Nedělní toulky Třebíčí

Ahojte! Minulou neděli jsme se s Tomem vydali na výlet do Třebíče. Od Brna je to jen hodinka cesty a nikdy jsme tam nebyli. Prvotní impulz každopádně vzešel ze sympatické nabídky spolupráce s Flixbusem. Ti nedávno přidali ke svým linkám i tzv. UNESCO linku, která vede ze Zlína až do Mnichova, přičemž projíždí městy, která jsou zapsaná na seznam UNESCO - mou rodnou Kroměříží, Brnem, Třebíčí, Telčí a Českým Krumlovem. V Telči i Krumlově jsme oba byli, proto padla volba právě na Třebíč.
Třebíč je známá hlavně svou židovskou čtvrtí, což je ta památka, díky které na seznamu UNESCO figuruje. Naše toulky jsme tedy začali právě tady, přičemž jsme si nejprve zašli na oběd do restaurace spojené s hotelem Kocour. Po zklamání z výletu do Mikulova, kdy jsme se nevím proč nepodívali na žádná gastro doporučení, jsme tentokrát zčekli Gastromapu Lukáše Hejlíka a šli na jisto ke Kocourovi. Dali jsme si hovězí steak s pečenými brambory a bylo to výborné. Potom jsme si prošli obě židovské synagogy (z té větší vidíte fotku interiéru ↑) a uličky židovské čtvrti.
Vystoupali jsme postupně až nahoru na vyhlídkové místo, odkud jsme viděli Třebíč jako na dlani. Zaujal nás hlavně komín s punkáčem v kontrastu s domečky s klasickou střechou.
Třebíčí protéká řeka Jihlava, na pravém břehu se nachází židovská čtvrť a nalevo centrum. V dálce je vidět, že počasí nám zas tak nepřálo a už nahoře na vyhlídce se začalo nepříjemně zatahovat.
My jsme ale šli dál, chtěli jsme vidět ještě židovský hřbitov, kam k našemu milému překvapení byl vstup zdarma. V Mikulově jsme museli za vstup na židovský hřbitov platit, a přitom ten třebíčský je ve spojení s UNESCem známější. No nicméně než jsme si hřbitov prošli, začalo pořádně pršet a my jsme se museli utéct schovat ke vstupní budově. Parádní slejvák jsme přečkali a za chvíli pokračovali dál.
Oba už jsme potřebovali kafe a měli jsme v plánu jít do kavárny U Židovské brány, jenže tam bylo plno. Druhou možností byl Nature Spot, obchůdek se zdravou výživou spojený s kavárnou, kde mají na mlýnku brněnský Rebelbean. Dali jsme si i dezert a po kofeinovém a sladkém dopingu nám už zbýval jen zámek s bazilikou, náměstí a kostelní věž s vyhlídkou.
Na náměstí nás nejvíc zaujal tento zdobený dům (Malovaný dům) na rohu a konstatovali jsme, že tak velké a dlouhé náměstí jsme snad ještě neviděli. Po tom, co jsme mrkli na Wikipedii, už nám to bylo jasné, vždyť jsme na jednom z největších náměstí v ČR!
Na kostelní věž nevede zas tolik schodů, ale jsou dost úzké a ze začátku to točité schodiště... No, dá to zabrat :) Nahoře je k nahlédnutí i věžníkův byt, dřív totiž na věži bydlel věžník, který se staral o zvonění a údržbu. Musela tam být řádná kosa, protože ne všechna okna byla zasklená... A jak tahali nahoru vodu a kde měli záchod, to si radši ani nepředstavuju!
No a tímto jsme prošli všechno, co je v Třebíčí k vidění, alespoň co se týče těch základních památek. Pak už nás čekala cesta Flixbusem zpátky do Brna. Výlet hodnotíme suprově, Třebíč je pěkné město, které určitě stojí za návštěvu na jedno odpoledne. Tímto díky Flixbusu za poskytnutí lístků a vy mi dejte do komentářů vědět, jestli jste někdy v Třebíčí byli a jak se vám tam líbilo. Díky za přečtení článku a budu se těšit zase za týden :)

5 komentářů

  1. Wau, krásné město, mám kamaráda z Třebíče a snad se tam taky podívám....židovské město mě zajímá a památky Unesco obzvláště.

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné město, moc pěkné fotky a info z vašeho výletu :-) V Třebíči jsem byla a moc se mi město líbilo :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tolikrát jsem projížděla okolo, a přece nikdy nebyla v centru. Koukám, že to budu muset brzy napravit, Třebíč z tvého povídání je krásné město.

    OdpovědětVymazat
  4. Já v Třebíči pracuji, takže jsem tam denně, ale je pravda, že ji znám spíše skrze práci a obchody, kde nakupuji. Tu kulturní část nemám moc prozkoumanou :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Třebíč mám z Velkého Meziříčí 20 minut cesty, takže ji docela znám, neznám sice ulice a jako doma tak taky nejsem, ale jezdím tam od dětství. Jezdíme tam na nákupy, je tam nákupní centrum stopshop, jezdíme tam na různé události, do bazénu do Laguny, doporučuji při příští návštěvě. Chodila jsem tam půl roku na vošku :D a tohle vše až na tu vyhlídku moc znám ze školní vysokoškolské exkurze, málo kdo ví, co tam vše lze vidět. :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)