Jak se dlouholetý sen může během pár dní rozplynout

Zdroj: Pixabay

Ahojte! Dnes si dáme článek ze života, a to ne úplně pozitivní, vlastně právě naopak bude dost negativní. Začátek roku mi celkově nepřinesl zrovna fajn události - napřed Oliverkův pobyt na veterině, do toho pokažené auto, odchází mi kamarádka z práce a teď tohle.

O cestě do Vietnamu sníme s Tomem už pár let. Nejvíce jsme o tom začali uvažovat v momentě, kdy se v Brně začala rozrůstat vietnamská bistra a tamní kuchyně nám hodně padla do noty. Pak už stačilo vidět fotky a videa z Vietnamu, vyslechnout si zážitky od našich kamarádů, a prostě jsme věděli, že tam jednou chceme jet. Příležitost se naskytla hodně příhodně k oslavě našeho 10. výročí, už v září jsme narazili na výhodné letenky z Vídně přes Peking do Ho Chi Minhova města. Těšení se na velké dobrodružství, poprvé mimo Evropu, mohlo začít!

Během listopadu jsme začali chodit na očkování, zařídili jsme si víza a postupně si pozjišťovali všechny potřebné informace. Sestavili jsme si přibližný plán cesty, už jsme měli zařízené hlídání Olivera, domluvenou dovolenou v práci, koupený autobus na letiště do Vídně, ... A pak, ano, tušíte správně, se začaly objevovat první zprávy o koronaviru.

Zpočátku jsme tomu nevěnovali pozornost, v Číně se přece podobné věci dějí běžně a my máme letět až za měsíc. Jenže zmínek v médiích začalo přibývat, našim rodičům a prarodičům se situace přestávala líbit a začali nás přesvědčovat, abychom cestu raději zrušili. My máme svůj rozum, informace si ověřujeme z více zdrojů a nechtěli jsme jednat impulzivně, proto jsme vyčkávali a na základě dostupných informací situaci vyhodnocovali. Po několika dnech, kdy hlavně česká média nežila ničím jiným, jsme z toho všeho byli značně frustrovaní a oba dva jsme cítili, že se na naši vysněnou cestu vlastně už netěšíme. I kdybychom se rozhodli jet, byli bychom z toho ve stresu, rodiče by nám to nejspíš neodpustili a kdyby se nedejbože něco stalo, byl by oheň na střeše... Aerolinky samy začaly rušit většinu letů do/z Číny, a i tak nabízejí plnou refundaci peněz za letenky. O nic moc tedy nepřijdeme, propadnou nám jen víza za 25 dolarů.

Došlo tedy k tomu, že jsme naši vysněnou dovolenou zrušili. Vietnam nám nikam neuteče, můžeme jet později v tomto roce nebo za rok ve stejnou dobu. Záleží, na jaké letenky narazíme. A pro tentokrát už se raději nebudeme zaměřovat na tu nejnižší cenu a přestup v Číně, ale zvolíme raději jinou tranzitní zemi. Naše duševní ztráta je samozřejmě obrovská, ale věřím, že jsme se rozhodli správně. A jako záplata na bolest nám poslouží více menších dovolených po Evropě, už teď se díváme na levné letenky :)

Zažili jste někdo něco podobného? Kdy jste o něčem dlouho snili a nakonec vám to pokazilo něco rádoby banálního? Jsem zvědavá na vaše komentáře. Klidně se můžete vyjádřit i k té aktuální virové situaci, jak to vidíte vy a zda byste se rozhodli stejně jako my. Mějte se krásně!

8 komentářů

  1. Nevadí, že v únoru 2020 nepoletíte. Pojedete za svým snem jindy :-) Přeji Vám krásný pobyt na jiném místě Evropy :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, je to tak, a jsem ráda, že i vy budete v klidu :) Děkujeme, zatím to snad vypadá na tu Budapešť za 14 dní!

      Vymazat
  2. Možná, je to tak dobře, i když se to na první pohled nezdá. Jistě se brzy a i za lepších podmínek do Vietnamu vypravíte a moc si to užijte, ale to vy si umíte užít snad jakoukoliv destinaci, protože je to ve vás, to krásné a dobré. Nesmutněte a těšte se jiného plánování. ☺♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkujeme za milá slova, je to tak, my si dokážeme užít jakékoliv cestování :)

      Vymazat
  3. Myslela jsem na vás, zda odletíte. Hlavně tedy v návaznosti na refundaci letenek, což je u levných letů spíše výjimka než pravidlo. Pokud jde jen o ta propadlá víza, tak asi není co řešit, za ty nervy a řeči rodiny to nestojí. Koronaviru bych se až tak nebála, na to je v Asii příliš mnoho "horších nemocí", dengue počínaje a břišním tyfem konče, ale představa karantény po návratu při projevu sebemenšího nachlazení mě děsí. Jak sama píšeš, Vietnam vám neuteče a kdo ví, třeba už na podzim bude situace dostatečně stabilní (a navíc lze očekávat další zlevnění letů do Asie a snížení návštěvnosti, ha!).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme Baru! Já jsem byla docela překvapená, že vrací peníze v plné výši, snad tomu tak opravdu bude, zatím čekáme. A jak říkáš, na podzim už by to mohlo být stabilní, ještě levnější a s méně turisty! Přesně, virus samotný mě nijak neděsí, ale to, že bychom uvízli v karanténě při sebemenších náznacích, je maras. Nestojí to za to :)

      Vymazat
  4. Podľa mňa ste sa rozhodli správne, to riziko za to nestojí a presne, ako píšeš, destinácia predsa neujde. ;)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  5. To mě za vás moc mrzí :-(, nejhorší je, že některé věci člověk opravdu do budoucna predikovat nedokáže. Sama doufám, že se situace brzy uklidní a bude zase dobře.

    Ennepenne.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)