Smetanovo-kávové nanuky

Ahoj! Jak si užíváte víkend? Doufám, že někde relaxujete, ať už čímkoliv. My se včera v podstatě jen váleli, já se po dlouhatánské době konečně začetla do knížky (protože od ledna jsem bojovala s bakalářkou, tak na normální čtení nebyl čas) a zjistila jsem, jak moc mi to chybělo. Dnes jsme jeli s Tomovými rodiči do Ikei dokoupit potřebné věci do bytu, stavili jsme se i v H&M a oba si koupili něco ze slev, tak máme radost :) No a už zítra mě čekají promoce! Takže k večeru plánuju provést všechny možné myslitelné beauty procedury, abych zítra byla krásná. Určitě se s vámi pak podělím o nějaké fotky, Tom bude mít na starost zrcadlovku a rodiče nejspíš taky budou fotit.
Dnes si dáme pořádně letní recept, který vás v těchto horkých dnech osvěží a nakopne. Jednak tím, že se jedná o nanuky, a taky protože ty nanuky obsahují kafe.

Inspirovala jsem se receptem v Albert magazínu, ale upravila jsem si ho podle sebe a podle velikosti mých formiček na nanuky, které jsem kupovala myslím rok nebo dva zpátky v Kiku, ale seženete je i v Ikei a v jiných obchodech.
Začala jsem tím, že jsem si uvařila dvě espressa lunga z nejnovější kávy od Nespresso - Envivo Lungo. Tato káva přibyla začátkem června do rodiny káv lungo a jedná se o nejsilnější kávu z repertoáru Nespresso - má intenzitu 9 (ze škály 12 bodů). Envivo je směsí arabicy a robusty, má výrazné aroma a voní po perníku a dřevinách. Musím se přiznat, že směs arabicy a robusty nevyhledávám, preferuji čistou arabicu. Nicméně tato káva od Nespresso mě svou chutí překvapila a řadí se rozhodně k těm lepším, které jsem ochutnala.
Dále se vám bude hodit nějaká forma na nanuky.
A potom smetana ke šlehání (33 % tuku) a cukr na doslazení. Já zvolila slaný karamel, protože ho cpu všude, kam to jde, ale popravdě to nebyla moc šťastná volba, špatně se rozpouští i v té horké kávě... Příště to udělám tak, že osladím smetanu a kávu cukrem a mezi obě vrstvy dám ještě vrstvičku slaného karamelu.
Postup je jednoduchý - odlijete si trochu smetany, osladíte ji a nalijete do formiček zhruba do 1/3 jejich výšky. Dáte na hodinku do mrazáku, mezitím vám vychladne káva. Do kávy pak nalijete zbytek smetany (nebo jak vám to vyjde, podle velikosti formiček) a dolijete formičky téměř do plna. Pak vezmete špilky a strčíte to do mrazáku na dalších pár hodin, nejlépe přes noc.
Nanuky jsou výborné, nejsou tolik sladké, ale osvěží a poslouží i místo odpolední kávy. Já jsem nakonec použila pouze jedno lungo a půlku smetany, škoda, že nemám těch formiček víc. Šest nanuků se ve dvou lidech sní jako nic :)
Děláte si domácí nanuky? Preferujete spíše vodové, ovocné nebo tyhle smetanové? Zaujal vás tento recept? Už se těším na vaše komentáře :)

4 komentářů

  1. Jsem je právě včera na stránkách Albertu zahlídla, tak jsem si hned vzpomněla na tebe :D Vypadají naprosto luxusně, nejspíš také vyzkouším :)

    EVERYTHIN KATEs

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadají opravdu velmi chutně, i když má raději vodové nanuky. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
  3. Určite musím cez toto leto vyskušať. Vyzerajú perfektne!

    NINAVE

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)