Jak jsem se dostala ke stáži ve Francii

Ahoj! Jak už asi všichni víte, dnes odjíždím na 3 měsíce do Francie, protože si tam budu plnit stáž. Zaměření mého blogu se teď lehce změní a místo povětšinou kosmetických recenzí tady budete vídat spíše články "ze života" a z mých případných výletů a cest po Francii. A protože mi přišlo pár dotazů na to, jak jsem se vlastně dostala k tomu, že budu ve Francii na stáži, přišlo mi super začít právě tímto článkem, kterým celou tuhle mou zkušenost uvedu. Tak se pohodlně usaďte a pojďte se začíst :)

MFTAP

Po ukončení bakalářského studia jsem zvládla přijímačky na navazující magisterské studium veřejné správy a začala jsem studovat obor, který se skrývá pod zkratkou MFTAP. Jedná se o hodně speciální obor, který funguje na ESF MUNI už 18 let na bázi spolupráce měst Brno a Rennes, a je tedy dvojjazyčný, česko-francouzský. Hlavním benefitem tohoto studia jsou právě dvě stáže, které si během studia musíte splnit. Jedna probíhá v ČR v libovolné instituci veřejné správy a je kratší, pouze měsíční, respektive trvá 20 pracovních dní. Tu si můžete splnit buď během jarního semestru v prvním roce nebo potom v létě, což byl můj případ. Část třetího semestru potom trávíte ve Francii, kde chodíte v pondělky do školy na blokovou výuku a po zbytek týdne docházíte na stáž. Většina stáží, které škola zařizuje, probíhá přímo v Rennes, minimálně jeden člověk je ale vždy v Nantes a občas se stane, že pár lidí dostane stáž přiřazenou i v menších městech v Bretani. Nicméně, abych vám vysvětlila, jak probíhá výběr stáže a celá administrativa okolo, musím se vrátit v čase zpátky až na začátek prosince.

Workshop stáží a předávání zkušeností

Na začátku prosince se totiž vrací z Francie vaši starší kolegové a hned zčerstva vám předají svoje zkušenosti. Na základě toho se většina lidí rozhodne, jak si sestaví svůj seznam přání - tedy pořadí institucí, ve kterých by chtěli stáž uskutečnit. Já už jsem od začátku věděla, že chci jít dobrovolně do Nantes, protože v Rennes jsem strávila tři roky zpátky svůj studijní Erasmus, tak proč bych nezkusila jiné město. Navíc mi hrálo do karet, že do Nantes nikdy nikdo dobrovolně jít nechce, protože pochopitelně chce trávit čas se svými úžasnými spolužáky. To je sice velká nevýhoda, ale pořád se budeme vídat minimálně ve škole a určitě spolu absolvujeme nějaké výlety, takže jsem to překousla a dala si stáž v Nantes na první místo. I podle slov starší kolegyně to byla jedna ze stáží, ze které se dalo načerpat hodně zkušeností.

Proces přidělování stáží

Seznam přání se na začátku ledna odešle do školy v Rennes a pak nějakou dobu čekáte, kterou stáž vám tedy přidělí. My jsme dostali zprávu na začátku února, hned poté jsme museli začít tvořit svůj motivační dopis, který se odesílal do vybrané instituce. A teď teprve nastalo to úděsné období čekání, které trvalo až do konce června. Některým stáž potvrdili už dříve, některým stáž změnili, takže museli psát nový motivační dopis a zase čekat, někomu stáž sice změnili, ale dozvěděl se to až na konci června spolu s ostatními. Neznám ten administrativní proces okolo, ale určitě to není nic jednoduchého. Z toho, co vím, tak kolikrát samotní Francouzi mají problém sehnat si nějakou stáž v oboru, takže je úplně skvělé, že nám stáže zařizuje škola a ještě jsou (většinou) placené. A i když spousta spolužáků nakonec nemá stáž, kterou by si představovali, stejně věřím, že budeme všichni spokojení a vezmeme si z toho plno zkušeností.
Já mám tedy stáž v Nantes métropole, konkrétně v Direction générale d'attractivité internationale et de développement économique, jo, složitý to název, každopádně se budu podílet na organizaci eventu pro mladé lidi s inovativními nápady a jsem zvědavá, co dalšího budu dělat a jak mě to bude bavit!

To by pro dnešní článek asi stačilo, pokud máte jakékoliv otázky, ptejte se v komentářích a buď vám hned odpovím nebo je zahrnu do dalšího článku. Mějte se tu hezky a brzy se vám ozvu přímo z Francie. Určitě sledujte hlavně můj Instagram ;-)

2 komentářů

  1. je skvelé, že si sa tam dostala, bude to úchvatná skúsenosť :) veľmi sa teším na články ;)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)