Kontaktní čočky vs. brýle

Ahoj! Mnozí z vás jistě ví, že už několik let nosím kontaktní čočky, bez kterých se kvůli mým vysokým dioptriím neobejdu. Před rokem jsem se ale rozhodla pořídit si kromě čoček i brýle, protože jsem cítila, že moje oči potřebují odpočinek. Využila jsem tedy brýlí z Firmoo a vyměnila si nedioptrická skla za dioptrická. V dnešním článku bych vám chtěla shrnout moje zkušenosti s čočkami a brýlemi a dát vám doporučení a tipy na toto téma.
Čočky nakupuju už pár let z e-shopu vasecocky.cz, jsem s jejich službami naprosto spokojená. Kromě toho, že tam čočky, které nosím, seženu levně, mají i super způsob dodání - vždy volím vyzvednutí v lékárně Typos v Brně, za což zaplatím jen nějakých 20 Kč. Na vasecocky.cz využívám i slevu na ISIC, což činí 4 % z objednávky, takže za dodání vlastně zaplatím ještě méně než tu dvacku. A abych ušetřila ještě více, využívám u nákupu vždy Plnou peněženku, což je portál, díky kterému dostanete z vašeho nákupu peníze zpátky. Konkrétně u tohoto e-shopu to jsou 4 % zpátky, v databázi Plné peněženky je ale spousta dalších e-shopů, já už jsem nakupovala třeba přes Answear s cashbackem 3 %, na Choies s vrácenými 6 % nebo přes Aliexpress, kdy mi šlo zpátky 5 % ze zaplacené částky.

Věřím, že už jste o Plné peněžence slyšeli a nejspíš už tam i máte účet, ale mně už se párkrát stalo, že jsem přes portál zapomněla nakoupit, a pak jsem o penízky přišla. To už jsem vyřešila instalací jejich lištičky do prohlížeče, která mě na daném e-shopu hned upozorní, že můžu ušetřit, a navíc za její instalaci získáte bonus 10 Kč, který se vám přičte k odměnám. Pokud si vytvoříte účet přes tento odkaz, získáte další bonus 50 Kč a já z toho taky budu mít penízky, konkrétně 300 Kč. Vy pak přes svůj odkaz taky můžete doporučovat kamarády. Tak pojďme všichni nakupovat a zároveň šetřit, co to jde :)
No ale zpět k čočkám - celou dobu, co čočky nosím, používám tyhle od Johnson's & Johnson's, Acuvue Oasys. Dala mi je oční a nějak jsem za ta léta neměla potřebu je měnit. Mají super propustnost kyslíku a většinou mě z nich oči nebolí, pokud nekoukám fakt celý den do počítače. V balení je 6 čoček, přičemž každý pár nosím vždy měsíc a půl, takže nové čočky objednávám většinou třikrát do roka. Už několikrát jsem chtěla vyzkoušet nějaké jiné čočky, ale nakonec jsem se k tomu nikdy nedostala. Takovou změnu je totiž potřeba vždy konzultovat s očním lékařem, ten vám čočky doporučí na základě parametrů vašeho oka. U čoček je důležité hlavně zakřivení a jejich průměr.
Co se týče roztoku, tak už dlouho používám roztok na čočky z lékárny Dr. Max od jejich privátní značky. Je veliký, má objem 360 ml, a stojí necelých 200 Kč. Vydrží mi přibližně čtvrt roku a jsem s ním spokojená. No a tak jednou do roka se mi nasbírají bonusové body na vasecocky.cz nebo zrovna vychytám dárek k objednávce a dostane se ke mně roztok Max OptiFresh nebo Zero-Seven. Od obou značek jsem už měla i kapky do očí pro nositele čoček a s těmi jsem taky moc spokojená.
Brýle, jak už jsem psala na začátku, mám ze stránky firmoo.com a mám v nich dioptrická skla, která jsou o čtvrt dioptrie silnější než čočky, které nosím. Je to tak kvůli tomu, že čočku máte přímo v oku, ale brýle jsou od očí vzdálené. Musím říct, že když jsem si brýle poprvé po těch letech, co jsem nosila pouze čočky, nasadila, byl to hrozný nezvyk. Ze začátku jsem je mohla nosit maximálně půl hodinky a pak mě z nich začaly bolet oči, pak jsem si na to, že s brýlemi zkrátka vidím jinak než s čočkami, zvykla a teď už je mohu mít klidně celé dopoledne a nevadí mi to. Pořád jsem se ještě nedostala do fáze, kdy bych s brýlemi vyšla ven, pořád je beru jen jako domácí. Nosím je po ránu a potom si je dám večer, díky čemuž se aspoň můžu dřív celá odlíčit a když náhodou usnu u filmu, nemusím už řešit to, jestli mám čočky v očích nebo ne.

Já jsem si tedy oblíbila tento kompromis mezi nošením kontaktních čoček a brýlí, ale vy mi do komentářů určitě napište, jak to máte vy, pokud patříte mezi lidi s oční vadou. Nosíte jenom čočky, jenom brýle nebo to kombinujete podobně jako já? A kde oční pomůcky nakupujete, dáváte přednost optikám nebo kupujete přes internet? Budu se na vaše komentáře moc těšit, mějte se krásně! No a nezapomeňte se registrovat a nakupovat přes Plnou peněženku, nic vás to nestojí a ještě vyděláváte :)

5 komentářů

  1. Já kontaktní čočky nenosím a ani jsem žádné nikdy nezkoušela :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem překvapená, že jsi takovou dobu neměla žádné brýle. Brýle nosím cca 8 let, čočky cca 6 let. Dávám přednost čočkám, co to jde, je to pohodlnější na běžný život i pro moje oči. Přeci jen si ale neumím představit vůbec nevlastnit brýle, občas mě hold z čoček pálí oči, "nemají svůj den", sundám čočky a chci ještě fungovat nebo tak a pak mi nezbývá nic jiného než nasadit brýle:D (i když je v dnešní době už beru za docela pěkný doplněk, i když dost drahý :D)

    OdpovědětVymazat
  3. pekný článok, vždy si na túto tému rada prečítam rôzne názory ľudí :) ja nosím okuliare, ale na šošovky to zatiaľ nevyzerá, lebo ma to svojím spôsobom odpudzuje, strkať si niečo do oka :D ale možno časom sa k tomu dokopem, lebo by to bolo omnoho praktickejšie...

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  4. Kombinování čoček s brýlemi je u většiny lidí nutnost. Já nosila tři roky jen čočky a na brýle ani nesáhla a pak byl najednou oheň na střeše, protože mi čočky začaly ze dne na den hrozně vadit. Takže znovu optometrie, výměna čoček za lepší a výrazně dražší značku a důrazné doporučení, ať je střídám i s brýlemi. I tak je po cca 12 hodinách nošení začínám v očích cítit a zhoršuje se mi ostření. O víkendech si proto často nechávám jen brýle, ačkoliv je na sobě nemám ráda. Čočky nosím měsíční Biofinity, jen když jedu na dovolenou nebo se koupat, tak si beru jednodenní. V poslední době jsem dost začala uvažovat o laseru. Ještě bych zmínila, že je hodně důležité si poprvé nechat čočky zkonzultovat s optometristou a jednou za čas se stavit na přeměření a kontrolu. Sice ta první návštěva stojí pár stovek, ale já si tak mohla vyzkoušet tři značky čoček, než jsem si našla ty, které mi vyhovují nejvíce, plus veškerý servis a nácvik nasazování. Oči máme jen jedny. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ja a cela ma rodina uz nakupujeme jenom zde - https://www.nejlevnejsikontaktnicocky.cz/ Vyzkouseli jsme hodne obchodu, ale tento se osvedcil kvalitou cocek, cenou a hlavne odbornym poradenstvim - kdykolik jsme neco potrebovali poradit/vysvetlit, tak nam dali dokonalou radu.

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)