Nantes, ma ville contemporaine


Ahoj! V dnešním článku vás konečně vezmu na prohlídku Nantes, mého současného domovského města. Až do konce září jsem ani pořádně neměla čas se po městě projít a objevovat všechno, co nabízí, ale pak mi na návštěvu přijela kamarádka a minulý víkend i Tom, takže si troufám říct, že už jsem tady viděla vše podstatné a můžu vám to předat dál. Musím říct, že je vtipné, jak se můj názor na Nantes změnil od té doby, co jsme tady byli na výletě s ESN Rennes. Schválně jsem si četla článek z doby před třemi lety a napsala jsem tam, že mě Nantes zas tak neoslovilo. Haha, přitom teď jsem do toho města zamilovaná a dokážu si představit, že bych tu jednou mohla bydlet!

Začnu budovou opery na náměstí Graslin, která je typickým místem pro srazy, ty její schody k tomu dost vybízí.
Tohle je Place Royale, pro nějž je typická fontána s názvem Loire et ses affluents. Fontána reprezentuje Nantes, kterým protíká řeka Loire, jež je tvořena třemi přítoky - Erdre, Cens a Gesvres. V pozadí pak vidíte kostel Saint Nicholas, kolem kterého jezdím každý den do práce.
Tohle jsou fotky z Tour Bretagne, nejlepšího vyhlídkového místa v Nantes. Byla jsem nahoře už třikrát, jednou sama přes den, kdy krásně svítilo sluníčko, ale v dálce přicházela bouřka. Proto to tmavé nebe :) Pak jsem tam byla s Bertou v noci (nahoře ve 32. patře je totiž bar Le Nid, který je otevřený do půlnoci nebo přes víkend i do 2 do rána, takže si můžete užít i osvětlené Nantes) a naposledy s Tomem zrovna v dobu, kdy zapadalo sluníčko. Výstup nahoru stojí symbolické 1 € a stojí to za to v jakoukoliv denní dobu!


S Bertou jsme se vydaly také na Trentemoult, což je bývalá rybářská vesnička, nyní součást Nantes Métropole, kam se dá dostat lodí. Kromě typických barevných domečků tam najdete Chronographe, což je ta divná budova na fotce, sloužící jako archeologické muzeum. A pak taky Maison Radieuse od dost známého architekta Le Corbusier, což je jeden z prvních paneláků pro sociálně slabší občany a je tak obrovský, že normálně nejde vyfotit.
Na této fotce zase v dáli vidíte Pont de Saint-Nazaire, nejdelší most přes řeku (nebo tady spíš přes ústí Loiry do oceánu) ve Francii. Do Saint-Nazaire se z Nantes přesunul celý přístav, pořádají se tam plavby po Loiře a já bych se tam moc ráda ještě stihla podívat, i když ty industriální věci mě zas tak neberou, tohle je podle mě must-see.
Kresba celého Trentemoult na fasádě jednoho z domů.
Jeden z typických barevných domečků, o kterém by kdekdo na první pohled řekl, že se nachází někde v Itálii nebo v Řecku.
Fotku u tohoto domečku s fasádou věnovanou sušenkám LU, tak typickým pro Nantes, jsem prostě musela mít :)
Asi nejvíc turistů jezdí do Nantes hlavně kvůli Machines de l'Ile. Na ostrově uprostřed Loiry se můžete svézt na 12 metrů vysokém slonovi, který jakože chodí, stříká vodu z chobotu, mrká očima, plachtí ušima a dokonce i vydává zvuky. Pak taky můžete navštívit Galerie des machines, kde uvidíte další kovová zvířata, která se hýbají.
A třetí velkou atrakcí je Caroussel des mondes marins, obrovský kolotoč na tři patra, kde si vyberete příšerku, na které se chcete svézt. Studentské vstupné vychází na 6.90 €. Tam jsme šli my s Tomem, Tom zvolil draka a já tu divnou rybu se světýlkem vepředu z Hledá se Nemo.
Všechny ty mašinky mají různé pedály a páčky a dají se tak ovládat. Já jsem třeba mohla otvírat tlamu nahoru a dolů a hýbat tím světýlkem různými směry.
A když si koupíte lístek na jakoukoliv z těchto tří atrakcí, máte přístup i na terasu nad dílnou, kde tyhle mašinky vznikají, a potom si můžete vylézt na tzv. Branche prototype. To je nová a zatím největší chystaná atrakce, která se otevře v roce 2021, zatím je z celého plánovaného stromu přístupná pouze jedna větev. Takže to vypadá, že se sem budu muset vrátit, protože tohle chci vidět, až to bude hotové!
Od Machines de l'Ile je super pokračovat k Grue Titan, žlutému jeřábu, který evokuje nyní již neexistující přístav a industriální povahu Nantes.
Podél břehu Loiry jsou umístěny tyhle prstence, Anneaux de Buren, které v noci barevně svítí. Když pak pokračujete v procházce dále, jdete kolem obřího hangáru, kterému se říká Hangar à bananes, tam najdete nejrůznější restaurace a bary, z nichž každý má svůj specifický styl. Tady to v noci žije, teda aspoň jsem o tom slyšela, sama jsem to zatím nezažila :)

Teď přejdu od industriálního prostředí k zeleni (protože v Nantes najdete vážně všechno). Francouzům se musí nechat to, že vážně ví, jak má vypadat nádherný park, kam budou lidi rádi chodit na procházky. Kdekoliv jsem zatím byla, všechny parky se mi líbily. Ani Jardin des Plantes není výjimkou - rybníčky, říčky, fontány, mosty, spousta zeleně a k tomu všemu všechny rostliny pojmenované, abyste věděli, co je co.
To, že se nahoru na tuhle obří lavičku nesmí lézt, raději pominu O:-) Dřív před ní byl udělaný takový pták vyřezaný z křoví, teď už tam bohužel není, ale i tak je lavka sama o sobě boží.

No a místo ptáka jsme našli medvěda, který už se připravuje na zimní spánek :)

Už se dostáváme téměř ke konci článku, další nutnou zastávkou v centru Nantes je Passage Pommeraye, taková hodně fancy pasáž s butiky, která má v Nantes silnou tradici. Čeká vás honosné dřevěné schodiště, zábradlí, sochy a prosklená střecha. A ne všechny obchody jsou drahé, tak třeba si tam jednou zajdu aspoň na makronku do patisserie :)

Vracíme se zpátky na place Graslin, kde kromě opery najdete i proslulou restauraci La Cigale, která je vevnitř vyzdobená ve stylu art deco. Dostala jsem doporučení, že pokud bych si vážně chtěla jít sednout dovnitř, nejlépe odpoledne okolo 4-5 na kafe nebo na čaj, v jinou denní dobu by mě asi bez jídla neobsloužili. Sem chodí smetánka, co předtím nakupuje v rue Crébillon nebo právě v Passage Pommeraye, to jsou místa s těmi nej butiky. No ale my jsme si s Bertou vyfotily téměř stejnou fotku s fontánou a La Cigale, jakou máme z doby před třemi lety, když jsme tu obě byly na výletě :)
Katedrála Saint Pierre je dominantou Nantes, je opravdu obrovská a z každé strany vypadá trošku jinak. V pozadí nalevo můžete vidět původní městskou bránu, pak kostel Saint Clément a památník generála Foche.
A nakonec tu zmíním hrad - Chateau des ducs de Bretagne, kam se dá jít na nádvoří a na hradby zadarmo, a typickou věž - Tour LU, kde bývala továrna na sušenky LU. Teprve nedávno jsem se dozvěděla, že věže tam kdysi stávaly dvě, ta druhá byla zničená za války. Továrna se už dávno přesunula na jih Nantes, původní místo teď slouží jako kulturní centrum, Lieu Unique (což znamená unikátní místo a ještě ke všemu zachovali iniciály značky). Jinak tohle je naše jediná pořádná společná fotka s Tomem, ale povedla se, co říkáte? :)
Uf, to bylo vyčerpávající. Ale stejně jsem tady nezmínila úplně všechna místa, která stojí za to v Nantes vidět. Ještě jsme s Tomem byli na Ile de Versailles, to je zase ostrůvek uprostřed řeky Erdre, jednoho z přítoků Loiry. Najdete tam zahradu v japonském stylu, kde se moc dobře obědvají dobroty nakoupené na Marché de Talensac. A to už by stačilo, zkrátka musíte jet do Nantes sami, abyste to tady prozkoumali :) Já nemohu být šťastnější, že jsem se rozhodla mít tady stáž, nezaprdět se znovu v Rennes a místo toho objevit další město, které si mě už teď získalo. Budu se těšit na vaše komentáře a u dalšího článku zase brzy ahoj!

7 komentářů

  1. Teda super fotky, máš to tam moc krásné!
    Beauty by K.

    OdpovědětVymazat
  2. to je krása! toľko nádherných miest :) určite máš super zážitky a tá lavička je dokonalosť :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  3. Nádherné fotky, počasí super a vy dva spolu :-) Co si víc přát,že?

    OdpovědětVymazat
  4. Je super že jsi se dostala na takovéhle místo, určitě ti to do života dá mnoho. Souhlasím s tím že Francouzi parky umí, nejenom tady je to vidět. Ta obří lavička je super, jak si se dostala nahoru?

    Terezah-style

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, taky jsem ráda! Kamarádka, co tu za mnou byla na návštěvu, mi udělala z rukou stupínek a já naopak jí, jako za mlada, když jsme lezli na stromy, žejo :)

      Vymazat
  5. Nantes na mě působí jako příjemné město "pro život". Ne tak pro turisty, ale spíše pro místní. Kovové příšery jsou každopádně super. :) Ostatní holky jsou v Rennes taky tak spokojené jako ty?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, taky mi to tak přijde, že to tady je moc příjemné pro život pro místní obyvatele. Ale ani turistů tu není úplně málo a z příšer jsou samozřejmě všichni nadšení. No popravdě jsem to s mou stáží a s Nantes dost vyhrála, v Rennes je tak možná slabá půlka, co jsou spokojení. Ale město jako takové se jim většinou líbí, co tak vím :)

      Vymazat

Děkuju moc za každý komentář :)