Malmö, část 2

Hej! V dnešním článku vás s sebou vezmu na prohlídku Malmö, tentokrát do našeho druhého dne. Ten jsme začali po snídani v tom stejném městském parku, kam jsme nahlédli už předchozí den. Je ale hodně rozlehlý, takže tentokrát naše kroky mířily k větrnému mlýnu a potom dále k opevněnému hradu, který nyní funguje jako muzeum. U mlýnu posedávalo nějak podezřele moc důchodců a většina z nich měla dalekohledy, tak fakt nevím, co tam dělali :D Společná fotka vznikla na samospoušť, kdy jsem foťák měla položený na jedné z řady popelnic, kterých jsme v parku potkali hodně. A zaujalo nás, že v Malmö mají speciální popelnici na jednorázové grily, respektive podle obrázku to tak vypadalo, že slouží na použité jednorázové grily.
Z parku jsme pokračovali okolo rybářské "vesničky" dál od centra směrem k Turning Torso. Tyhle rybářské domečky nás ale hodně bavily, v týdnu tam probíhá rybí trh a dají se tam koupit jak čerstvé ryby, tak i upravené do různých pokrmů.
Kdysi se mi hodně líbila zelená barva a trochu to ve mně ještě zůstalo, takže mě pochopitelně nejvíc zaujal tento malinký domeček :)
No a tady už je Turning Torso, nejvyšší budova v Malmö, která je architektonicky hodně zajímavá. Je složená z celkem 9 krychlí, které jsou natočené tak, aby budova připomínala otáčející se lidské tělo. Je to super optický klam, zdálky to zas tak divně nevypadá, ale když pod tím člověk stojí, hlava mu nebere, jak to může být stabilní. Jinak v budově jsou klasické byty (jejichž cenu radši nechci znát) i kanceláře.

Od Turning Torsa už je to jenom kousek na sever k moři, odkud už jde v dálce vidět most. Dá se jít i na view point, který trčí kus nad moře a je ověšený zámečky. Trochu nám to připomínalo vyhlídku v Hallstattu, jak je to do špičky, ale v Malmö to rozhodně nebylo tak vysoko :)

Potom jsme si prošli ještě kus čtvrti, ve které se Turning Torso nachází, jmenuje se Västra hamnen, najdete tam samé moderní, často prosklené domy a byty. A nejdůležitejší pro nás bylo, že právě v této čtvrti bydlela seriálová Saga Noren. Ty prosklené domy nás fascinovaly a říkali jsme si, že bychom takhle bydlet nechtěli. To je fakt jak velký domeček pro panenky a připadali bychom si tam jak ve výkladní skříni. Jako pokud ještě máte prosklenou kuchyň, tak to celkem jde, ale aby vám mohli lidi koukat i do obýváku nebo ložnice? Ne, díky.
Nicméně ta architektura je skvělá a třeba tady ten blok, kdy uprostřed protíká kanál a všichni mají okolo zahradní domky, to je fakt krása.

Tento den nám přálo počasí, i když byla zima a stále jsme měli naše zimní bundy a termo trička, na sluníčku to bylo fakt příjemné. A ještě když jsme našli hřiště, kde byla taková houpací síť. Takhle na fotce to vypadá skvěle, že? Ale kdybyste viděli, kolik práce mi dalo se do toho takhle položit, protože to děsně klouzalo :D A jak se mě potom snažil Tom rozhoupat a vyklopit, což se mu bohužel povedlo :D No sranda musí být!
Z Västra hamnen jsme se vydali pěšky podél pobřeží a naším cílem byl most, dojít k němu co nejblíž a vyfotit si s ním milion fotek. Čekala nás ale sakra dlouhá cesta... U pobřeží jsme se zastavili u městských lázní Ribersborg Kallbadhus. Funguje tam restaurace a dá se tam jít do sauny, vířivky a podobně. Očividně je to oblíbená městská atrakce, bylo tam dost narváno. My ale pokračovali dál, míjelo nás fakt hodně běžců a jezdců na kolech a na mě pomalu začínal přicházet hlad a bolest nohou. A to je u mě fakt hodně špatný, to by vám Tom mohl vyprávět. A nejhorší bylo, že jsem si ten den říkala, že bych si dala nějaký sendvič s lososem, takže mě nějaký burgery a hotdogy ve stáncích rychlého občerstvení podél pobřeží fakt nezaujaly.
Nakonec jsme došli až do čtvrti Limhamn a narazili na sympatickou rybí prodejnu a restauraci Limhamns Fiskrökeri. A tam měli menu v angličtině, sympatickou obsluhu a k tomu všemu burger s lososem. Bingo! Tom si dal burger s obalovanou treskou a společně jsme měli hranolky. Platili jsme 200 SEK, takže v přepočtu necelou pětistovku. A stálo to za to, bylo toho hodně a bylo to výborné. U nás když si dáte něco s rybou / mořskými plody, tak je toho jak když vrabec plivne, ale v zemích, kde jsou tyhle suroviny naprosto běžné, s nimi naštěstí nešetří. Takže můj hlad a částečně i bolavé nohy byly vyřešeny a mohli jsme se vydat ještě o kus dál :)

Tady už jsme si z mobilu pouštěli úvodní song z Bronu - Hollow Talk od skupiny Choir of Young Believers. A říkali jsme si, že v Kodani asi pěkně prší, když jsme viděli ty mraky nad mořem směrem do Dánska. Čekal nás ještě poslední úsek cesty, kdy jsme šli už téměř po silnici okolo kempů a kromě aut a sem tam cyklisty jsme byli široko daleko sami. Zkrátka dva blázni do Mostu, kteří jdou pěšky přes celé město na vyhlídku nejblíž mostu :D
Na vyhlídce nám naposledy zasvítilo sluníčko, počasí nám dovolilo si vyfotit spoustu fotek a drobně pršet začalo až v momentě, kdy jsme chtěli jít pryč. Líp to vyjít nemohlo! Dobelhali jsme se k nejbližší zastávce autobusu Sibbarp a z tama jeli až k našemu AirBnB bytečku. Doprava v Malmö funguje tak, že buď si pořídíte nějakou jejich kartičku a tam si nabíjíte jízdy, pak můžete mít mobilní appku a kupovat si to přes ni nebo jako my platit přímo v autobuse kartou, což je nejdražší možnost, ale nic jiného nám nezbývalo. Ta jedna cesta nás stála 55 SEK za oba, takže nějakých 135 Kč.
Asi nemusím zmiňovat, že i když nebylo nijak pozdě večer, už jsme nikam nešli a nic nedělali. Byli jsme rádi za večeři z předchozího dne, kterou jsme si jen ohřáli, a šli jsme brzo spát, protože ráno nás čekalo brzké vstávání na autobus do Kodaně. Ale o tom zase příště :)

Jak se vám naše severské dobrodružství líbí? Budu se moc těšit na vaše komentáře, mějte se krásně.

2 komentářů

  1. Krásné město, i když se mi nejvíce líbí ten most do Kodaně. :D
    Skandinávie mi pořád uniká, ale třeba na ni jednou také dojde. Moc vám to na fotkách sluší!

    OdpovědětVymazat
  2. Nikdy jsem o městečku neslyšela, ale je moc krásné. :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)