Quiche z listového těsta

Ahojte! Končí mi dva týdny válení a užívání rodiny, k večeru jedu do Brna a zítra mě čeká pěkná obíhačka. Potřebuju zajít na obě fakulty, domluvit se s profesory, co a jak, nechat si potvrdit kartičku na bus, vyřídit si šalinkartu, vybrat si z účtu zbylá eura, atd. V Brně zůstanu celý týden, ve čtvrtek mě čeká zkouška a prezentace seminárky. No a taky bych ráda omrkla povánoční výprodeje, potřebuju si pořídit zimní kabát a další nezbytné kousky. A co vy, už jste něco úžasného ve slevách ulovili? A také vás čekají zkoušky?


Quiche neboli slaný koláč jsem okoukala ve Francii, kde je typický hlavně pro Alsasko a Lotrinsko, ale i v Bretani jsme ho občas měli v menze. Tam mi teda nechutnal, tak jsem se rozhodla, že si ho upeču podle svého, až přijedu domů. Poprvé jsem ho pekla na Silvestra v mini verzi a la jednohubky se šunkou, žampiony a sýrem. Včera k nám přišla na návštěvu Tomova rodina, a tak jsem ho pekla znovu, tentokrát v tak trochu vegetariánské verzi.
Použila jsem půlku listového těsta, porek, pár listů čerstvého baby špenátu, 6 cherry rajčátek (rozčtvrcených), 3 vajíčka, smetanu ke šlehání a koření dle chuti.
 Listové těsto si vyválíme tak, abychom jím poté vyložili formu (já používám silikonovou Tupperware), okraje pěkně namačkáme ke stranám formy a přebytečné těsto odřízneme. Cherry rajčátka si nakrájíme, špenátové listy omyjeme a taky nakrájíme nebo natrháme na menší kousky. Porek nakrájíme na kolečka. Všechno to rozprostřeme do formy.
 Vajíčka si vyšleháme se smetanou a kořením (já použila mořskou sůl s bylinkami, provensálské koření a ještě nějaké bylinky do polévky od Gřešíka) a vzniklou směsí quiche zalijeme. Já ještě přidala zbytek mozzarelly, co jsem našla v lednici. Strčíme ho do trouby vyhřáté na 180-200° a pečeme zhruba půl hodinky. Hodně záleží na troubě, já ráda střídám horkovzdušnou a klasickou, podle toho tedy upravuju teplotu v průběhu pečení. Určitě už se svou troubou máte zkušenosti a pokud si quiche hlídáte, nemáte šanci ho spálit :)
Jakmile quiche zezlátne (tedy hlavně okraje těsta), vyndejte ho z trouby. Nejlépe chutná ještě teplý po vytažení, ale dá se jíst i za studena nebo si ho potom můžete ohřát. Musím říct, že jsem se této zeleninové kombinace malinko bála, ale nakonec to chutnalo výtečně a quiche sklidil úspěch. Ono je to takový vděčný koláč, můžete do něj dát zbytky z lednice a vždycky bude chutnat dobře. Viděla jsem recepty na quiche s klobáskou a špenátem, s cibulí a slaninou, s kuřecím masem, atd. Fantazii se meze nekladou. Navíc příprava není vůbec složitá a máte to za chviličku.
Příště si zkusím udělat i vlastní těsto a věřím, že to bude ještě lepší než s listovým :)
A co vy, slyšeli jste už o quiche? Dělali jste ho někdy? Jestli ano, s jakou náplní? Povídejte, přehánějte, moc se těším na vaše komentáře!

24 komentářů

  1. Až na rajčata, která nejím, to vypadá skvěle! Listový špenát miluju :)
    www.lettertomywardrobe.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není problém to nahradit třeba paprikou nebo jinou zeleninkou, co máš ráda :) Já si listový špenát taky zamilovala, tu břečku, co prodávají mraženou, bych nesnědla :X

      Vymazat
  2. Kurňa, ten koláč vypadá ÚŽASNĚ!! Mě zkoušky nečekají, protože jsem zatím jen studentík na střední škole, ale blíží se pololetí, tak že to taky nebude procházka růžovou zahradou a v pátek máme maturitní ples, tak že tento týden bude hodně náročný, už aby byla neděle.. :D

    OdpovědětVymazat
  3. To vypada krasne :) skoda, ze my na to nemame formu :D a koukam teda, ze se uz vase rodina navstevuje s tou tomovou, to je fajn :)

    OdpovědětVymazat
  4. Mňam, ten bych si teda fakt dala :) Mě tento týden čeká 1 zkouška a 2 zápočty :). Na vánočních výprodejích jsem zatím nebyla, řekla jsem si ale, že za každou úspěšnou zkoušku se půjdu na něco podívat :D. Ségra ale na výprodejích byla a pokoupila moc pěkně, ale všechny kousky jí teda našel přítel :D, že jinak by na to nenarazila

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to půjdu taky s přítelem :D Přeji úspěšné zvládnutí zkoušek!

      Vymazat
  5. asi sa idem najest :)
    vyzera to neskutočne lákavo :)

    OdpovědětVymazat
  6. Mňam, vypadá to dobře, bezva tip na rychlou večeři, přítel totiž vyžaduje každodenní teplou večeři a mně už tak trochu dochází nápady :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to rychlé a zmizne to rychlostí blesku, určitě budeš mít úspěch ;)

      Vymazat
  7. Vypada to skvele.
    http://www.style-and-smile15.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  8. mnaaam! teda ty mi davas, vypada fantasticky! :)) a to s listovym testem je dobry napad, to vyzkousim, protoze v kuchyni jsem hrozny snek a kdyz jsem podle menu domu delala vlastni testo, tak to vypadalo doma jak po vybuchu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha mě pečení i vaření hrozně baví, ale dělat si svoje těsta, to moc pro mě není a nepouštím se do toho. Takže tě naprosto chápu :D

      Vymazat
  9. Mmm, quiche a vůbec slané koláče mám moc ráda. Jeden jsem dělala inspirovaný bárou.károu a po sdílení to byl můj nejčtenější příspěvek na google+ :) :D. Je pravda, že byl fakt výborný.

    Kombinaci rajčat a špenátu mám hrozně ráda a možná, že to bude další recept inspirovaný blogerkou :33

    Měj se hezky,
    Skills of Art

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukala jsem k tobě na ten článek, vypadalo to taky božsky!

      Vymazat
  10. ANni! Já se musím prásknout, že moje zkouškové moc jako zkouškové zatím nevypadá :(:D. Toňa z bytu odjel teprve dnes, takže až dnes začínám. Jsem ostuda - ale podpoř mě a řkni mi, že to máš s Tomem stejně. :D
    Quiche zbožňuju, Toňa mi vždy říká - "uděláš nám zase KUŠ?" :D dozvěděl se sice, jak se to má číst, ale říká to pořád stejně :D
    Mám v plánu dělat také recept na ten můj, je to většinou stejně takové to "co dům dá".
    Já listové těsto potírám hořticí a dávám tam i třeba nějakou uzeninu :) Ale jinak je to naprostý HALA BALA slaný koláč :)
    Achjo a teď mám na něj chuť a jak neám pro koho vařit, tak se mi do toho nechce :(:D
    PinkPomegranate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha kuš, to mě pobavilo :D Já jsem na tom s učením taky bídně a to ani nemusím být s Tomem! Dneska jsem na bytě sama, Tom přijede až zítra, tak snad se k tomu dokopu.

      Vymazat
  11. Těsto na quiche je možný udělat i dost jednoduché. Mám ho přímo od francouzského zdroje, já jsem se v Bretani quiche vyloženě přejídala. Chutnal mi např. s mušlemi Saint Jacques. Na těsto potřebuješ jen změklé máslo na malé kostičky, mouku a trochu vlažného mléka. Máslo promačkáš s moukou aby vytvořilo takový nelepící kousky a pak jen spojíš troškou vlažného mléka, osolíš a je to. Je třeba dosáhnout konzistence, která se nebude lepit a půjde rozválet. Chutná to úplně jako ve Francii :) z.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za tip, vyzkouším to, vypadá to opravdu dost jednoduše :)

      Vymazat
  12. Dneska jsem te potkala! :) sla jsi zrovna dolu z fakulty, chtela jsem te pozdravit, ale sla jsi s kamaradkou a povidali jste si a nechtela jsem vas rusit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejda!! To jsi mě měla vyrušit klidně ;) Tak příště a mimochodem můžem zajít i s Magdou na kafe někdy, až bude po zkouškách, co ty na to? :)

      Vymazat
  13. to musím vyzkoušet! v lednici se vždycky najdou nějaké zbytky a není to vůbec těžké :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Káji, rozhodně vyzkoušej a pak se poděl o fotku, třeba na Insta ;)

      Vymazat

Děkuju moc za každý komentář :)