Porto | day first

Ahoj, vítám vás u dnešního asi docela očekávaného článku s vyprávěním a fotkami z Porta. Na začátek jen připomenu, že v Portu je momentálně na Erasmu můj přítel Tom, a když jsme zjistili, že z Nantes do Porta létá přímý let od Transavie, bylo jasné, že se navzájem navštívíme. Tom za mnou byl na začátku října a já sehnala letenky na půlku listopadu. Zpáteční letenka mě vyšla jen tak pro orientaci na 70€, což mi přijde skvělé. Z Nantes jsem letěla ve čtvrtek večer a vracela se v neděli pozdě večer, takže to vyšlo na tři dny čistého času, což na Porto jakž takž stačí :) Pro mě to bylo poprvé, co jsem byla v Portugalsku, a jelikož jsem ze všech stran na Porto slyšela jen samou chválu, nemohla jsem se téhle mini dovolené dočkat!
Objevování města jsme s Tomem jako průvodcem započali v pátek ráno u radnice na Aliados, což je takový široký boulevard s krásnými domy okolo.
A taky tam najdete údajně nejhezčí McDonald na světě, díky těm lustrům a oknům to je asi fakt pravda, co říkáte?
Pak jsme pokračovali na Sao Bento, míjeli jsme krásné domy s azulejos, tedy typickými modrými kachličkami, kterými je vyzdobená i nádražní hala.

Uličkami centra města, které jsou lemovány starými, často polorozpadlými a opuštěnými domy, které ale mají svůj určitý šarm, jsme se dostali dál do centra města.
A jak vidíte, počasí nám přálo, na sluníčku bylo během poledne přes 20 stupňů a my jsme tak v půlce listopadu byli jen v tričku!
Pokračovali jsme dál až k Ribeiře, pobřeží řeky Douro, která Portem protéká. A touhle starou tramvajkou jsme pak druhý den jeli skoro až k pláži, ale o tom zase příště :)

Vidět konečně tento výhled na Douro, most Saint Luiz a druhý břeh - Vila Nova de Gaia mi vzalo slova z úst. A to mě čekaly ještě další neméně úžasné výhledy!


Z Ribeiry jsme se vyvezli výtahem nahoru (což je mimochodem super life hack do Porta, které je jinak pořád nahoru, dolů) a pokračovali jsme ke katedrále Sé do Porto, odkud byl nádherný výhled na kaskádovitě seskupené budovy města.

Pak už jsme jen prošli zpátky do centra, mrkli na kostel a pospíchali koupit pivka, abychom stihli sraz s Tomovými kamarády, které během Erasmu potkal.
Usadili jsme se v Jardim do Morro a pozorovali zapadající slunce nad Dourem. Neskutečná romantika, co myslíte? :)

Tak, to by bylo z prvního dne v Portu všechno, zbytek si nechám na druhý článek. Byli jste někdy v Portu nebo celkově v Portugalsku? Pokud ne, nalákala jsem vás svým povídáním a fotkami? Budu se moc těšit na vaše komentáře a zase u příštího článku ahoj! Napíšu vám už z Česka, zrovna jsem na cestě do Brna, uteklo to hrozně, že :)

6 komentářů

  1. Ahoj, ahoj :) Fotky jsou krásné! Musím říct, že článek s tipy, jak fotit, tvými triky a postřehy by se mi líbil moc :) A vítej zpět, sleduju tvou cestu na instagramu a opravdu, uteklo to! :) Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Luci, děkuju mockrát! To už je několikátý dotaz na toto téma, mám článek s takovými postřehy a tipy na seznamu už déle, tak snad už se konečně brzy dostanu k jeho realizaci :)

      Vymazat
    2. Děkuju za odpověď, to se budu těšit! :) Mimochodem, napadla mě ještě otázka ohledně zahraničí, přemýšlíš stále o přestěhování a práci v zahraničí po studiu? Hezký zbytek neděle :)

      Vymazat
  2. Porto vyzera uzasne!!! Vedela by si odporucit nejake restauracie?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je úžasné! Tyjo a restaurace asi nedoporučím, byli jsme jenom v jedné s kamarády, pak jednou v takovém spíš bistru a jednou v nákupáku. Moc jsem se na to nezaměřovala, nechala jsem to na Tomovi :) Ale zeptám se ho, třeba něco doporučí a já to zahrnu do druhého článku!

      Vymazat

Děkuju moc za každý komentář :)