Erasmus - průběh, závěr, celkové shrnutí (video)

Ahojte! Dnešní den pro mě začal velmi brzy, po 5hod spánku (to je tak, když jdete poprvé na pubquiz a pak jste tak nabuzení, že ještě na bytě hrajete do 2 do rána Evropu) už jsem byla v 7 na nohou, čekala mne konzultace jednoho předmětu ve škole, v pondělí jdu na zkoušku z něj. Kdo mě sledujete na FB nebo na instagramu, už určitě víte, že jsem si včera konečně pořídila v Camaieu zimní kabát a jsem z něj nadšená, asi už ho nesundám! Zítra nastupuju do nové práce, tak mi držte palce a já se ozvu zase v pátek, je dost možné, že s new in článkem, ve kterém už bude i nový Nikon O:-)

 
V dnešním videu mluvím o průběhu, závěru a celkovém shrnutí mého Erasmu. Je mi jasné, že vás to všechny nebude zajímat, navíc má video skoro půl hodiny... Ale koho to zajímá, udělejte si kakao nebo čaj a pusťte se do toho a pak mi dejte vědět, co si o tom myslíte :) Budu ráda, pokud mi zase napíšete srovnání s vaším Erasmem!
P.S.: Omlouvám se za chvíli rozostřenou část videa, nevím, co tomu foťáku přelítlo přes nos.. Už to bude zase lepší :)

15 komentářů

  1. Ani, super video :). A co by se stalo, kdybys ty kredity nedovezla? To tahání s kufrem muselo být děsný :D.
    Tak to je super, že jsi poznala nový skvělý lidi. Přineslo Ti to opravdu fakt hodně zkušeností, popřemýšlím o tom taky, ale taky bych se bála toho odloučení s přítelem
    Blog by Veru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybych nedovezla minimálně 20 kreditů, musela bych vracet poměrnou část stipendia. Což je na prd. Popřemýšlej, je potřeba to pořádně zvážit :)

      Vymazat
  2. Páči sa mi nový vzhľad blogu :)

    OdpovědětVymazat
  3. jeeej konečne video ! :) skvele ako vždy
    ja zatial o takom nerozmyšlam ale možno niekedy no a držím palce v práci
    Vera

    OdpovědětVymazat
  4. Super obsáhlé video, ale přínosné, vydržela jsem až do konce. :-) Já jsem v polovině Erasmu v Německu (už jsem ti jednou psala dlouhý komentář, tak třeba si mě vybavíš :-D) a s mnoha věcmi, které jsi zmiňovala, se naprosto ztotožňuju, takže tě vážně chápu. Je to prostě zkušenost, jak negativní, tak pozitivní, něco to vezme, něco dá, nějaké iluze to zbortí, naopak něco překvapí..
    Mně začíná zkouškový až v polovině února, tak jsem zvědavá, jak to bude probíhat. Zatím vím jen to, že seminárky, co mám psát (25 stránek každá) musí být jazykově na úrovni rodilého mluvčího, jinak to nikdo ani nevezme do ruky, tak mi to bylo od profesorky řečeno. Takže s natolik pozitivní informací tedy vážně úpěnlivě vyhlížím, jaká zas bude realita a kolik kreditů se mi vůbec podaří uhnat..
    Tobě hodně štěstí v Brně a měj se :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzpomínám, to víš, že jo. Jsem ráda, že jsi vydržela do konce :) A jsem ráda, že na to máš taky dost realistický pohled a ne jako skoro všichni tvrdí, že Erasmus je nejlepší věc v životě.
      Slyšela jsem, že v Německu (zvláště teda v Bavorsku) mají ten semestr hrozně moc dlouhý, ta moje kamarádka Berta, co tam studuje, se z Rennes vrátí až na začátku dubna (je tam na 2 semestry) a v Německu tak tak stihne začínající druhý semestr :D
      S těmi seminárkami tedy držím pěsti, to je něco, vyžadovat takovou úroveň i od Erasmáků...
      Taky se měj krásně :)

      Vymazat
  5. Strašně mě to naštvalo s tím depozitem, ještě v půlce listopadu mi tvrdili, jak mi to vrátí hned v hotovosti... Tůdle! Jojo s tou závěrečnou zprávou pořád čekám na e-mail, ale začínám si myslet, že to pošlou až hromadně všem, až se všichni vrátí třeba v únoru. Jo naštěstí CZS je v tomto dost shovívavé, i changes to LA jsem měla pozdě a confirmation of study period jakbysmet :D
    To věřím, že už se těšíš, já bych asi po Vánocích neměla sílu se vracet zpátky, byť jen na měsíc.
    A 42 kreditů, uf, mega zbytečný, proto jsem chtěla co nejmíň, naštěstí v Rennes jim to bylo jedno a řídilo se to podle toho, co chce MUNI :)
    Tak to tam už doklep, úspěšně, a budu se na tebe těšit!

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Ani,
    moc děkuji za tahle přínosná videa o Erasmu. Viděla jsem všechny a utvrdila si, že Erasmus rozhodně absolvovat chci. Jsem teď ve 2. ročníku na vysoké škole, tak si říkám, že je nejvyšší čas se osamostatnit. Protože jelikož pocházím z Brna, tak jsem ani nezažila žádné koleje, studentské byty a bydlím si pohodlně u rodičů. :D
    Chtěla jsem se zeptat, jestli bys mi nemohla napsat něco víc o škole - jak probíhaly přednášky, jak jsi věděla z čeho daná zkouška bude.. Docela se bojím angličtiny, abych dobře rozuměla. Anglicky umím celkem obstojně (žádný rodilý mluvčí teda nejsem.. :D), ale stejně - zase si úplně tak nevěřím. Studuji totiž přírodní vědy a co si budeme povídat, je to občas docela těžké pochopit v češtině, natož v angličtině, tak mám docela strach. A to je taky jeden z důvodů, proč jsem Erasmus pořád odkládala. :)
    Jinak ti ještě jednou děkuju za tahle videa a celkově obecně za to, že píšeš tenhle blog. Ráda se sem vracím. :) Měj se hezky, Lucka. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Lucko,
      tak pro tebe to bude určitě ještě přínosnější než pro mě, z hlediska toho osamostatnění to je skvělá věc :)
      Přednášky probíhaly tak jako jsi zvyklá u nás, sedíš tam dvě hodiny a posloucháš učitele, kterej má prezentaci a promítá ti ji. Takže když nerozumíš, můžeš se odpíchnout aspoň od té prezentace. Na obsah zkoušky jsem se vždycky zeptala přímo vyučujícího. Jinak já studovala ve francouzštině, angličtiny bych se vůbec nebála, ani odborných výrazů, to zvládneš. Moje fránina byla na úrovni B1/B2 než jsem odjížděla a teď si klidně troufnu tvrdit, že mám C1.
      Jinak jet ve třeťáku na podzim je asi tak nejlepší a nejčastější, co vím od známých. A pokud nemáš tady na fakultě povinný předměty, na který by ti pak něco v jarním semestru navazovalo, tak by byla škoda nejet :)
      Díky za milá slova, taky se měj moc hezky :)

      Vymazat
  7. Moja drahá,Tesco Loves Baby je na zaparané rite a nie na špinavé festivalové ruky alebo oči nalíčené super Rimmelkou a super blogerkou !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A proč by se to muselo používat jen na řitě? Když ani super blogerka se super řasenkou z toho neoslepne:)

      Vymazat
    2. Nechápu, proč to píšeš k tomuto videu, ale tak fajn. Já nikdy neřekla, že tyto ubrousky používám na odličování, používám je právě jen na provizorní "umytí" rukou na festivalu nebo výletech. A nevidím problém v používání dětských ubrousků k tomuto účelu, kolikrát jsou levnější než ubrousky určené na odličování, takže proč bych si měla k tomuto užití kupovat dražší věc :)

      Vymazat
  8. fuuu obsiahle video :) ale chapem, zazitkov vela :D erasmus je super vec :)

    OdpovědětVymazat
  9. perfektní a hlavně výstižné video, Ani :) je mi líto, žes o Francii ztratila iluze, ale taky bych byla naštvaná po všech těch peripetiích :/

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)