5 tipů na redukci odpadu

Ahoj! Dnes tu mám pro vás připravený článek z trochu jiného soudku - vůbec poprvé se na blogu víc vyjádřím k redukování odpadu, což je téma, které poslední dobou hýbe světem, a já si jen říkám "konečně". Ono to není ani tak o tom, že by lidi netušili, kolik odpadu se produkuje a jaké to má důsledky. Nicméně dlouho převládala lenost a myšlenka, že přeci já jako jedinec nic nezměním, pokud se začnu chovat jinak. Což se naštěstí daří lámat a já mám obrovskou radost, že i spousta influencerů tuto snahu podporuje a předává ji svým sledujícím. Já sice nejsem kdo ví jak známá blogerka, ale i tak si myslím, že tento článek má smysl. Předám vám v něm 5 jednoduchých tipů na redukci odpadu, které sama již nějakou dobu využívám.

Plátěné tašky na nákupy


Jako první tu mám používání plátěných tašek na nákupy, což je chování, které praktikuju hodně dlouhou dobu. Už od malička mi mamka říkala, že je blbost kupovat v supermarketu pokaždé igelitovou tašku, vždycky jsme si nosily staré, už několikrát použité igelitky a využívaly je do té doby, než se roztrhly. Postupně jsme přešly na udržitelnější tašky z tkaniny a jak se rozmohly plátěnky, tak já už jsem u nich zůstala. Zaprvé kvůli estetičnosti (kdo by chtěl chodit s barevnou reklamní igelitkou), zadruhé kvůli výdrži (plátěnku můžu prát a jen tak se nezničí, když se utrhne ucho, tak ho přišiju).

Co se týče papírových tašek, které se v supermarketech rozmohly, tak jsem určitě ráda, je to lepší než plast. Ale i tak, co vám udělá, když budete nosit s sebou v kabelce plátěnku a ani tu papírovou tašku si nekoupíte? Nezabere to skoro žádné místo a kolikrát vás to donutí koupit si méně zbytečností, aby se vám nákup vlezl do tašky a nemuseli jste přikupovat tašku navíc.

Plátěnku vlevo jsem si dělala sama a hrdě ji nosím už pár let, stále se mi občas stane, že mi ten design někdo pochválí. Tu uprostřed jsem dostala nedávno z TIC Brno a miluju na ní toho brněnského draka (rozuměj krokodýla). A ta vpravo je mou vzpomínkou na loňský podzim, kdy jsem v rámci stáže ve Francii organizovala event s názvem NCG. Kdo tam najde české slovo? :)

Látkové pytlíky místo mikrotenových sáčků


Dalším krokem, který je pro spoustu lidí pořád ne zcela zřejmý, je pořízení několika plátěných pytlíků na pečivo, ovoce a zeleninu místo neustálého braní igelitových pytlíků v obchodě. Průměrná doba využití jednoho mikrotenového sáčku je cca 20 minut, což odpovídá tomu, že lidi ho utrhnou v obchodě, dají do něj jídlo, přenesou ho domů a tam ho vyhodí. Proboha proč? Když jsem ještě používala mikrotenové sáčky, nikdy jsem je hned doma nevyhodila. Vždycky jsme na ně měli místo ve skříňce v kuchyni a pokud nebyly promočené, smradlavé nebo protrhlé, používali jsme je na svačiny nebo když se někam jelo, tak i na zabalení různých věcí.

Neříkám, že teď si nikdy nevezmu sáček v obchodě, na to máme těch látkových pytlíků ještě málo a když se kupuje víc ovoce a zeleniny, nestačí to. Ale aspoň na pečivo už používáme s Tomem výhradně jen plátěný sáček, každý si nosíme jeden vždy v tašce, aby byl po ruce, když jde jeden z nás po práci nakoupit. Dohromady máme tři a rozhodně chci přikoupit další. Ty dva na fotce jsou hodně veliké, jsou od Re-sacku a objednávala jsem je z econea.cz. Pořídit chci ještě minimálně dva menší.

Častá výmluva, kterou slýchám, je, že se na vás prodavačky budou dívat divně a že skrz pytlík nejde vidět, co v něm máte. To je blbost. Nikdy jsem se nesetkala s negativní reakcí, buď prodavačky neřeknou nic nebo se naopak zajímají, proč používám tyhle pytlíky a že je to fajn. Stačí je nechat otevřené na páse, u ovoce a zeleniny na váhu není problém, u pečiva se případně zeptají, kolik tam toho mám (ale to se ptají, i když to máte v průhledném sáčku).


Menstruační kalíšek


Mým třetím tipem, tentokrát ryze ženským, je menstruační kalíšek. Přemýšlela jsem nad ním dlouho, pořád jsem zvažovala klady a zápory (jestli vůbec nějaké jsou) a nakonec rozhodlo video od Hanky B. Rozhoupala jsem se a objednala si rovnou set s Gaia cup ve velikosti S, který kromě samotného kalíšku v hezkém pytlíčku obsahoval látkovou vložku a čisticí prášek na vyvařování kalíšku. Opět jsem objednávala z econea.cz a vyšlo mě to na 549 Kč. Když uvážím, že za vložky a tampony jsem dávala zhruba stejnou částku ročně (mám slabou menstruaci a nakupovala jsem do zásoby, když to bylo ve slevě) a kalíšek při pečlivém zacházení vydrží 5-10 let, tak po ekonomické stránce je to win-win.

Po té ekologické taky. Jen si vemte, kolik vložek a tamponů každá žena spotřebuje ročně a co teprve pak za celý život, kdy menstruuje... To jsou desítky kg odpadu, které díky kalíšku můžete ušetřit! Já si po půl roce používání všímám, že v malém koši v koupelně je najednou o tolik méně odpadu a těší mě to :) Co se týče mé spokojenosti s kalíškem, říkám si, proč jsem ho nezačala používat dávno. Jasně, první měsíc byla ta manipulace s ním hrozná, trvá to naučit se jiný "grif", ale zvyknete si, jako se vším. Výsledkem je, že ani nevnímám, že kalíšek mám a kolikrát málem zapomenu, že bych ho měla vyndat a vylít. Tím, že mám slabou menstruaci, ho měním jen ráno a večer, takže se ani nemusím potýkat s jeho vyléváním někde na veřejnosti, což je častá obava žen.

Lahev na vodu a kelímek na kávu


Čtverka - používání lahve na vodu a plastového / keramického / skleněného kelímku na kávu. Piju jen obyčejnou vodu, tak je blbost kupovat si PET lahve s neperlivou vodou pořád dokola. Omyvatelnou lahev na vodu už používám pár let, ale zatím jsem vždycky měla plastovou. Zkoušela jsem Bobble, ale tam mi vadila ta potřeba měnit filtry a taky se mi vždycky ten filtr rozbil, ještě než vůbec dosloužil. Pak jsem dlouho měla lahev z DMka, která byla dost fajn na to, že jsem ji získala za pár desítek bodů z věrnostní karty. Nedávno jsem ale zapátrala a objevila jsem nádherné designové nerezové lahve od XD Design. V rámci spolupráce s agenturou Get Found jsem si na e-shopu nasvacinu.cz vybrala TUHLE s bílým víčkem. Je úplně jednoduchá, nahoře je pítko, které se otevře stlačením. Ze začátku jsem se bála, aby se z lahve dalo lehce pít, ale je to v pohodě, dá se z ní napít hodně, teče to tak akorát. Zároveň lahev dobře těsní a nikde nic nevytéká. Má objem 500 ml, je lehounká a dá se mýt v myčce. Navíc stojí jen 349 Kč. Jen doufám, že se moc nepoškrábe na povrchu časem, jinak nemá chybu a miluju ji :)

Co se týče kelímků na kávu s sebou, to je velký problém. Většinou se totiž vyrábí z papíru potaženého tenkou vrstvou plastu, aby neprotekly. Kvůli tomu jsou ale nerecyklovatelné. Takže pokud patříte k milovníků kávy a často si ji berete z oblíbené kavárny s sebou, určitě si kupte znovupoužitelný kelímek. Dělá se jich spousta, jak plastových (třeba jako mám já Keepcup), tak skleněných (líbí se mi Jococup) nebo i keramických, ale ty už jsou těžké na přenášení v kabelce. Já ten keramický opět dostala z TIC Brno, ale zatím jsem ještě neměla možnost ho využít a popravdě ho asi spíš budu používat doma než na coffee to-go.

Jinak Keepcup moc nedoporučuju, rozhodně to není termohrnek, takže kafe poměrně rychle vystydne, nejde ho jen tak hodit do tašky, když v něm kafe je, a pokud vám v něm zůstane trocha zbylého kafe, tak hrozí, že se vám to vylije do kabelky. Já si naštěstí kafe s sebou moc nekupuju (mám v práci i doma kávovar), takže mi Keepcup na jedno kafe za čtvrt / půl roku stačí, ale klidně uvítám tipy na lepší hrníčky.

Látkové odličovací tampony


A konečně poslední tip, který je opět čistě dámský. Je jím pořízení a používání látkových odličovacích tamponků místo klasických vatových jednorázových. Opět, když se zamyslím, kolik vatových tamponků jsem byla schopná spotřebovat za jeden večer (v průměru 3), za jak krátkou dobu jich padlo všech 140 v balení, kolik balení jsem si koupila za rok a za celou dobu, co se líčím... Mraky zbytečného odpadu! Napřed jsem měla obavu, že když si jich koupím 10, tak je budu muset pořád dokola prát v pračce a nebude mi to stačit. Pak ale Markét Vaňourková ve svém videu říkala, že jeden látkový tamponek klidně použije i třikrát, než ho hodí do prádla na praní, že jdou přeprat v ruce klasickým tuhým mýdlem. To byl impulz, díky kterému jsem si objednala TUHLE sadu opět z econea.cz (nemám s nimi žádnou spolupráci, jen na tyhle zero waste záležitosti je to skvělý e-shop), 10 tamponků za 299 Kč.

Opět nemůžu být spokojenější. Každý večer použiju jeden tamponek, z jedné strany odlíčím tvář, z druhé strany oči a celý obličej pak ještě dočistím na mokro nějakým gelem nebo mycí pěnou. A někdy ani nemám chuť použít tamponek a aspoň mě to víc nutí odličovat se na mokro, na což jsem byla vždycky líná. Tamponek pak přeperu v umyvadle, nechám přes noc usušit a můžu ho použít ještě jednou, dvakrát než putuje do pračky. Pak to peru podle toho, kolik se jich nastřádá, s prádlem na 60 °C v tom pytlíčku, co vidíte na fotce. Takže se žádný z nich nepoztrácí a pračka je nesežere :) A opět jako u tipu č. 3 se nestačím divit, o kolik méně odpadu zůstává v koupelnovém koši.

Jediné, co mě štve, je odlakovávání nehtů. Kvůli tomu pořád musím mít v zásobě jednorázové vatové tamponky, které vyhazuju, protože lak na nehty by nešel vyprat a látkové tamponky bych si zničila. Nemáte někdo nějaký tip, jak tohle řešit?

Tak to byl vyčerpávající článek! Dejte mi vědět, jestli jste ho dočetli až sem. Taky mi napište, které z mých 5 tipů sami praktikujete a co dalšího případně ještě můžu dělat, abych produkovala méně odpadu a šetřila životní prostředí. Třídění odpadu je samozřejmost a na nakupování v bezobalovém obchodě se chystám :) Budu moc zvědavá na vaše komentáře a klidně pojďme v komentářích rozproudit nějakou zajímavou diskuzi na toto téma. Mějte se krásně a přemýšlejte nad tím, co děláte a jaký to má dopad na planetu ;)

11 komentářů

  1. Super tipy, některé taky využívám :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Plátěné tašky používám už opravdu mnoho, mnoho let :-)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  3. To je super článek, Aničko! Vlastní tašky začínají být standard i u starší generace a jsem za to moc ráda. Já nedám dopustit na Ecozz - nápaditý design, jsou maličké, když se složí, a hlavně mají zip. Svoji první ecozzku jsem měla 6 let a teď ji začal používat přítel. Jen ho ještě naučit na nepoužívání igeliťáků.

    Kalíšek je můj největší lifehack za posledních pár let a propaguji ho, kudy chodím. Komfort během menstruace se mi zlepšil asi tak o 1000% a na rozdíl od tamponů z něj nemám náběh na syndrom toxického šoku. Ve slabších dnech nebo jako pojistku používám právě ty látkové intimky, barevně sladěné s prádlem, takže není nic poznat. Je to mnohem příjemnější než bělené jednorázové vložky.

    Tamponky na odličování jsem si koupila na tvoje doporučení, akorát je mám z Fleru. Jeden kousek vyšel na 8 Kč, tak jsem si jich rovnou vzala 40, jediná "údržba" je tudíž hodit je v pytlíku jednou za 14 dní do pračky. :) Líbí se mi, že s nimi nemusím šetřit a nic dokupovat, navíc jsou super i na nanášení olejů, kde byl s vatovými trochu problém. Jednorázovky podobně jako ty používám jen na nehty nebo během cestování.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za obsáhlý komentář, Baru! Ty skládací tašky taky mají něco do sebe, sama jsem ji nikdy neměla, ale vídám to často. Kalíšek taky doporučuju, co můžu. Ten mega komfort vnímám zejména teď přes léto :) A moc děkuju za tip na ten Fler, to je o dost levnější teda, i když asi budou menší. No mrknu tam a dokoupím si jich ještě několik navíc, ať to nemusím přepírat v ruce tolikrát.

      Vymazat
  4. Hezky sepsaný článek, Ani! ;) Pytlíčky na nákup či látkové odličovací tamponky bych si v budoucnu ráda pořídila, takže děkuji za tip na e-shop. Menstruačního kalíšku se ale stále obávám, inu, budu si muset přečíst více zkušeností s ním a třeba se k němu také někdy dokopu :D :)
    Blog Everythin Kate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju, Kači! Není zač, Econea je fakt skvělý eshop na tyhle věci. A u kalíšku se fakt nemáš čeho obávat, načti si o tom víc nebo mrkni na video od Shopaholic Nicol a snad tě to přesvědčení si ho taky pořídit :)

      Vymazat
  5. skvělý článek! :) sama používám skleněné láhve na vodu, látkové tašky a chci si pořídit taky sáčky na potraviny, abych pořád nepoužívala ty igelitové...myslím si, že je skvělé, že nad tímto tématem začínají lidé přemýšlet :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Páji! Super, chválím, a taky jsem hrozně ráda, že se o tom víc a víc mluví a lidi nad tím začínají přemýšlet a krůček po krůčku trochu měnit své chování :)

      Vymazat
  6. Skvělý článek. :)
    Ohledně odlakování nehtů na rukou - co takhle express dóza s houbičkou (nevím přesný název, prostě se tam postupně vsunou prsty a není třeba tampónků).

    OdpovědětVymazat
  7. Kalíšek a odličovací tampónky už zvažuji
    V3ronika life

    OdpovědětVymazat
  8. Úplne super článok. :) Plátenky vždy nosím do obchodu, ale presne uvažujem nad tými taštičkami na ovocie a zeleninu, lebo sáčky mi lezú poriadne na nervy. A aj nad menštruačným kalíškom som sa zamýšľala, ale trošku ma odrádza práve tá manipulácia s ním mimo domu. :/

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)