Donuty a koblihy v Brně | Kobliha, All in Fresh, Mlsná holka, La Donuteria


To, že se donuty staly momentálně nejvíc cool cukrovinkou a hemží se jimi celý Instagram, jste už asi postřehli. Brno v tomto trendu bylo hodně pozadu, ale za posledního půl roku, možná rok, se začaly podniky prodávající donuty množit jako houby po dešti. Já jsem už koblihy stihla ochutnat ve čtyřech různých podnicích, a tak jsem si říkala, že vám o tom napíšu článek a koblihy srovnám. V podstatě to berte jako volné pokračování rubriky Places in Brno, ale místo kaváren nebo burgerů to tentokrát bude zaměřené na donutky :)

Kobliha / Kafe & Kobliha

Z Koblihy jsem ochutnala donut jako úplně první. Začínali jako pop-up, obráželi různé kavárny a akce a testovali si tím zájem zákazníků, který se postupně zvětšoval. Dnes už mají otevřenou i svou provozovnu, která se jmenuje Kafe & Kobliha. Tu jsem bohužel ještě nestihla navštívit, protože se otevřela těsně poté, co jsem odjela do Francie. Nicméně koblihu jsem od nich měla dvakrát na dvou různých pop-upech, jednou arašídovou a podruhé malinovou s pusinkami nahoře. Obě byly dobré, ale poměrně malé a přišly mi docela mastné. Nicméně v té době se v Brně nedalo nic moc jiného sehnat, tak jsem koblížky považovala za moc dobré, neměla jsem je s čím srovnat... Teď už vím, že existují lepší :) Ale je pravda, že jsem od nich dlouho donut neměla, tak třeba se zlepšili!

> Pekařská 88, Facebook Kafe & Kobliha


All in Fresh

Další na řadu přišel All in Fresh, který začal prodávat donuty ve svém okýnku na České pod hodinama. Z fotek mi přišly dost velké a nadýchané, takže jsem dlouho nečekala a byla je zkusit. Ochutnala jsem kokosový a nedlouho poté i vanilkový s čoko polevou a plátky mandlí. Kokosový byl za mě stokrát lepší, tak akorát sladký, hodně velký, nadýchaný a vůbec ne mastný. U toho vanilkového mě zklamala poleva, která byla podle mého gusta moc chemická, jako kdybyste si koupili donut v supermarketu za 10 Kč. Jinak těsto bylo stejné jako u kokosového, a tedy nejspíš jako u všech. I All in Fresh šel dál svou cestou a na konci léta si otevřeli svou provozovnu, která funguje jako zmrzlinárna, donutárna, cukrárna, kavárna a bar (mají na výběr spoustu super limonád). Jo a ještě nutno podotknout, že jsou vegan friendly. Už se těším, až se tam zastavím!

> Orlí 27, Facebook ALL-IN Fresh / Vegan Sweet Bar


Mlsná holka

Po tom, co se na Instagramu začaly objevovat fotky donutů od Mlsné holky, pokračovala má pouť za nejlepší koblihou právě do obchůdku s vývěsním štítem ve tvaru donutu. Měla jsem ten den svátek, tak jsem si po práci jela do města zpříjemnit den donutkem s arašídovým máslem. Mňam, taky že byl výborný! Těsto nadýchané, nijak mastné, poleva sice sladká, ale famózní. A miluju ten slogan "Zasloužíš si to. Mlsná holka" :) Taky se mi líbí krabičky, do kterých si můžete donuty nechat dát a odnést s sebou. Sice za příplatek, ale na fotku na Instagram je to super! Určitě se ráda vrátím a ochutnám další varianty.

> Kozí 2, Facebook Mlsná holka


La Donuteria

No a zatím posledním místem, kde jsem donut ochutnala, je La Donuteria v nové tržnici na Zelném trhu. Bylo hodně nebezpečné mít stáž hned u radnice, takže bylo jasné, že to někdy v obědové pauze prubnu. Dala jsem si donut s polevou a posypkou z Lotus sušenek a umřela jsem blahem. Koblihy jsou obrovské, určitě se nehodí jako dezert po obědě, protože najednou je nesníte. Ale o to lépe, ještě vám zbyde třeba na večerní mlsání :) Oceňuji taky to, že na pultě mají vždy přichystané malinké kousky na ochutnání, takže víte, do čeho jdete. Byla jsem tam potom i s kamarády, kteří zas tak nejsou na sladké, ale dali na různá doporučení, ochutnávka na pultu je přesvědčila a pak se oba taky rozplývali nad tím, jak je ten donut sakra výborný.

> Zelný trh 14, Facebook La Donuteria Brno

A závěr? Pro mě zatím vede shodně Mlsná holka a La Donuteria, na to, abych se opravdu rozhodla, který podnik je lepší, potřebuju ještě více návštěv. Je pravda, že La Donuteria je dost často vyprodaná a někdy ani není otevřená, u Mlsné holky máte záruku, že přijdete a máte koblihy i večer, aspoň podle reakcí na internetu. A taky bych potřebovala ochutnat donut s úplně stejnou příchutí, aby to bylo srovnatelné. Ale myslím, že neprohloupíte, když sami zkusíte oboje a uvidíte, co vám bude víc po chuti :) Ještě dodám, že donuty se ve všech čtyřech zmiňovaných podnicích dají koupit za podobnou cenu: okolo 50 Kč.

9 komentářů

  1. oh, mňam :D teraz mám neskutočnú chuť na takúto maškrtu! ❤ xx

    Simona | l i v e i n f o x w o r l d

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý článek Aničko :-)! Já byla zatím jen v Mlsné holce a musím rozhodně ozkoušet i další "kobližárny". Jinak pokud se ještě někdy do Mlsné holky chystáš, doporučuji vyzkoušet příchuť slanného karamelu.
    Ennepenne.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mňam, mají slaný karamel? To je moje asi nej příchuť ve všem, to rozhodně musím u Mlsné vyzkoušet :) Děkuju Vendy!

      Vymazat
  3. ó mňam! do nejakého z týchto miest sa musím ísť pozrieť v čo najbližšej budúcnosti! :D :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  4. Zrovna včera jsem kupovala donuty k narozeninám z nově otevřené donutárny ve Vaňkovce. Dávají je tam do fancy růžových krabiček. Líbil se mi velký výběr a že mají donuty těsto plněné krémem podobně jako klasické koblihy. Jinak je to ale na mě dost tučné a velké, takže se mezi fanoušky nejspíš nezařadím, ačkoliv jeden z La Donutaria bych asi ještě zkusila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, to je myslím Mr Donut, že? Pak mám ještě Funky donuts na seznamu, co chci ochutnat. Těsto plněné krémem je hodně super! A chápu tě, mně taky stačí dát si donut jednou za měsíc až dva měsíce. Ale ty z La Donuteria fakt stojí za to, jen doporučuju dát si ho s někým napůl, pokud na to fakt nejsi, je dost velký :)

      Vymazat
    2. Jo jo, byl to Mr Donut. :)

      Vymazat
  5. Mě koblížky nikdy neuchvátily a nemusím je. Co mě ale koplo v textu do oka a začala jsem po tom slintat, tak ta představa posypky z Lotus sušenek! Celé balení bych dokázala slupnout sama ke kafi! :-D
    Bebe

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tomu naprosto rozumím, také bych dokázala spořádat celé balení sama, Lotusky jsou hrozně žravé! A co teprv ta pomazánka z nich, mňaaaam :)

      Vymazat

Děkuju moc za každý komentář :)