Series-o-holic #5

Ahoj! Dnes tu mám pro vás po nějaké době zase tipy na seriály. Opět se mi nashromáždilo 5 z nich, které jsem za poslední dobu viděla a myslím si, že stojí za to. Jsou to opět různé žánry a různé produkce, takže věřím, že inspiraci si tu najde každý. Pojďme na to :)
1. Narcos Mexico
Začnu se spin-off seriálu Narcos, který máme s Tomem hodně rádi. Producenti se rozhodli využít úspěchu tohoto seriálu a natočit i Narcos Mexico. Příběh je podobný, odehrává se v Mexiku nejprve okolo gangu, který pěstuje marihuanu na obrovských plantážích. Jak už to tak bývá, i když peněz z prodeje trávy máte dost, přestane vám to stačit a chcete víc, tak zkusíte i jinou drogu. Třeba kokain. A zapletete se i s Pablo Escobarem, ústřední postavou původního Narcos. Pokud vás bavil Narcos, bude se vám líbit i tento spin-off :) Zatím je venku jen jedna série po 10 epizodách.
2. Peaky Blinders / Gangy z Birminghamu
Peaky foken Blinders! Doporučení na tento seriál jsme slyšeli z různých stran, tak jsme tomu dali šanci. I když mě osobně první díl nezaujal, přišlo mi zvláštní to prostřední industriální Anglie a do toho ten jejich přízvuk, tak jsme si pustili i další díl. A další. A už to bylo, rodina Shelbyových se nám dostala pod kůži. Tommy v čele, cholerický Arthur a fešák John, společně "podnikají" a vydělávají peníze na sázkách, často něco vyloupí a nebo vybírají výpalné. Do toho jsou samozřejmě zamotané jejich osobní životy a osudy, to všechno v prostředí poválečné zničené Anglie. Na přízvuk si rychle zvyknete, na humor tohoto seriálu jakbysmet. Skvělý soundtrack jen podporuje atmosféru tohoto díla. Moc doporučuju, Peaky Blinders se zařadil na vyšší příčky oblíbených seriálů. Zatím jsou hotové 4 série po 6 epizodách, letos má vyjít pátá.
3. 13 reasons why
Teď trochu něco víc romantického, z teenagerského soudku, protože čas od času mám tento žánr ráda a od těch všech kriminálek / dramat / thrillerů to chce pauzu. 13 Reasons Why vypráví příběh mladé Hannah, která se rozhodla ukončit svůj život. Stojí za tím totiž celkem 13 důvodů, které popsala a nahrála na audiokazety, jejichž distribuci zajistila všem lidem, kteří na její sebevraždě mají svůj podíl. Její verze příběhu se prolíná s vyprávěním jejího spolužáka Claye, který jí byl asi ze všech nejblíž. Postupně se odkrývají různá tajemství a křivdy, na které by bez kazet od Hannah asi nikdo nikdy nepřišel... Koukali jsme na to s Tomem, toho to popravdě moc nebavilo, hlavně proto, že se tam víc než půlku první série nic moc nedělo. Větší zvraty a akce přišla až ke konci, což mě nutí mrknout i na druhou sérii. Ale uznávám, že se ten seriál dal zkrátit, klidně to mohlo mít jen jednu sérii o 13 dílech. Není to největší pecka z této pětice, ale klidně na to mrkněte, třeba vás to zaujme. Je to produkce Netflixu, takže špatné to fakt není :)
4. The Handmaid's Tale / Příběh služebnice
Tohle určitě není seriál pro všechny, slabší povahy by se mu měly vyhnout. Je to na motivy románu od Margaret Atwood se stejným názvem. Příběh vypráví o dystopickém světě, který se potýká s velkou ženskou neplodností, takže došlo k tomu, že z žen, které jsou ještě plodné, udělali sexuální otrokyně. Jednou z těchto žen je i June, v tomto zvráceném světě pojmenovaná Offred, která se s takovým režimem nehodlá smířit a revoltuje, jak jen může. Jejím cílem je všechny hrůzy hlavně přežít, najít svou dcerku (kterou měla ještě před tím, než tohle celé vzniklo) a utéct do Kanady, kde zákony uměle vytvořené republiky Gilead neplatí. Na rovinu vám říkám, že to je psycho seriál, ale nás to s Tomem hrozně zaujalo a nemohli jsme se od toho odtrhnout. S napětím vyhlížíme třetí sérii, která bude venku taky letos. Produkce HBO, takže taky záruka kvalitní podívané. Moc doporučuju, ale je to na vašem zvážení, jestli zvládnete se na to koukat...
5. Trapped / V pasti
A nakonec zase nějaké to severské krimi. Po Mostu a Zločinu jsme dostali doporučení na islandský seriál V pasti. Příběh se odehrává v malém klidném islandském městečku, které těží aspoň z tamního provozu v přístavu. Jenže když jednou přijede obrovský trajekt a v oceánu se zrovna najde tělo mrtvoly bez hlavy a končetin, klídeček a pohoda obyvatel je dost narušena. Vyšetřování ještě komplikuje sněhová bouře a hrozba laviny. Sympatický zavalitý vyšetřovatel Andri a jeho dva kolegové se ale snaží, jak jen to jde, aby vraždám, kterých přibývá, přišli na kloub. Rozjezd seriálu a celkově ten styl vyprávění je trochu rozvláčný, ale zbytek seriálu pak stojí za to. Mluvím zatím za první sérii, na druhou se teprve chystáme, ta začala vycházet na ČT teprve nedávno. Pokud máte rádi severské krimi a líbil se vám Zločin a Most, tohle je rozhodně must-see :)

Zaujal vás některý z mnou doporučených seriálů? Nebo jste některý z nich už také viděli? A co dalšího mi doporučíte? Budu se moc těšit na vaše komentáře, mějte se krásně!

1 komentářů

  1. Na 13 reasons why jsem moc ráda koukala, jak píšeš, je to zase něco takového trošku žánrově odlišného. Na Příběh služebnice se již také delší čas chystám. A o Trapped slyším úplně poprvé, tak rozhodně moc děkuju za super tipy :-). Měj se hezky, Vendula

    Ennepenne.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)