Nespresso Barista creations

Ahojte! Sezóna ledové kávy už dávno skončila, teď máme chuť spíše na pumpkin spice latté a podobné hřejivé dobroty, které nás udrží v teple. Já jsem se konečně dostala k tomu, abych pořádně vyzkoušela a nafotila kapsle od Nespressa z řady Barista Creations. Tato řada Nespresso kapslí rozhodně není žádnou novinkou, jen se ke mně dostala se zpožděním. Najdete ji ve stálé nabídce a patří do ní celkem tři kávy - Chiaro, Corto a Scuro. Všechny kávy se hodí na přípravu s mlékem, uděláte z nich dobroučké cappuccino nebo latté macchiato. Tomu já neholduju, takže všechny kávy piju čisté, černé, ale i tak mi chutnají :)

Chiaro je tvořené směsí afrických arabik a navíc obsahuje i indonéskou arabiku ze Sumatry. Při podávání s mlékem vyniknou jeho sladké karamelové tóny a tóny sladkých sušenek. Káva se z hlediska svého aromatického profilu hodně podobá Vollutu, jedná z mých nejoblíbenějších Nespresso kapslí, takže tahle mě z trojice Barista creations zaujala nejvíce. Nespresso ji doporučuje připravit jako ristretto (25 ml kávy) se 60 ml horkého našlehaného mléka.
Corto je hodně intenzivní, kořenitá káva ze směsi afrických arabik a ugandské robusty. Kávy z robusty jsem dříve neměla ráda, ale poslední dobou se směsím, které robusty obsahují, vůbec nebráním a začaly mi chutnat. V této kávě jsou hodně cítit tóny pražení a kouře. Hodí se připravit ji jen s kapkou mléka a trochou mléčné pěny. Inspirovat se můžete tradičním španělským receptem na "cortado": espresso (40 ml kávy), 10-20 ml horkého mléka a 2 dezertní lžičky mléčné pěny. Samotná černá se nejvíce podobná těm nejsilnějším Nespresso kapslím - Kazaar, Ristretto a India. Dávám si ji, když potřebuju fakt pořádně nakopnout :)
Scuro je pak něco mezi Chiarem a Cortem. Je složená z arabiky z Kolumbie a z Etiopie. Chuťově v ní jdou cítit tóny cereálií a oříšků. Nespresso ji označuje jako dokonalé snoubení kávy a mléka, dostanete z ní krémové, ale zároveň intenzivní cappuccino nebo latté macchiato. Doporučuje se servírovat stejně jako Chiaro a co se týče podoby s jinými Nespresso kapslemi, je srovnatelná s Ristrettem, Arpeggiem nebo Indonesiou. Teda spíše silnějšími kávami než Chiaro. I když jsem psala, že Chiaro mě zaujalo nejvíc, nejčastěji stejně sahám po Scuru. Taková příjemná káva, tak akorát silná a vyvážená.

Měli jste možnost Barista Creations ochutnat? Která z káv vás zaujala nejvíce? Dejte mi do komentářů vědět, jestli upřednostňujete kávu s mlékem nebo bez. Budu se na vaše postřehy moc těšit. Mějte se krásně a zase brzy u dalšího článku :)

1 komentářů

Děkuju moc za každý komentář :)