Co je mou náplní práce v Nantes Métropole?

Salut! Dnes vám přináším další pokračování seriálu na téma stáž ve Francii. Minule jste si přečetli, co vlastně studuju za obor a jak jsem se díky tomu ke stáži ve Francii dostala. Dnes to bude o tom, co přesně v mojí instituci dělám za práci. Jak už jsem se zmiňovala, vykonávám stáž v Nantes Métropole, což je veřejná instituce, která se stará o všechno, co se týká kompetencí metropole Nantes a jejích communes. Můžete si to představit jako u nás v ČR statutární město, které se stará o všechny své městské části. Instituce je vnitřně rozdělena na několik directions, tedy dejme tomu oddělení, a já pracuju v Direction générale de développement économique et d'attractivité internationale, která se zabývá ekonomickým vývojem a mezinárodní atraktivitou metropole Nantes. Funny story: Moje direction má zkratku DGDEAI, a jelikož Francouzi čtou všechno po svém, hlavně zkratky, tak mi trvalo nějakou dobu pochopit, ze "džedaj" vážně není rytíř Jedi, ale moje pracoviště :D

Nantes je celkově hodně otevřené vůči Evropě a světu a taky je to město s údajně největší koncentrací mladých lidí. Spojením těchto dvou aspektů vzniklo Nantes Creative Generations (NCG), jehož jádrem je událost, která se koná už 9. rokem vždy na konci října. Za ty roky se NCG hodně vyvinulo, ale nechci vám to tady složitě vysvětlovat, koho to zaujalo, může si počíst v angličtině nebo francouzštině na www.nantescreativegenerations.eu :)

Já nicméně pomáhám s organizací právě této říjnové události, která sdružuje mladé lidi s kreativní myslí, co chtějí zrealizovat nějaký projekt. Ať už se projekt týká kultury, umění, občanského dialogu, solidarity, zdraví nebo třeba životního prostředí, vždy by měl nějakým způsobem přispívat ke společnému soužití nás všech. Tým NCG pak z přihlášených projektů vybírá 10, které pochází od mladistvých přímo z Nantes, a dalších 20, které mají na svědomí mladí Evropané (ve smyslu Rada Evropy, tedy i země jako Arménie, Turecko, Rusko atd.). Tito mladí lidé se pak sjedou do Nantes, aby během čtyř dnů představili své projekty, navzájem se inspirovali a dozvěděli se něco nového. To je hodně ve zkratce smysl fóra NCG.
Řekla bych, že pokud nejste vyloženě proti EU, tak už teď se vám myšlenka organizovat takovou událost líbí, že ano? Mně teda rozhodně! No a co teda konkrétně dělám? Mám na starosti komunikaci jak s účastníky z Nantes, tak ze zbytku Evropy (takže využiju francouzštinu i angličtinu), starám se o to, aby všichni měli zajištěné pokoje v hotelu, oslovuju restaurace za účelem objednání obědu / večeře / kávy / drinků. Dále dávám dohromady tištěného průvodce se všemi možnými informacemi, které by se mohly účastníkům hodit, starám se o aktualizace webové stránky i Facebooku NCG. Účastním se schůzek s našimi partnery, samozřejmě pak budu přítomná i během samotné události. Mimo to sestavuju různé tabulky a seznamy účastníků, takže je to hodně i o administrativě. No a po skončení události mě bude čekat sestavit dotazník spokojenosti, postarat se o to, aby se všem proplatily náklady na cestovné a potažmo přijít s vylepšeními do příštích let. Et voilà :)

Teď si možná řeknete, že to ani nezní jako práce ve veřejné správě, a já s vámi naprosto souhlasím. Osobně jsem moc ráda, že Nantes tak propaguje evropské smýšlení a že existuje taková událost jako je NCG. Jinak bych nemohla mít takovou super stáž, která mě baví! Neříkám, že pracovat na radnici, ve veřejné nemocnici nebo ve zdravotní pojišťovně (příklady některých stáží mých spolužáků) by mě nebavilo, ale tohle je zkrátka super. Doufám, že jsem tímto článkem odpověděla na vaše otázky ohledně mé náplně práce. Kdybyste se přeci jen chtěli ještě na něco zeptat, máte prostor v komentářích. A kdyby vás NCG zaujalo, můžete sledovat Facebook (here) a Twitter (here) nebo se třeba zapojit s vaším inovativním projektem příští rok. Z Česka se zatím za celou dobu účastnil jen jeden projekt, tak to pojďme napravit ;) Mějte se krásně et à la prochaine!

13 komentářů

  1. Pekne.velice akcni.ja na tyhle veci moc nejsem.ptz nejsem moc spolecenska.ale kdo je.toho to musi bavit.tak at to vyjde:-))do kdy zustavas ve francii?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo to je pravda, že je potřeba být společenská a asi už i mít nějakou zkušenost s lidmi z různých koutů světa, aby tě to bavilo :) Zůstávám jen do konce listopadu, už jsem to snad někde zmiňovala, že to je stáž na tři měsíce.

      Vymazat
  2. Je skvělé, že děláš něco co tě baví a naplňuje :-) To se hned lépe jde do práce :-) Francie je nádherná ze mě. Miluji ji, byla jsem v Provance a doufám, že se tam ještě někdy vrátím :-)

    Lavera minerální sypký pudr

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, i když vstávat se mi nechce nikdy, i když jdu do práce ráda :D Provence je nádherný kout Francie, zrovna v tuhle dobu před 5 lety jsem tam byla ještě s gymplem, vyskakují mi vzpomínky na FB :) Ale Bretaň je snad ještě o něco krásnější, i když ne tak prosluněná.

      Vymazat
  3. je to skvelá príležitosť a máš veľké šťastie, že si ju môžeš užívať plnými dúškami :) teším sa na ďalšie články ;)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  4. Určite bude z toho skvelá súkesnosť :) teším sa na ďalšie články ❤ xx

    Simona | l i v e i n f o x w o r l d

    OdpovědětVymazat
  5. Wow, Ani, tak to je dreamjob! To by se mi taky moc líbilo. Já akorát neumím francouzsky. Moc si to užij a už se těším na vyprávění!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Evi, mám štěstí, ne zdaleka všichni mají tak fajn stáž!

      Vymazat
  6. Zajímavá práce a je z Tvého popisu vidět, že Tě nadchla :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den, Anno, moc zdravím do Nantes a gratuluji ke stáži! NCG bylo náplní mé stáže v DGDEAI přesně před sedmi lety a bylo to úplně úžasné. Těším se na další příspěvky, HD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee jak jste na mě a můj blog přišla? :) To jsem vůbec netušila, že stážisté v Nantes Métropole mají takovou tradici, to je paráda!

      Vymazat
    2. No, já byla první (na NCG). A na blog jsem přisla přes Vaši stránku na ISu. :) Zdravím do Nantes!

      Vymazat
  8. Mám vždy takovou radost, když lidé dělají to, co je baví a u tebe dvojnásob, protože vím, jak moc Francii miluješ :) Náplň práce je opravdu rozmanitá a zajímavá, rozhodně Ti to spoustu zkušeností do budoucna. Na jak dlouho tam vůbec jsi?

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)