Budapest - day 1

Ahojte! Ten, kdo má na mém blogu rád cestovatelské články, si dnes přijde na své. Jak už většina z vás ví, byli jsme s přítelem o víkendu v Budapešti, a tak vám dnes ukážu fotky a něco vám o našem pobytu napíšu. Kdo má rád spíše vlogy, tak si počkejte, i ten se chystá :) My jsme se z počátku rozhodovali mezi Berlínem a Budapeští, nakonec volba padla na východní metropoli, a tak jsme si sami zajistili lístky na Studenta a našli si ubytování na booking.com za velmi rozumnou cenu v centru města - hostel City Rooms mohu jedině doporučit, mluví tam anglicky, je to tam pěkné, moderní a čisté, nám se to moc líbilo.


 Hned, když jsme z hostelu vylezli do víru města, nás zaujaly staré tramvaje. A nejen tramvaje, ale i autobusy a metro jsou v Budapešti řádně historické - metro je druhé nejstarší na světě (po tom londýnském). Vypadá to, že Budapešť si na tom docela zakládá, nám se to moc líbilo, ovšem je trochu blbé, že vozíčkáři nejsou zohlednění... Ale pořád lepší než v Paříži, tady aspoň jsou jezdící schody!

 Maďarské poštovní schránky se nám taky moc líbí. Schválně, kdo z vás ještě posílá pohledy z dovolené? My teda ano :)
 Po Řetězovém mostě jsme přešli na západní břeh k Budínském hradu.
 A tady už je na něj pohled i se zapadajícím sluníčkem. Nádhera!
 Pokud se vám k hradu nechce šplhat do kopce, můžete si zaplatit úžasné historickou (už zase) lanovku. Je to super, ale tak my jsme mladí, tak jsme si to vyšlapali :)
 A ten výhled za to stál! Tady Řetězový most a katedrála sv. Štěpána.

 Ještě nádvoří Budavári Palota (Budínského hradu)


 A při cestě k Rybářské baště jsme potkali "moji" ulici. Celkově v Budapešti toho je hodně pojmenovaného po mně, dokonce i síť kaváren :)
 Všudypřítomné papričky, které jsme neochutnali. Stačila nám paprika v mletém stavu v guláši a kuřeti na paprice, pytlíček s ní jsem i dovezla domů.
 Matyášův kostel kousek od Rybářské bašty
 A tady už v pozadí Rybářská bašta, odkud je taky krásný výhled!




 Budova parlamentu poprvé, ještě ji tady uvidíte několikrát. Je totiž strašně fotogenická, asi tak jako Houses of Parliament v Londýně, který nám hodně připomíná.
Od Rybářské bašty jsme sešli dolů, zpátky na východní břeh Dunaje a šli jsme k bazilice sv. Štěpána, kterou už jsme fotili krásně osvětlenou. Na večeři jsme si zašli do podniku Burger & Love, ale to už všechno uvidíte v chystaném vlogu.

Doufám, že se vám první článek s fotkami z Budapešti líbil a dáte mi vědět, jestli jste tam byli taky a jak se vám tam líbilo. My jsme s Tomem konstatovali, že hodně lidí si řekne - chm, Budapešť, Maďarsko, to je ještě víc na východ než Slovensko, tam nic není. A přitom je to město větší než Praha a rozhodně má co nabídnout. A cenově to tam vychází cca stejně jako u nás :)

12 komentářů

  1. Krásné fotky.. :-) Do Budapešti se chystáme taky, sama jsem tam ještě nebyla. Mamka ji navštívila před mnoha lety a i když toho procestovala docela dost a nejen po Evropě, tak právě na Budapešť často vzpomíná. Takže si nemyslím, že by tam nic nebylo :-) Co se týká pohledu, tak ten domů posílám pokaždé (i když jsem na dovolené v Česku :-D).

    Těším se na vlog ;)
    Skills of Art

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné fotky. Také se mi v Budapešti líbilo. Akorát ta všudypřítomná maďarština :-D Snad nikde nebylo napsané slovo anglicky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju a s tou maďarštinou máš recht :D Naštěstí ale skoro všude, kde jsme byli, s náma mluvili anglicky, tak aspoň tak!

      Vymazat
  3. To vypada krasne :-) taky bych hned nekam jela :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Take jsem tam byla se skolou, uzasne bylo.
    http://www.style-and-smile15.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Krásné fotky, do Budapešti bych se taky ráda podívala :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Fotky jsou opravdu krásné, v Budapešti jsem nikdy nebyla, ale chtěla bych se tam určitě podívat. Jednou nám i průvodkyně říkala, že tam jsou nejhezčí vánoční trhy, kdy kde byla. A to jste si to tam naplánovali sami nebo cestovka?
    Blog by Veru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyjo tak o vánočních trzích jsem ani neuvažovala, že by tam mohly být hezké! Dobré vědět :) Hned v úvodu článku píšu, že jsme jeli Studentem a našli si hostel na booking.com :) Doposud jsme jezdili s cestovkou, ale takhle na prodloužený víkend to nemělo cenu. A asi už u toho zůstaneme, i v létě do Amsterdamu.

      Vymazat
    2. Jo to jsem přehlídla, tak děkuji :)

      Vymazat
  7. JŮŮŮ nádherné fotky :33 b.

    OdpovědětVymazat
  8. Nááádherný fotky! Budapešť musím navštívit..nikdy jsem si nemyslela, že je tak krásná..! A vy rozhodně navštivte Berlín, stojí za to :)

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)