Been to lately | Obora Holedná, Stránská skála

Ahoj! V lednových oblíbencích jsem mluvila o výletu do obory Holedná, který jsme s Tomem po zkouškách podnikli. No, výletu, spíše to byla dlouhá procházka přírodou zpestřená návštěvou divokých prasat a jelenů. Ale bylo to vážně kouzelné, tak vám chci ukázat pár fotek a dát vám tip na víkendový mini výlet :) Obora Holedná se nachází přímo v Brně, rozkládá se na území Kohoutovic, Bystrce, Žebětína a Komína. Je to docela velký kus přírody, který přímo vybízí k procházkám.

My jsme vystoupili na zastávce Kamenolom, přešli jsme most přes řeku a vydali jsme se po zledovatělé cestě směrem k oboře. Párkrát jsme i zabloudili, protože nejsme žádní turisti a v těchto končinách Brna jsme byli poprvé. Ale stačilo se kolemjdoucích zeptat na cestu (Dobrý den, prosím vás kterým směrem je ta ohrada s divokýma prasátkama?) a za chvíli jsme došli k ohradě, kde by měla být divoká prasata. Bohužel tím, že je zima, tak tam byli jenom velcí divočáci, určitě se tam vypravíme znovu na jaře, abychom viděli i selátka :)
O nejlepší zážitek se ale postarali jeleni, kteří se ukázali přímo u ohrady s prasaty. Já jsem v batůžku měla suchý chleba a nakrájené mrkve, tak se kolem mě hned seběhli a nechali se krmit. Jeden z nich mi poslintal rukavici a druhý mi olízl batoh, protože se dožadoval dalšího jídla :D Pohladit se moc nenechali, ale i tak z toho vznikly super fotky (díky Tomovi) a pro holku z města to byl zážitek.


Divočáci spíš spali, vyhřívali se na sluníčku. Jídla tam měli naházeného od lidí habaděj! My už jsme měli taky hlad a začínala nám být zima, tak jsme se z obory vymotali a přes parkoviště jsme došli k cestě, odkud k naší radosti jel hned autobus. Je to zastávka Stará dálnice, jezdí tam 50 a 52 bus. Takže pokud se budete chtít jen zajet mrknout na divočáky, jeďte na Starou dálnici. Pokud se chcete projít, do obory se dostanete ze všech stran a všech zmíněných městských částí Brna.
My už jsme s Tomem tímto naším výletem inspirovali pár kamarádů, tak snad se chytne i někdo z vás, mých čtenářů. Je super, že Brno není jen o Petrově a Špilberku, jak si spousta lidí myslí. Možností jak uniknout do přírody je tady spousta :) Kdo jste z Brna a okolí, byli jste v oboře Holedná někdy také? Jak se vám líbilo?
Další výlet jsme uskutečnili teprve minulý víkend, kdy už bylo krásné jarní počasí, které k nějaké procházce úplně vybízelo. Zvolili jsme Stránskou skálu, což je lokalita Líšeň a Slatina. Jede tam pouze šalina č. 10, která přes víkend jezdí jednou za hodinu a ani přes týden to není o moc lepší. Doporučuju tedy výlet pořádně naplánovat, ať nezůstanete zaseklí bez dopravy. Samozřejmě se tam dá i dojet autem, to je pak nahoru na skálu tak půl kilometru.

Shora je krásný výhled na Brno, tedy pokud vám nevadí, že se Stránská skála nachází přímo nad fabrikou Zetoru a okolo je vlastně dost průmyslová oblast. Je to ale super místo na pikniky, na klidné čtení v přírodě, dlouhou procházku se psem nebo třeba i slaňování ze skály dolů.
P.S.: Batoh, co má Tom na fotce, je z Wayfareru (odkaz), je unisexový, prostorný a vypadá vážně skvěle! Ještě ho tady určitě uvidíte i na mně :)

Po cestě nahoru potkáte i kryt, ale odvážlivci sem chodí objevovat hlavně nacistické štoly, které jsou snadno přístupné hned od zastávky šaliny. My jsme se do takového dobrodružství nepouštěli, chtěli jsme si hlavně užívat sluníčka a ne procházet temná zákoutí, ale třeba na to někdy bude nálada a zajedeme si tam znovu, vybaveni baterkami :)
To byly pro dnešek mé dva tipy na výlety po Brně. Už mám vymyšlená další místa, kam se chci podívat, tak během jara nejspíš můžete čekat další výletnicky zaměřený článek :) Těším se na vaše komentáře, mějte se krásně!

8 komentářů

  1. jeee to jsou uplně roztomilý fotky! <3

    OdpovědětVymazat
  2. O Stránské skále jsem už slyšela, kamarád tam chodí odpočívat a také fotit, má to celkem blízko.:) O ty oboře slyším poprvé a myslím, že i pro lidi z měnších měst a vesnic to může být super, přeci jen v lese jentak prase, či jelena člověk nepotká...

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  3. Ty jo, to vypadá moc dobře! Ty fotky z obory jsou naprosto účasný! Určitě si taky naplánuju se ségrou výlet do těchto dvou míst. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Nádherné fotky, určitě to musel být skvělý zážitek.

    Dívka z venkova

    OdpovědětVymazat
  5. Jo, v oboře už jsme taky několikrát byli na procházce, jednou jsme chytili i ty malé prasátka :-) Kolem Brna je všeobecně hodně pěkných míst v přírodě jako stvořených na procházku.. Ivet

    OdpovědětVymazat
  6. Ať žije Líšeň :-D, měli jste se stavit na kafčo! Jinak do Holedné se musím také určitě vydat, děkuji za tip.
    Ennepenne.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)