Un tour sur les tours de Tours

Salut! Zdravím vás u dalšího výletního článku, a tento bude speciální v tom, že jsem se úplně poprvé v životě vydala na výlet sama. Po La Rochelle mi na bucket listu zbývalo město Tours, které je rozhodně dostupnější z Nantes než z Rennes, takže nikdo ze spolužáků by se nejspíš nepřipojil, a z kamarádů tady už tam někteří byli. Tak jsem se impulzivně rozhodla, že využiju státního svátku 1. listopadu, koupila jsem si Flixbus v 9 ráno tam a v 6 večer zpátky za 17 € celkově a bylo vymalováno :)
Prohlídku města jsem po halloweenské party započala obědem v Mekáči (shame on me) a pořádným kafem, pak už jsem vyrazila k radnici, která je obklopená nádhernou květinovou výzdobou a fontánami. Pokračovala jsem k bazilice Saint Martin a věži Charlemagne, které utváří starý historický ráz Tours.

Uprostřed jednoho boulevardu potkáte tuhle příšerku, která vás chce uškrtit... nebo obejmout a přijde vám roztomilá? Tak schválně ;) Mně trochu připomíná Baymaxe z filmu Big Hero 6, takže já hlasuju za roztomilost!
A opět domky s colombage, ani v Tours se bretaňskému nádechu nevyhnete! A tady už měli pověšená vánoční světýlka, která se společně se stromkem rozsvěcují většinou 24. listopadu jako u nás.
Mimochodem slovo "tour" má ve francouzštině víc významů - v ženském rodě je to věž (la tour), v mužském okruh, jízda, obrat nebo i řada (le tour). Tours je nepochybně pojmenované po svých věžích, ale dobře se s takovým názvem města hraje - viz nadpis článku :)


Z centra města jsem se pak vydala směrem k řece (Loiře), přes kterou vede moc hezký most Wilson. Loira je v těchto místech hodně mělká, uprostřed řeky se nachází ostrůvky, na kterých rádi hnízdí racci a kachny.
Pokud si řeknete podle mapy, že se chcete v Tours mrknout na hrad, nebuďte zklamaní, že to je spíš malý hrádeček, který ani není využívaný. Tours sice leží na Loiře, ale už nepatří k "zámkům na Loiře".
Nicméně se kolem hrádečku dá projít směrem k dominantě Tours - katedrále Saint-Gatien, která je fakt obrovská. Dovnitř je vstup zdarma a stojí to fakt za to, ty vitráže v oknech jsou nádherné, a pokud budete mít jen trochu štěstí na počasí, budou házet božské barevné odrazy!

Mladiství do 25 let ze států EU pak mají vstup zdarma i na nádvoří katedrály, kde se chodbou s kříženými stropy dá vyjít po točitém schodišti na balkónek, odkud si můžete katedrálu asi nejlépe vyfotit.
Ovšem je dobré mít objektiv s hodně malým ohniskem, jinak se vám ta celá nádhera vejde stěží na fotku. Ale dobře se tam fotí fotky na samospoušť, položíte foťák na kamenný sloupek a je to :)


Od katedrály jsem se vydala dál od centra města směrem do botanické zahrady - Jardin des Plantes. Prošla jsem si skleníky s rozličnou vegetací z různých koutů světa a potom jsem nejvíc času strávila u prostranství se zvířaty. Mají tam malé klokánky (wallaby), pštrosa (To krčisko, ty nožiska, to musí být pštros, neee? :D) nebo teda přesněji emu.

Kozenky a oslíka...

...vtipné černé slepičky a hlavně plameňáky! Miluju plameňáky, jak jsou vysoce elegantní, a tak dlouho jsem nebyla v zoo, že jsem na ně v Tours zírala snad půl hodiny, než jsem se vynadívala :)
No a z Jardin des Plantes jsem se už pomalu vydala zpátky na místo, odkud mi jel Flixbus do Nantes. Cesta trvala něco přes 2 a půl hodinky a byl to příjemně strávený den. Člověk získá úplně jiný pohled na cestování, když je sám. Neříkám, že jsem se občas nenudila, asi to nebude moje preferovaná metoda cestování, ale každý by si to měl jednou zkusit a nevymlouvat se na to, že chce někam jet, ale nemá s kým :) Jeli jste někdy někam sami? Ať už v Česku / Slovensku nebo v zahraničí? A jak se vám líbí Tours? Těším se na vaše milé komentáře!

3 komentářů

  1. Já bych se takto v cizí zemi asi nikde sama nevydala. Bála bych se, že bych se ztratila nebo se něco jiného stalo. Jo a ta příšerka, mě spíše přijde, že tě chtěla sníst. :-))
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
  2. Krásne fotky, ja by som sa teda sama asi nikdy takto neodvážila ❤ xx

    Simona | l i v e i n f o x w o r l d

    OdpovědětVymazat
  3. Tours vypadá báječně. Dokonce i počasí vyšlo, co více si přát. :)

    Já cestuji sama čím dál raději. Zpočátku jsem to brala jako nepříjemnou nutnost, pokud jsem chtěla na Erasmu něco vidět a nesehnala kamarádky pro výlet, ale teď už si občas naplánuji nějaký ten single výlet i zcela záměrně. Letos to byly dva týdny ve Švýcarsku. :) Je to super, vědět, že se nemusíš na nikoho vázat, a osobně mi přijde, že to pak prožívám i o dost intenzivněji. Láká mě vydat se sama s baťohem přes Portugalsko do Santiaga, tak uvidím, co další měsíce/roky přinesou.

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)