Kde a jak v Nantes bydlím?

Ahoj! Jsem tu s dalším pokračováním mé série článků o stáži ve Francii, tentokrát vám povím, kde a jak tady bydlím. Jelikož jsem studentem univerzity v Rennes, je logické, že by mi v Nantes nedali koleje. A popravdě po mých zkušenostech z předchozího Erasmu (články si můžete přečíst tady, kdo mě třeba ještě tehdy nesledoval) už bych na koleji ani být nechtěla. Nemusela jsem se vyloženě ani poohlížet po něčem jiném, protože jsem přesně věděla, kde budu o bydlení žádat. V tomhle je super, že druháci vždy předávají své zkušenosti prvákům, takže já jsem od slečny, co byla na stáži v Nantes loni, měla všechno potřebné zjištěné. Jedná se o tzv. foyer de jeunes travailleurs, tedy takovou "ubytovnu" pro mladé pracující. Nárok na takové bydlení máte tehdy, pokud jste student a k tomu máte stáž (jako já) nebo apprentissage (vyučení v technických oborech), nebo studujete a k tomu i pracujete, nebo vás studia nebavila a už jen pracujete, ale je vám pořád pod 25 let.
Je super, že si můžete svůj pokoj pronajmout na jakkoliv dlouhou dobu od 1 až po 12 měsíců, takže pro mě na 3 měsíce značka ideál. Zažádala jsem si cca v půlce června a odpověď jsem dostala až po 20. červenci, naštěstí pro mě měli volný pokoj, který mám sama pro sebe se svou koupelnou. Tak jsem moc dlouho neváhala, a i když jsem musela poslat neznámo kam 80 € jako zálohu, měla jsem jistotu, že to dopadne, když to bylo na doporučení. Tehdy jsem se zatím ani moc nezajímala, kde přesně v Nantes budu bydlet, hlavně, že to bylo zařízeno.
Když jsem se tady 1. září ubytovávala, byla jsem překvapená, jak hodně v centru se FJT Embarcadere nachází. To už mi ten nájem přišel fakt hodně výhodný! Super taky bylo, že mi pokoj napřed ukázali a až potom jsem se rozhodla, jestli podepíšu smlouvu nebo ne. Pak jsem musela zaplatit vratnou kauci ve výši jednoho nájmu (platím 353 €), ze které mi ale odečetli těch 80 €, co jsem platila za rezervaci. O tom jsem vůbec netušila, takže to bylo příjemné překvapení :)
Pokoj vidíte nafocený, jak už jsem zmiňovala, mám svou koupelnu a super je, že když jsem se zeptala, půjčili mi i polštář, peřinu a ložní prádlo a taky základní set nádobí. Plus tady mám v takovém přístěnku i věci na uklízení - smeták, smetáček a kýbl s mopem. Na pokoji mám taky svou ledničku, takže se nemusím bát, že mi někdo něco sní, na druhou stranu bylo potřeba si zvyknout, že spím ve stejné místnosti s něčím, co přes noc občas hučí. A téměř si nemůžu kupovat plísňové sýry, protože to je potom hrozný puch :D Kuchyňka je sdílená v rámci patra, na kterém je 12 pokojů, tedy 12 lidí. V kuchyňce je dvouplotýnkový vařič, dřez, malá trouba, toastovač, varná konvice a mikrovlnka. Málokdy se mi stane, že tam někdo je a vaří si, spíš si lidi jídlo ohřívají nebo jedí kdovíco, každopádně jsem ráda, že tam mám prostor a nemusím snad čekat frontu na sporák. K dispozici máme ještě prádelnu, kde je ovšem pouze jedna pračka a jedna sušička pro víc než 35 lidí. Jedno vyprání stojí 2,50 € a jedno vysušení dalších 2,50 €, takže jsem ráda, že jsem si přivezla šňůru na prádlo a mám v pokoji prostor na to si ho vysušit.
Výhodou FJT jsou i společné prostory, kam má každý volný přístup. Máme tu takovou společenskou místnost, kde se dá koukat na televizi, hrát hry, půjčit si nějakou knížku nebo společenskou hru, máme k dispozici počítače a tiskárny (zadarmo), pingpongový stůl, přístup na zahrádku, kde je i venkovní posezení, gril a dokonce malý kompost a zahrádka, kde se dají pěstovat třeba vlastní rajčata. V přízemí je pak ještě jedna větší kuchyň s klasickou troubou, takže když někdy náhodou budu mít čas péct, mám na to prostor. Chtěla bych udělat aspoň štrůdl někdy na stáž :)
No a poslední super věc, kterou zmíním, je, že FJT zaměstnává i dva animátory, kteří pořádají téměř každý večer v týdnu nějakou akci. Často to jsou workshopy na vybrané téma, menší večírky, promítání filmu, nějaký menší výlet nebo společné bruslení (už dvakrát mi to nevyšlo, tak snad v listopadu, víte, jak bruslení miluju!). A přes víkend, když tu nikdo není, nám animátoři vždy nechají tipy na akce napsané v přízemí na tabuli. Kéž bych měla na tohle všechno víc času, je hrozně super, jak FJT funguje, jen to pořádně zažít.
Co na moje bydlení říkáte? Líbí se vám můj pokoj? A ocenili byste všechny ty další výhody, co bydlení v takové "ubytovně" pro mladé pracující nabízí? Schválně mi napište, jestli jste o takové možnosti bydlení už někdy slyšeli nebo je to pro vás úplná novinka. Budu se těšit na vaše komentáře a zase u dalšího článku ahooj!

15 komentářů

  1. Myslím si, že bydlení máš skvělé. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že pro jednoho člověka je to vysoce dostačující a mě se ubytování líbí. Hlavně pokojíček vypadá sympaticky :-) Nejdůležitější by pro mě osobně ale bylo, abych měla vlastní koupelnu s wc :-D
    Jo a jestli je to navíc ještě blízko centra - tak je to úplně na jedničku :-)
    Bebe

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to máš opravdu skvělé bydlení. Myslím, že za svou vlastní koupelnu a wc můžeš být dost ráda. Pokoj vypadá hezky a na ty "hučící" věci si časem zvykneš. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, jsem za to moc ráda! A na ledničku už jsem si zvykla po prvních týdnech :)

      Vymazat
  4. Tak to je dobrej mix soukromeho a spolecenskeho.ja jsem ve Francii bydlela ve spolubydleni.kazdej ze ctyrlidi mel vlastni pokoj na zamek a kuchyne a koupelna spolecne.vyhodou bylo ze to melo rozmery normalniho bytu, nevyhody ze majitelka bydlela za rohem...jsem si pripadala zase jak sestnactileta.
    Ale bydleni mas cisty.veci ti pujcili.to je dobre,protoze zvlbytecne kupovat periny a smetaky je na prd.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z toho bych taky nebyla nadšená, kdyby majitel bydlel za rohem... Tady sice máš lidi na accueil, ale většinu času s nimi vůbec nepřijdeš do styku, nikdo nic nekontroluje. Jo čisté to tady je, i ta společná kuchyňka! Ty společné prostory se tu uklízí myslím 2-3x týdně, takže taky super. A přesně, to půjčení věcí je k nezaplacení, kor když tu jsem na pár měsíců, tak bych to fakt zbytečně kupovala...

      Vymazat
  5. Ani, vypadá to nádherně! Užívej dál!

    http://www.obycejny-blog.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  6. Vychytala jsi to skvěle, se stáží i s bydlením. Vím, že jsi z Rennes nebyla úplně nadšená, tak je super, že se tentokrát ti všechno tak pěkně sedlo. Bydlení mi hodně připomíná mé lucemburské koleje, ani ta cena není tak zlá, akorát bych si tedy asi prala v ruce v umyvadle. :) Pokryje vám to stipendium, nebo si doplácíš?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, Baru, když bych měla srovnat s Erasmem v Rennes, tohle je úplně někde jinde! My máme stipendium a ještě placenou stáž (teda většina z nás), takže ça va très bien ;)

      Vymazat
    2. Jestli je stáž i placená, tak je to naprostá pecka. :)) Užívejte posledních týdnů!

      Vymazat
  7. o tomto způsobu bydlení jsem ještě neslyšela, ale vypadá to super :) trochu bych se bála té společné kuchyňky (těch front), ale pokud tam vaříš v podstatě sama, tak je to super a máš ji vlastně sama pro sebe :D :) a taky miluju bruslení, takže bych tohoto programu 100% využila :D :)

    OdpovědětVymazat
  8. Podľa mňa to tam máš veľmi príjemne a útulne zariadené :)

    FRENCHSTYLE

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)