03/01/2018

Ahoj! Vítám vás u prvního článku v novém roce, který (předem na to upozorňuju) bude hodně nabitý. V prosinci se mi totiž vůbec nepodařilo dostat k random fotkám, co se mi nastřádaly v mobilu ještě z Francie a z Porta, a tak to dnešním článkem doháním. Budu se snažit být stručná, ale i tak tu je fakt hodně fotek za celý listopad :) Tak snad vás to bude i tak bavit, jako moje ostatní random články!
V Rennes jsem se jednou byla podívat na kampus s kolejemi, na kterých jsem tehdy během Erasmu bydlela. Nic moc se tam nezměnilo, menza pořád stejná, práce na nové lince metra za ty tři roky téměř nepokročily, a přibyl tam divnej strom :D
Halloween jsem slavila tak trochu, šli jsme s erasmáky na jednu party, kterou jsme téměř celou protančili. Jako "masku" jsem zvolila jen jednoduché pavučiny pomocí černé linky. / Konečně jsem ochutnala i religieuse, další z výborných francouzských dezertů. Přirovnala bych to k našemu větrníku, jen je to větší a s daleko větším množstvím toho krému vevnitř. Prasárnička, ale mňamka veliká.
Kávička během jednoho líného odpoledne v Rennes. / Poslední díl Stranger things, které jsem i přes všechny povinnosti zkoukla dost rychle. A k tomu Kronenbourg, jedno z pitelných piv ve Francii.
Nádherný západ slunce na Place Royale. / Dostala jsem chuť na bun bo nam bo, ve Francii tomu teda říkají bo bun, tak jsem jedno poledne výjimečně nešla na oběd jen někam okolo práce, ale zajela jsem si víc do centra. Mission accomplished, bylo to moc dobré!
Ach ty východy a západy slunce, ty byly fakt nádherný, tohle je jedno ráno z mého pokoje...
Další líné odpoledne v Rennes, tentokrát s pořádným lattéčkem a pistáciovým financier / moelleux au chocolat. / Ve škole jsme dostali diplom za ukončení prvního ročníku nMgr. studia, Francouzi to mají prostě jinak, každopádně pro nás spíš taková formalitka. Loni se z toho dělala hrozná ceremonie a letos jsme si diplomy jen převzali v pauze mezi výukou :D
Než jsem odjela do Porta, mentor mě vzal ještě s jednou kolegyní na oběd, abychom oslavili úspěch NCG fóra. Dala jsem si fish and chips a jako dezert smažený banán se slaným karamelem a šlehačkou. Mám něco dodávat? :)
Odevzdaný rapport ze stáže, který jsem si i sama tiskla a vázala. / Nová sada na manikúru z Hemy za 3€, už jsem potřebovala novou a tahle je vážně nádherná!
Tak a teď si dáme sérii fotek z Porta: typické azulejos, modrobílé kachličky všude na domech. / Francesinhu jsem musela ochutnat, je to jídlo typické jenom pro Porto a jedná se o plátky toastového chleba naplněné různými druhy mas, zapečené se sýrem a přelité nějakou omáčkou, kde je i portské víno. K tomu se dávají hranolky nebo bramborové chipsy. Je to šíleně syté a popravdě bych si to podruhé dát nemusela, ale říkám si, že to musí být perfektní jídlo po kocovině :D
Pastel de nata také nešlo vynechat. Zašli jsme si na ně přímo do podniku, kde je prosklená vitrína, kterou vidíte, jak pekaři pastel vyrábějí a pečou. Takže je dostanete úplně čerstvé. Uvidíte ještě ve vlogu, pokud se někdy dostanu k jeho sestříhání :) / Selfíčko z historické tramvaje, kterou jsme jeli k pláži.
Další typické portugalské jídlo - aleira, taková klobáska z mletého masa. K tomu opět hranolky, zkrátka portugalská kuchyně je snad ještě tučnější a nezdravější než ta naše! Jo a nakládanou zeleninu tam mají s hrozně divným lákem, takový moc kyselý...
Poslední portugalská specialita, co jsem zkusila, byla bifana - trhané maso ze selátka namočené ve šťávě a nacpané v bulce. K tomu tentokrát ne hranolky, ale normální chipsy. Každopádně tohle bylo asi nejlepší jídlo, co jsem tam měla :)
V baru Adega, který je v Portu velmi oblíbený, jsem si dala půllitrovou caipirinhu za 5€. Bylo to dost silné a nutno podotknout, že mi to vystačilo na celý večer :D / A výlet do Porta zakončuju fotkou z letiště v Nantes, kam jsem přiletěla večer tak tak, abych stihla poslední autobus, uf.
A teď zase zpět do posledních dnů v Nantes a Rennes. I po 20. listopadu byla teplota více než příjemná a na zemi místo sněhu jako v ČR stále ležely spadané listy. / Slon byl v Machines de l'Ile vyměněn za napůl draka, napůl koně - Dragon-cheval Long Ma. Slon se bude ještě nějakou dobu opravovat a Long Ma tam je místo něj, i když bohužel nechodí, jen občas vychrlí z nozder páru.
Jeden z předposledních večerů po práci jsem věnovala nostalgické procházce po oblíbených místech v Nantes a počkala jsem si i na rozsvícení kruhů podél Loiry. Pořád je mi smutno <3 / Jediná věc, kterou jsem si koupila v rámci Black Friday, byl tento set z The Body Shopu. Nikdy jsem odtud nic neměla, tak jsem sáhla po krému na ruce do kabelky a po balzámu na rty, oboje v mangové vůni. Za 6€, neber to :)
Haha, snad jedině v Bretani můžete být na konci listopadu na vánočních trzích a vidět k tomu duhu.
Poslední společný den a večer se spolužáky v Rennes jsme si ještě dosyta užili jídlo. Na oběd jsme si dali galette saucisse complete (slaná palačinka s vajíčkem, šunkou a sýrem, do toho celého ještě zabalená klobáska) a na večeři jsem zvolila moules frites s omáčkou a la pesto. Jo, ta bretaňská kuchyně mi taky sakra chybí!
Po bretaňské večeři následoval porto tonic večer a teda musím říct, že porto tonic je můj nový oblíbený drink! Jen škoda, že bílé portské víno se v Česku téměř nedá sehnat :( / V Nantes jsem mezi vší přípravou na obhajobu rapportu ze stáže a uklízením a balením stihla ještě zajít na vánoční trhy na Place Royale.
A dát si s holkama svařáček :)
Poslední den v práci se nesl ve znamení loučení a taky mě mentor vzal na oběd do trochu víc posh restaurace. Oba jsme si dali denní menu - jako předkrm gravlex z lososa s celerovou remuládou, hlavní chod nějaké hovězí se šťouchanými brambory a dezert čokoládový dortík s pěnou ze slaného karamelu. K tomu jsem poprvé ochutnala Beaujolais, mladé francouzské víno, a říkala jsem si "La vie est belle!"
Po úspěšné obhajobě měl mentor ještě čas, než se musel vrátit do Nantes a mě nechat v Rennes, odkud jsem pak s ostatními odjížděla zpátky do ČR. Tak jsme si zašlo ještě na poslední společný oběd. A protože jsem měla chuť na nějakou Asii, zvolili jsme úplně náhodně malou útulnou restauraci a dali si gurmánský talíř - 3 mini nem závitky s krevetami, 2 různé ravioli taštičky a k tomu jasmínová rýže s mrkví a krevetami. Moc dobrá volba takto na konec mého pobytu :)
 A posledními dvěma fotkami bych vám chtěla ukázat, jaké překrásné dárečky jsem dostala od kolegů ze stáže. Cestovní sadu kosmetiky od pařížské značky Diptyque, kterou v ČR jen tak neseženete. Sada obsahuje peeling, sprchový gel, tělové mléko a krém na ruce, všechno to úplně nádherně voní i přes ten úžasný pytlíček, vlastně i přes tu krabičku. 
A protože jsem se několikrát zmínila, že miluju slaný karamel, druhým dárkem byla dárková sada z Maison Georges Larnicol, nejlepší chocolaterie ve Francii <3 Byla tam malá sklenička slaného karamelu, karamelky, sušenky a potom takové úlomky slaného karamelu s oříšky. Téměř všechno už je pryč, sušenky jsme snědli po cestě domů, karamelky jsem rozdala kamarádům, úlomky si teda ještě šetřím a skleničku jsem nechala rodičům. Hrozně moc mě ty dárky potěšily, je úžasné, jak i po třech měsících čistě pracovního vztahu mě někdo dokáže tak odhadnout a udělat mi takovou obrovskou radost :)

Tak jo, schválně mi do komentářů napište, jestli jste někdo dočetl až sem! Tímto uzavírám francouzskou i portugalskou kapitolu (až na ty vlogy, kterých se snad někdy dočkáte) a další random fotky už budou z prosincového Česka :) Musím je připravit velice brzy, ať ten skluz doženu. Mějte se krásně a přeji vám ještě jednou jen to nej do nového roku.

6 komentářů

  1. Ta jídla vypadají super! :D Mňam!

    OdpovědětVymazat
  2. Jéé úžasní kolegovia :) Mám pocit že u nás sa to len tak nevidí. Čo je škoda...

    Viki Ceglédyová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás se to fakt moc nevidí, že by se dávaly dárky, když někdo z práce odchází. Většinou se jen koupí jídlo a pití... I když v bývalé práci jsem taky dostala milé dárečky, když jsem odcházela :) Ale být v zahraničí na stáži na 3 měsíce a dostat takové dary, to mě fakt dostalo!

      Vymazat
  3. Do Porta kvůli caipirinhe? Jo! Asi mám další destinaci na bucket listu. Sehnat pravou cachacu a zralé limetky je totiž tady v Brně nadlidský úkol. A na jídlo bych si místo hranolek dávala ty koláčky pastéis de nata stále dokola. :D

    Měla jsi úžasné kolegy. Tak krásné dárky, s citem vybrané. Krásné zakončení stáže.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu, na cachace to celý stojí a tu jen tak neseženeš! No já ten koláček ochutnala jen jeden a taky si říkám, že jsem si jich měla dát sakra víc a radši místo těch obědů :D A Porto určitě na bucket list právem patří!
      Ano, dárky od kolegů mě úplně dostaly, jak říkáš, krásné zakončení stáže.

      Vymazat
  4. Stranger Things - nejúžasnější seriál, v první sérii jsem tři díly měla úplně bobky :DD bušilo mi srdce adrenalinem :D jsem posera no :D

    Video - Co jsem dostala k Vánocům

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)