Dancing in the streets of Barcelona

Letos jsme se s Tomem rozcestovali, a to hlavně díky levným letenkám. I ty do Barcelony se nám povedly sehnat za skvělou cenu - 1300 Kč zpáteční na osobu. Letěli jsme z Vídně s Lauda motion, odlet ve čtvrtek odpoledne a návrat v pondělí ráno. Jinak doporučuju dávat si pozor na letiště, nízkonákladovky ještě pořád občas létají na letiště do Girony, které je od Barcelony hodně vzdálené. Takže leťte na El Prat, kód letiště BCN :)

Na našich dovolených si většinou neplatíme vstupy do památek, úplně nás muzea, hrady, zámky a podobně nezajímají. Ale v Barceloně to bylo něco jiného, rozhodně jsem se chtěla jít podívat dovnitř do Sagrady a pak jsme taky zvažovali vstup do placené části parku Guell. Oboje vstupenky jsme nakonec kupovali dopředu online. Do Sagrady stojí vstupné 17 €, pokud vám je pod 30 let, tak to je za 15 €. No a když si to budete hlídat dostatečně dopředu, podaří se vám vychytat zlevněné dny a časy, kdy vás lístek vyjde na 8 €. Nám se to povedlo :) Hlídejte si to cca měsíc dopředu a určitě se vám to podaří také. Do Parc Guell pak vychází lístek na 10 € na osobu.

Co jsme ještě kupovali předem, byla neomezená jízdenka na MHD. Tyto jízdenky se jmenují Hola Barcelona a můžete si je koupit na 2, 3, 4 nebo 5 dní, respektive 24 až 120 hodin. Pokud je kupujete online, ušetříte 10 % z ceny, pak jen stačí v jakémkoliv automatu v metru zadat kód voucheru a lístky se vám vytisknou. Platí i na cestu z / na letiště, na "zubačku" nahoru na Montjuic, na metro, autobusy i městské vlaky. Nás vyšla jízdenka na 72 hod na 20 € na osobu a využili jsme ji fakt hojně. A i tak jsme toho každý den nachodili fakt hodně, nedokážu si představit, že bychom MHD v Barceloně vůbec nevyužívali! Orientace v mapě metra a stanicích byla dost v pohodě, i v podchodech to měli dobře značené. Jedna věc, co mě fakt překvapila, bylo to, že v metru bylo hrozně horko! Z Prahy jsem zvyklá, že tam vždycky děsně fouká a je tam zima, ale v Barceloně to bylo právě naopak. Je to docela nepříjemné, pokud je venku jen o něco málo chladněji než v metru, musela jsem se několikrát vysvlékat a venku zase oblékat. Ale zase, pokud je venku fakt zima a nemáte na cestách kam se jít ohřát, prostě běžte do metra :D

Ubytování jsme měli zařízené už klasicky přes Airbnb. Tenhle způsob v Barceloně dost frčí, takže nabídka bytů je hodně pestrá. My jsme nakonec zvolili malinký pokojík v bytě ve čtvrti Sants, kousek od Montjuicu a Placa d'Espanya. Noc nás vyšla na cca 450 Kč na osobu. Jen si dejte pozor na to, že ve Španělsku obecně jsou dost časté staré, historické domy, kde okno z pokoje vede do výtahové šachty. My s tím na základě zkušeností kamarádů počítali, spali jsme se špunty v uších a bylo to v pohodě.
První večer, kdy jsme přiletěli, jsme zvládli jen pivo a tapas v baru přes ulici. Užili jsme si olivy a nějaké smažené nugetky se španělskou šunkou (jamón iberico).
Náš první celý den jsme začali u Vítězného oblouku (Arc de Triompf). Prošli jsme se pod ním a promenádou lemovanou palmami jsme se dostali k Parc de la Ciutadela. To je městský parčík, kde spoustu lidí běhalo, venčilo pejsky a procházelo se okolo jezírka uprostřed parku. Park je docela rozlehlý a jeho součástí je kromě školy dokonce katalánský parlament.

"Vtipná" story z metra: ráno jsme v jednom z košů viděli malou myšku nebo možná hraboše a později odpoledne nám zase pod nohama proběhl šváb! Dost mě to vyvedlo z míry a Tom si samozřejmě neodpustil poznámku o tom, že fakt neví, jak přežiju ten Vietnam... No, bude to dost challenge skrz tuhle havěť!
Z parku jsme pokračovali směrem k pláži Barceloneta, počasí nám přálo, sice nebylo o tolik teplo jako v ČR, ale to sluníčko nás nabíjelo energií. Kousek jsme se prošli po promenádě nad pláží a potom jsme se odvážili vyzout si tenisky a projít se bosky pískem. Byl od sluníčka pěkně vyhřátý!
Já jsem se odvážně pustila i na kraj oceánu, voda teda byla pěkně studená, ale pár otužilců se v oceánu normálně koupalo. Jinak na nás všude pokřikovali různí přistěhovalci, jestli nechceme trávu nebo si koupit deky, sluneční brýle či magnetky, které měli vyskládané na písku na dekách a jistě je legálně mohli prodávat...
Fotka s pohledem na hotel W v pozadí nesměla chybět! No a když už jsme skoro chtěli odcházet, přišla za námi paní a lámanou španělštinou a pak i hroznou angličtinou se nás ptala, jestli ji vyfotíme. Do toho jí uniklo pár slov francouzsky, tak mi to hned bylo jasné a začala jsem se s ní bavit. Nakonec pak vyfotila i nás s Tomem na oplátku :) K Barcelonetě nejezdí žádné metro, ale autobusy ano, tak jsme toho využili a svezli se blízko k místu, které jsme měli zaznačené v mapě jako restauraci na jídlo.
Ta restaurace se jmenuje La Paradeta a funguje úplně úžasným způsobem. Otevírají ve 13hod a už o 3/4 na jednu, kdy jsme tam dorazili my, před námi stáli ve frontě asi čtyři lidi. Čekalo se na to, než obsluha otevře garážová vrata, za kterými se ukrýval pult s čerstvými rybami a mořskými plody. Vy si vyberete cokoliv chcete, platíte buď za gramáž nebo za kus (což jsme u těch chapadel chobotnice nevěděli a potom jsme se divili, kolik že to platíme...). Oni to pak všechno odnesou do kuchyně, kde vám to ugrilují nebo v případě kalamárů i usmaží. Vy si doobjednáte pečivo a pití, dostanete číslo, pípací a svítící token, účtenku a jdete si sednout.
Průběžně vám bliká token, vy jdete k okýnku s účtenkou a oni si škrtají to, co vám zrovna vydávají. My dostali první chobotnici nakrájenou na plátky, byla ugrilovaná, osolená, okořeněná paprikou a pokapaná olivovým olejem. Potom přišla smažená část kalamárů a nakonec grilované kalamáry a gambety (velké krevety) s česnekovo-bylinkovou omáčkou. No, platili jsme 41 € bez pití, ale náramně jsme si pochutnali a věděli jsme, co jsme si vybrali a že to bylo čerstvé. La Paradetu vám můžu stoprocentně doporučit, pokud milujete mořské plody jako my, zajděte si tam!
Z La Paradety jsme zamířili víc do centra města, mrknout do gotické čtvrti a jen tak se chvilku poflakovat uličkami a vzít si kafe s sebou. Postupně nastal čas přemístit se k Sagradě, kam jsme měli objednané lístky na 17hod. Přímo u Sagrady zastavuje metro a stavba vás ohromí hned, jak vystoupáte schody nahoru. Obešli jsme si celou katedrálu, abychom ji viděli ze všech stran. Ukázalo se, že vyfotit ji celou a nedejbože vyfotit nás s ní, je skoro nadlidský úkol. Tom viděl nějakého kluka, že to fotí na mobil jako panorama, ale na výšku, a zjistil, že to tak jde i na jeho mobilu. Zkusil vyfotit mě, ale ani na několikátý pokus to nešlo, vždycky tam chyběly buď moje nohy nebo věže nebo jsem se jak naschvál tvářila hrozně :D Já jsem ho potom dvakrát vyfotila úplně v pohodě. A na svoji fotku vyfocenou tímto způsobem jsem si nakonec počkala na zhruba 25. pokus. A stejně to není ono, takže vám ji sem ani nedám :D Nejlépe se to fotí od jezírka, kde už to i Tomovi docela vyšlo...

Počasí se takhle odpoledne dost pokazilo, začalo nepříjemně foukat, a tak jsme ještě před tím, než jsme měli jít dovnitř, zašli aspoň do Costa coffee na čaj. Pokud jsem byla ohromená ze Sagrady zvenku, tak to jsem ještě netušila, co mě čeká uvnitř! Všechny ty vitráže s mozaikami, ty impozantní sloupy a strop, wow. Nedá se to popsat, musíte to zažít. Jo a zjistili jsme, že ten zvýhodněný zlevněný vstup má samozřejmě nějakou nevýhodu - tím, že jdete dovnitř až v 17hod, tak už se nedostanete nahoru na věže, ty zavírají právě v pět. No ale nevadí, i tak to stálo za to! Tom z toho teda byl takový rozpačitý, říkal, že si pořád není jistý, jestli se mu to líbí. Ale mě si teda Sagrada získala stoprocentně. Potom už jsme jeli na byt, nakoupit si dobroty do supermarketu, najíst se, osprchovat a jít spát.
Druhý den ráno jsme si naplánovali tak, že začneme obhlídkou nemocnice Sant Pau. Jedná se o rozsáhlý nemocniční komplex vybudovaný v secesním stylu a zapsaný na seznam UNESCO. Je možné si zaplatit vstup dovnitř a celý komplex si projít. A popravdě, kdybychom věděli, že ty budovy jsou tak nádherné, tak bychom asi koupili lístky předem a šli dovnitř. Věřím, že to stojí za to.

Takhle jsme si akorát komplex obešli z různých stran okolo plotu a fotili si jednotlivé budovy přes plot :D Tahle budova s kupolí uprostřed je podle všeho lékařská fakulta barcelonské univerzity, to nám přišlo super, že to mají takhle rovnou při nemocnici. No a nakonec jsme došli k hlavní budově, v jejímž středu stojí zvonice, očividně se dá jít nahoru a získat tak pohled z výšky na celý komplex.
Od Hospital de Sant Pau jsme pak pokračovali k Parku Guell, ale o tom až příště :) Jak se vám zatím moje povídání s tipy z Barcelony líbí? Byli jste také někdy v Barceloně? Co všechno jste navštívili? Budu se moc těšit na vaše komentáře, mějte se krásně <3

8 komentářů

  1. Hezký článek, zasnila jsem se s tebou :) V Barceloně jsem studovala, tak ji mám prochozenou křížem krážem. Lístky na metro jsem (mimo půlroční kupon) měla vždycky ty desetijízdní. Můžete je totiž šérovat ve dvou :) Kolikrát si cvakneš, tolikrát tě to pak pustí ven. A na Barcelonetu metro jede - buď přímo Barceloneta, nebo Ciutadella Vila Olímpica.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé tak to muselo být skvělé město na to v něm studovat :) Mně o těch desetidenních říkala kolegyně, že je taky měli s přítelem. Takže ty máš celkem 10 jízd, tím pádem každý 5? A jak tě to pak pouští ven, to si musíš ten jeden lístek furt předávat? Nevím no, nám přišly ty celodenní praktičtější, stejně bychom najezdili víc. Aha, díky za info s tím metrem, ono spíš jsem to myslela tak, že když dojdeš pěšky podél pláže blíž k tomu hotelu W, tak potom z tama už nejede metro, musela by ses vracet zpátky na Barcelonetu. Tak jsme byli rádi za autobus, co zajížděl i tam :)

      Vymazat
  2. Pěkný článek, Aničko! S Tomem vypadáte spokojení a to je hlavní. Barcelona mě láká už delší dobu, byla jsem tam sice jako děcko, ale téměř nic si nepamatuji, tak bych si ji ráda zopakovala. Jsem ráda za tipy, pomalu sbírám inspiraci...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme Baru! Jojo spokojení určitě jsme, máme se fajn :) Doufám, že vy taky, viděla jsem fotky ze Srí Lanky, to musela být taky skvělá dovča! To věřím, že si nic nepamatuješ, bude třeba si to jet osvěžit. Snad se ti mé tipy potom budou hodit.

      Vymazat
  3. Skvělý článek a doufám, že si na něj vzpomenu v létě, máme v plánu Barcelonu navštívit a kromě pláže vidět i pár monumentů. :)

    somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju a určitě si ho někam ulož jako inspiraci, i pak ten druhý, co vydám :) Bude se pak v létě hodit! A budete mít super, že se budete i koupat na pláži.

      Vymazat

Děkuju moc za každý komentář :)