Been to lately #4 | Koniklecová louka, Bílá hora

Ahoj! Když jsem v posledním outfitovém článku zmiňovala, že jsme s Tomem byli na Koniklecové louce na Kamenném vrchu, pár z vás mi psalo, že jste čekali fotky konikleců. Nedávno jsme byli opět na menším výletě / procházce na Bílé hoře, tak mě napadlo dát dohromady další pokračování série Been to lately a napsat vám něco o těchto dvou místech v Brně.
Začnu tedy Koniklecovou loukou, která se nachází v Brně na Kamenném vrchu. Jedná se o místo s největším výskytem koniklece velkokvětého, na louce vždy na jaře vykvétá okolo 50000 trsů této chráněné květiny. Nejvhodnější doba, kdy toto místo navštívit, je tedy začátek jara, zhruba půlka března až začátek dubna. My tam letos byli 7. dubna, víkend po Velikonocích, a to už byl nejvyšší čas, týden poté už koniklece začaly odkvétat.
Kromě toho, že na louce kvetou tyhle květiny, se na Kamenném vrchu dá jít i na "rozhlednu", která se momentálně přesunuje na příhodnější místo a časem tam bude rozhledna nová. Okolo je super příroda, všechno je to ještě ve fázi výstavby, má tam být nějaký amfiteátr a další prvky. Věřím, že to bude časem krásné místo na procházku.
Pokud využíváte v Brně MHD, nejlépe se tam dostanete, když vystoupíte na zastávce Koniklecová (ano, tak jednoduché to je), jezdí tam trolejbusy 26 a 37 a autobus 50. Odtud stačí jen jít cestou okolo paneláků nahoru a za chvilku jste na louce. Za tu chlupatou fialovou nádheru to stojí, určitě se vám tam bude líbit, i když vás kytky nijak neberou :)
O vyhlídce na Bílé hoře už jsem slyšela několikrát, viděla jsem i pár fotek na Instagramu, ale trvalo nám dlouho, než jsme tam vážně šli. Navedla mě na to kamarádka, která momentálně bydlí kousek odtud, a tak po víkendu, který jsem strávila korekturou Tomovy diplomky, byla vidina pikniku při západu slunce s vyhlídkou na Brno úplně TOP.
Nahoře je udělané posezení, lavičky, koše, to zázemí je opravdu fajn. Taky tam najdete památník založení dělnického hnutí, kousek od Bílé hory se ostatně nachází i Dělnický dům. Výhled na Brno je perfektní, až nás to s Tomem překvapilo. Je to orientované na dobrou část Brna, nikde moc neuvidíte industriální části, zato je dobře vidět Petrov a Špilberk, samozřejmě Židenice a Juliánov, centrum až ke Krpoli, v dálce se tyčí výšková budova v Technologickém parku. Moc doporučuju jít tam na západ slunce, je to fakt nádherná podívaná.
My jsme si s sebou udělali guacamole a vzali jsme si ho s tortilla chipsy, k tomu fialkovou limonádu z výborného sirupu z Manufaktury. Co vám budu povídat :)
Na Bílou horu se dostanete z více stran, my jsme cestou tam vystoupili o kus dál, než jsme měli, ale dojdete tam i ze zastávky Bělohorská. Jen pokud jedete autobusem, je lepší vystoupit na Špačkové a mezi činžáky se dostat nahoru. Na Bělohorskou jezdí i šalina 8, jinak autobusy 55 a 75. A zpátky jsme sešli jinou stranou a dostali se na konečnou šaliny 9, Juliánov.
Nahoře najdete jeden z nápisů b jako brno od Tima, další je u Petrova v Denisových sadech, když koukáte na Husovu směrem k Červenému kostelu. A o dalších zatím nevím, poradíte, Brňáci? :)

Napište mi, jestli jste na těchto místech už někdy byli a jak se vám tam líbilo. Případně jak se vám místa líbí z mých fotek. Já si v Brně pořád ještě připadám jako turista, je tady stále tolik míst, která jsem neobjevila! To město zkrátka má všechno, co k životu potřebuju, miluju to tady. Tak se mějte krásně a díky za přečtení článku, snad vás to bavilo.

2 komentářů

Děkuju moc za každý komentář :)