Trhací buchta

Ahoj, dnes mám poslední den v řadě volno v práci, připravila jsem si články na blog dopředu, uvařila česnekovou polévku, která byla výborná a postavila nemocnou mamku na nohy, přišel mi balíček s obalem na netbook a dárkem pro přítele (doufám, že se mu bude líbit), no a večer to vidím na další díl Skins, ty dva s Effy byly luxusní, miluju Effy :)
Dnes vám předvedu recept na úžasnou buchtu, kterou jsem pekla v pátek, určitě se vám bude líbit a budou se vám sbíhat sliny!


Kdysi jsem vám psala, že jsem fascinována blogem Laskominy od Maryny. Jeden recept jsem od ní už vyzkoušela, ale zřejmě díky nekvalitnímu vaflovači nedopadl zrovna dobře. Recept, který mě zaujal úplně nejvíc, jsem vyzkoušela v pátek a naprosto ho miluju. Jedná se o tzv. trhací buchtu, v originále pull-apart bread, který můžete upéct jak na sladko, tak na slano. Maryna si název počeštila a recept upravila, a tak vznikla trhací buchta :)
Těsto
290 g hladké mouky
40 g moučkového cukru
5 g sušeného droždí
60 g másla
80 g mléka
60 ml vody (tímto množstvím si nejsem jistá...)
2 větší vejce
půl lžičky soli
Máslo si roztopíme spolu s mlékem a směs necháme vychladnout. Zbývající suroviny odvážíme a přidáváme do hnětací mísy, nakonec přilejeme vychladlé máslo s mlékem. Suroviny je lepší přidávat postupně a s tou vodou to nepřehánějte, já dala těch 60 ml a těsto jsem měla fakt hodně řídké, potom se mi lepilo na vál, no hrůza.
 Těsto uhněteme, poprášíme hladkou moukou, mísu přikryjeme utěrkou a necháme ji stát na teplém místě bez průvanu. Těsto bude kynout cca hodinu, než nakyne do dvojnásobného objemu.
 Náplň
60 g roztopeného másla
100 g třtinového cukru nebo krupicového
2 lžíce skořice
80 g pomletých vlašských ořechů
Další postup nemám nafocený, protože jsem byla příliš zaneprázdněná nadáváním. Když jsem těsto vyklopila na vál, okamžitě se přilepilo. Musela jsem ho pomoučit, a zase, a znovu, než se dalo rozválet. Rozválet se má na obdélník a následně se potře rozpuštěným máslem, posype skořicí, cukrem a namletými oříšky. Plát se rozkrájí na 6 stejně širokých pruhů, ty se naskádají na sebe, rozkrájí se na 6 stejných čtverečků a ty se naskládají za sebe do formy na biskupský chlebíček, kterou je třeba vymazat a vysypat nebo do ní jednoduše dát pečící papír.
Těsto se ve formě nechá kynout dalších asi 45 minut a potom se vloží do trouby vyhřáté na 180°C a nechá se péct po dobu 35 minut. 
 Takto trhací buchta vypadá po upečení.
 A takto po snězení půlky, nejlepší je totiž mírně prochladlá. Její největší kouzlo je rozhodně v tom, že jednotlivé kousky zkrátka odtrhujete z celé buchty a trháte a trháte, dokud buchta není snězená. Vážně je hodně žravá a nevydrží vám dlouho :) Jak vidíte, tak i přes problémy s těstem se mi povedla a byla hodněkrát pochválena, obě dvě návštěvy, které u nás byly za ty dva dny, co vydržela, si vyžadovaly recept :)
Buchta je celkem dost časově náročná, ale já si mezi kynutím uvařila oběd, snědla ho a stihla jsem i umýt nádobí, takže jsem ani nevnímala, že buchta tak dlouho kyne. Určitě ji upeču znova a znova, a příště třeba zkusím i jinou náplň, třeba s mákem. A co vy, pustíte se do toho?

20 komentářů

  1. Vypadá perfektně! Určitě bych se nezlobila, když by mi ji někdo upekl :-D Se svou šikovností se ale do toho pouštět radši nebudu :-X

    OdpovědětVymazat
  2. vypadá vážně skvěle. takový typy buchet jsou úžasný, určitě jí brzy vyzkouším ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý recept :) Určitě ji někdy vyzkouším :))

    http://style-and-smile15.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. uff tohle musím vyzkoušet <3

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá to pěkně!

    gabulka-lovelygirl.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  6. ako to chutí ? :) ako trdelník ?

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadá super, asi ji vyzkouším, přes týden se nudím doma, tak pořád něco kutím :D Taky mě napadlo, že bude chutnat jak trdelník, to by bylo boží :D

    OdpovědětVymazat
  8. Vypadá to trochu jako trdelník:)

    OdpovědětVymazat
  9. mňam, taky mě napadlo že to bude takovej trdelník! :D miluju trdelníky 8)

    http://nikolamills.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  10. áááách to vypadá naprosto dokonale !! to musím zkusit

    OdpovědětVymazat
  11. jééé, to vypadá nádherně, musím zkusit!

    OdpovědětVymazat
  12. ja vždy tak strasne lutujem ze doma nemám rúru na pečenie

    OdpovědětVymazat
  13. věřím, že s tím je šíleně práce, ale výsledek vypadá skvěle :) mňam, úplně jsem dostala chuť!

    OdpovědětVymazat
  14. Já jsem tenhle recept viděla na blogu crusty corner a taky mě hrozně zaujal! Snad někdy najdu čas a pustím se do toho :)

    OdpovědětVymazat
  15. Karolíno B. a co má byt na tomto receptu jako , že taková šílená práce??jako ze vyválet testo a nakrajet ho na platky jo,-DDD a co potom kdybyste delala treba medovník..to u toho umřete ne?-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Medovník je dobrá makačka, taky už jsem zkoušela :D

      Vymazat

Děkuju moc za každý komentář :)