna do Falcade a zpátky, tři celé dny jsme lyžovali, přičemž skipas platil na tři různé oblasti (dohromady přes 100 km sjezdovek). V ceně bylo ubytování v hotelu a taky polopenze (dvě snídaně a dvě večeře).


Samotná cesta docela utekla, vyjížděli jsme z Brna kolem deváté večer a na místo jsme přijeli kolem osmé, takže cca 11 hodin cesty. Ráno jsme se hned převlekli, věci si nechali ve společenské místnosti a vyrazili jsme na skibus, jehož zastávku jsme měli přímo naproti hotelu. Skibus nás vždycky dovezl během pěti minut pod sjezdovky a nic dalšího jsme za něj neplatili, bylo to v ceně skipasu. Ten první den nám bohužel dost nepřálo počasí, sněžilo a padla mlha, takže viditelnost byla opravdu mizivá. Ale i tak jsme toho najezdili docela dost, i když jsme skoro neviděli, kam jedem, pádům jsme se taky docela vyhnuli :)
Další dva dny se počasí naštěstí umoudřilo a nás čekalo sluníčko a nádherné výhledy na vrcholky Dolomit. Já jsem nemohla být nadšenější, konečně jsem viděla, kam jedu, a taky že bylo čím se kochat. Do toho ty božské, široké, dobře upravené sjezdovky... Kolem mě parta super lidí, italština a to jejich jídlo <3 Večeře i snídaně v hotelu stály za to, večeře jsme měli vždy tříchodové, akorát jsme moc nechápali, proč ten první chod byl vždycky větší než samotné hlavní jídlo, pak jsme měli problém to všechno sníst. A snídaně klasika.
Na obědy jsme vždy chodili do stejné restaurace, šli jsme tam první den a už jsme jí zůstali věrní. Já si dala první den lasagne, druhý den těstoviny s rajčatovou omáčkou a speckem, třetí den jsem byla trochu přejetá z předchozího večera (únava a nějaký ten alkohol :D), tak jsem zvolila vepřový plátek a kopu hranolek. Cenově to tam měli v pohodě (okolo 9€ za jídlo), samozřejmě jsme si jednou dali i bombardino, bez toho by to nebyly italský hory!

Co dodat, fotky to stejně řeknou lépe než slova :) I když mě po třetím dni už solidně bolely holeně z přezkáčů, stejně bych ještě den nebo dva zůstala. Naprosto všechno na téhle dovolené bylo perfetto a já doufám, že jsme si tímto vytvořili tradici a za rok jedeme zase, trochu někam jinam, ale ve stejné sestavě a se stejnou cestovkou. Teď už mi ty české kopečky totiž fakt stačit nebudou. Akorát musím do příště konečně pořídit nové lyže, protože ty mé retro Rossignoly nejsou carvingové lyže a já to chci konečně zkusit. A taky brýle, tyhle už těžce nedávaly tu zimu a mlhu.
A co vy, byli jste tuto zimu někde lyžovat nebo na snowboardu? Jezdíte do zahraničí nebo vám stačí české / slovenské hory? A najde se tu někdo, kdo byl taky někdy ve Falcade? Těším se na vaše komentáře, mějte se skvěle :)

10 komentářů

  1. Ve Falcade jsem ještě nebyla. Já byla zatím jen v rakouských Alpách, ale ty jsou taky super, navíc cesta není tak dlouhá. Mile mě překvapila cena vašeho zájezdu, my měli sice 4 noci (a 4 plné dny lyžovačky), ale i přes "levnou" českou cestovku to vyšlo v Rakousku o dost dráž.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten Dachstein vypadal z fotek taky moooc dobře! Určitě je Rakousko lepší v té vzdálenosti, příští sezónu bych chtěla zkusit právě nějaké středisko tam. Ale ta cena u tohoto zájezdu a celkově u ČK mi přijde fakt super :)

      Vymazat
    2. Mimochodem, az budeš shánět nové lyže, Decathlon dělá vždy na konci sezóny výprodej testovacích lyží, jsou pak v prodeji s cca 40% slevou. Zkus se tam zeptat. :)

      Vymazat
  2. Dolomity jsou pekne a na klasicke sjezdovani paradni. Bombardino je ale na me moc sladky. :D Mamka ho ma ale treba rada.
    Ja jsem objevila kouzlo ski touringu a od te doby, co mam na to vybavu, tak jsem klasicke sjezdovky neobula, jsou moc tezky. :) Diky tomu clovek navic vidi vic a dostane se do mist, kam se se sjezdovkama nedostane.
    Pokud si budes porizovat nove bryle, doporucuji se sklem do mlhy. Ja ted po 15 letech bohuzel musim ty svoje vymenit, protoze molitan je uz unaveny. Lyze doporucuji koupit po sezone, takze ted nastava idealni doba. Nebo mrknout pred zahajenim nove sezony, zda se nevyprodavaji starsi kolekce, pokud netrvas na te nejaktualnejsi. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sladký, to jo, ale moc dobrý a silný, že tě prohřeje! Ten ski touring zní dobře, já lyžuju teda docela krátce, takže mám pořád kam se posouvat v tom klasickém sjezdu, ale až mi to nebude stačit, třeba taky objevím kouzlo tohoto sportu. Díky za tipy na pořízení nového vybavení, po lyžích pokukuju už teď, ale zase plánuju jiné výdaje, tak to asi spíš nechám na nákup před novou sezónou i s brýlemi, na ty se taky zaměřím radši na kvalitnější :)

      Vymazat
  3. tak to je dosť dobrá cena :) dúfam, že budúcu zimu sa už dostanem aj ja niekam do zahraničia na hory

    My Supercalifragilisticexpialidocious Diary | Live Better, Love Harder & Cure Hangovers

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mi to přijde super :) A držím palce, ať ti to příští rok vyjde, je to boží!

      Vymazat
  4. To je nádhera :-), já se hor snad nikdy nenabažím. Letos už mám asi odlyžováno a jela bych zas!
    Ennepenne.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky bych ještě jela na nějaký last minute klidně! Zimu nemám ráda, ale díky lednímu bruslení a lyžování to je o dost snesitelnější, a právě tyhle dva sporty miluju :)

      Vymazat
  5. Dolomity jsou krásné, ale rád v nich objevuji méně známá místa. Slyšela jste o Skirama Adamello Brenta na pomezí Lombardie a Trentina? Mezi těmi oblastmi je fakt skvělé místo k lyžování. Zimní dovolená tam nabízí i spoustu jiných možností zábavy. Bylo by fajn, trávit tam celou zimu :D

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)