Berlin #2 + vlog

Ahoj! Zdravím vás u druhého článku z Berlína, skončila jsem u ostrůvku s muzei, který jsme si prošli, a potom jsme pokračovali na U-bahn a jeli směr Preussenpark. Ten najdete hned, když vystoupíte na Fehrbelliner Platz a každou neděli v sezóně se tam konají thajské slavnosti. V jedné části parku si thajské rodiny rozloží stánky s občerstvením a pro lidi tam vaří, smaží a jinak připravují různá jídla.

My jsme zvolili napřed dim sum knedlíčky (ty vidíte ve vlogu), potom tyhle nudle, z čehož jedny byly skleněné a druhé klasické, oboje obsahovaly zeleninu a oboje byly zajímavě ochucené, tak trochu do sladka. Za nudle jsme dali €3 za porci, knedlíčky stály také €3 za tři kusy a celé jsme to zakončili smaženým banánem za kus €0,50 - mňam. Pokud budete v Berlíně přes víkend, rozhodně doporučuju :)
Na Fehrbelliner Platz je i krásné historické metro.
Náš druhý den v Berlíně jsme zakončili výletem do Spreeparku, což je opuštěný lunapark u řeky Spree - Sprévy. Dostanete se tam S-bahnem, když vystoupíte na zastávce Planterwald a potom půjdete dlouho pořád rovně, dokud nedojdete do lesíka, kam bych večer sama v životě nevstoupila. Odpoledne s Tomem to bylo ok. Celý Spreepark jsme si obešli, žasli jsme hlavně nad ruským kolem, které se točilo a vydávalo creepy zvuky (viz vlog).
Za plotem jsme viděli i jednu labuť z bývalého kolotoče a vzpomněli si na Bohuša z Dědictví. Do Spreeparku se dá i jít v organizované skupině s průvodcem, o víkendu to ale nefunguje a ti odvážnější klidně přelezou plot, aby se dostali dovnitř. My jsme se do ničeho takového nepouštěli, stačilo nám obejít si areál a projít se i okolo řeky, bylo to super.
Třetí den jsme započali návštěvou památníku holocaustu a přemýšleli jsme nad tím, co ty betonové bloky mají znamenat a proč jsou různě vysoké. Až na anglické Wiki jsem se dočetla, že interpretace jsou různé, někomu dílo připomíná hřbitov, sám architekt měl v úmyslu vytvořit nelehkou a zmatenou atmosféru.


U památníku jsme se zastavili do Dunkin' Donuts a koupili si box šesti koblížků, který stojí €7. Stálo to za každý cent, koblihy jsou fakt poctivé a náplně v nich je habaděj, ne jak v těch českých...
Další samozřejmou zastávkou byla Braniborská brána, z jejíž druhé strany se tyčilo obrovské plátno a prostor pro fanoušky fotbalu, takže se pod ní nedalo projít. Celkově ten fotbal Němci hrozně prožívali, všichni nosili dresy, holky měly nalakované nehty v národních barvách, na autech i v oknech vyvěšené vlajky. Máme se co učit, takhle by se u nás mělo fandit hokeji!
Pokračovali jsme k Reichstagu a mrkli jsme se i k nedaleké budově kancléřství, kde se zrovna něco dělo, protože tam byl hlouček lidí, reportéři, a pak jsme viděli přijíždět nějaké papaláše.
Nahoru na tu skleněnou kupoli se dá jít, akorát se to musí zarezervovat dopředu. Prý je z tama hezký výhled, hlavně při západu slunce.
Opuštěná zastávka metra, které má pouze 3 stanice - U55.
Když už jsme měli celodenní lístek na dopravu, zajeli jsme si k Siegessaule, Vítěznému sloupu, který stojí uprostřed kruhového objezdu, takže se k němu musí podchodem. Celé mi to připomínalo Vítězný oblouk v Paříži :) Zajímavostí je, že sloup je dutý a vedou jím schody nahoru na vyhlídku, která stojí €3 a pro studenty €2.50.
Jediné německé jídlo, které jsem vyzkoušela, byl currywurst. Trochu mě mrzelo, že mi ho nedali do housky jako hot dog, ale i takto to bylo moc dobré. Ale za €2.50 spíš taková svačinka než pořádný oběd.
Po nákupech v Primarku jsme pokračovali ještě k Nikolaiviertel, což je jedna z berlínských čtvrtí a nejtypičtější pohled se nabízí na tuto skupinu hezkých domečků v pozadí s televizní věží. Je to pěkné, ale vyfotíte si to a jdete zase dál. Mně už v tuhle chvíli otřesně bolely nohy, tak jsme sedli u Alexanderplatz na metro a svezli jsme se na naši poslední zastávku.
A to na letiště Tempelhof, které kdysi sloužilo jako hlavní zásobárna pro západní Berlín a v nejhorších časech tu přistávala letadla každých 30 vteřin. Šílené. Dnes to místo slouží spíše jako park, lidi si tam chodí sednout, piknikovat, relaxovat nebo i jezdit na kole, na bruslích. Uprostřed mají lidé své malé zahrádky, kde pěstují různé rostlinky a schází se. Další místo, které stojí za návštěvu. My tam rovnou i povečeřeli a pak už jsme jeli ke kamarádovi na kolej.
No a vždy, když jsme k němu jeli, míjeli jsme tento obchod, který nás zaujal svým názvem. Uznejte, Kokott si nešlo nevyfotit :D

Budu ráda, když se podíváte i na video, tam najdete ještě více záběrů a povídání okolo :)
Tak co, nalákala jsem vás na návštěvu Berlína? Já doufám, že ano, nám s Tomem se to město líbilo hrozně moc. Ani ho nejde s žádným jiným srovnávat, má takovou svoji jedinečnou atmosféru. Nejlépe uděláte, když tam sami pojedete.
Už se těším na vaše komentáře, napište mi, kam se v létě chystáte nebo kde jste už byli. Mějte se krásně, pa!

1 komentářů

Děkuju moc za každý komentář :)