Obchod-s-darky.cz + Grow it (Herb garden)

Ahojte! V Brně nám to trochu bouří, na internetu jsem četla, že se klidně může vrátit sněžení - aneb klasický apríl. Já se snažím do hlavy nacpat makro, takže mě žádné počasí nenaštve. Dnes budeme s Tomem kuchtit čínské nudle s masem a zeleninou, tak snad se nám to povede a pak si večer užijem nový díl GoT - těším se :) A jak jste nový týden nastartovali vy?





Dnes bych vám ráda představila e-shop www.obchod-s-darky.cz, se kterým jsem navázala spolupráci. E-shop je zaměřen na dárky pro každou příležitost a pro kohokoliv, najdete tu, na co si vzpomenete. Cením si přehledného uspořádání dárků do jednotlivých kategorií, díky kterému najdete vhodný dárek jednoduše a rychle. Pokud byste náhodou vůbec nevěděli, jak nakupovat, mrkněte do sekcí v dolní části e-shopu, kde najdete různé užitečné informace :)
Zboží si můžete osobně vyzvednout v Praze nebo nechat zaslat kurýrem In time (79Kč) či Českou poštou (99Kč). Mně bylo zboží zasláno kurýrem, v pondělí večer jsem jim napsala, co jsem si vybrala, a ve středu ráno už jsem měla balíček doma. Takže za rychlost doručení taky jedině palec nahoru!
A co že jsem si to vybrala? Sadu na domácí pěstování bylinek Grow it, konkrétně variantu Herb garden, která mi přišla nejpraktičtější a nejvyužitelnější. V řadě Grow it si ale můžete vypěstovat i jiné rostlinky - chmel, kaktusy, levanduli, olivy a dokonce vánoční stromeček (wow, to bych vážně chtěla zkusit!).
 Sada obsahuje 5 květináčků z kokosového vlákna, 5 tablet se stlačeným kompostem, který po zalití vodou nabyde na objemu, 5 pytlíčků se semínky bylinek (bazalka, tymián, rozmarýn, pažitka a petržel) a 5 špilek na označení rostlinek. V balení ještě najdete anglický i český manuál, jak o rostlinky pečovat.
Ve mně se při pohledu na všechny ty věci probudila kreativita, a tak jsem si vyrobila cedulky se jmény a amatérskými kresbami rostlinek. Petrželku vůbec nevyužiju, takže pro tu jsem ani cedulku nevyráběla :)
Samotné zasazení je opravdu jednoduché - kokosový květináček umístíte do pevného květináče, dovnitř dáte kompostovou tabletu a zalijete cca 100ml vody. Kompost nabyde na objemu a vytvoří půdu vhodnou pro klíčení semínek. Ta zasadíte podle manuálu (u bazalky i tymiánu je třeba je zasadit 0,5cm pod povrch hlíny), květináč umístíte na slunné místo a je to! Každý pytlíček obsahuje dost semínek na 2 pokusy, takže pokud by vám po prvním zasazení semínka nevyklíčila, nic se neděje, můžete zasadit znovu.
Já si ještě v Ikei pořídila obaly na květináče, takové jednoduché bílé, každý s jiným vzorem. Na špilky jsem přilepila cedulky, zapíchla je do hlíny a začala se starat. Jelikož bazalka i tymián jsou středně náročné na vláhu, není třeba je zalévat každý den, což mi naprosto vyhovuje (kdo viděl video se 30 náhodnými fakty o mně, ví, o čem mluvím).
V manuálu se uvádí, že klíčení semínek trvá cca 14-21 dní, já teda nevím, jak to dělám, ale mně vyklíčila už za týden :) Mám z toho velikánskou radost, že se mi to povedlo, takže se plánuju starat dál a třeba za pár týdnů už budu baštit svoji bazalku (třeba na rajčátkách s mozzarellou, mhmmmm). Pokroky v růstu můžete vidět na první fotce, která je focená dnes. Ještě vysadím pažitku a rozmarýn, abych tady na okně měla takovou mini zahrádku :)

Ještě dodám, že ty kokosové květináče se po čase rozloží a potom je samozřejmě třeba rostlinku přesadit do většího, na to už bude potřeba vlastní hlína. Nicméně si myslím, že za 330Kč dostanete vymazlenou sadu na pěstování bylinek, takže to za to stojí. V Ikei prodávají něco podobného za 29Kč, ale mám ten dojem, že ty kokosové květináčky k tomu nedostanete, že tam jsou jenom semínka, kompostová tableta a papírový (ehm) kelímek. A pokud byste chtěli namítnout, že přece v supermarketu koupíte vyrostlou bazalku/tymián/cokoliv za nějakých 30-40Kč, tak sice ano, ale mně osobně tyhle rostlinky nikdy nevydržely, za měsíc nebo tak stejně zdechly. Tohle, když si vypipláte od začátku a vážně se o to staráte, vydrží určitě mnohem déle a navíc z toho máte dobrý pocit ;) A je to skvělý dárek, zvládnou to i větší děti s pomocí maminky.

A co vy, máte s touto sadou zkušenosti? Nebo třeba s tou z Ikei? Určitě mi dejte vědět, jaké jsou vaše zkušenosti :)

5 komentářů

  1. Já takhle jednou koupila mamce olivy, přesně se všemi těmi květináči a podobně... Bohužel, ještě nebyla chuť to zasadit. A to máme zahradu plnou zeleniny, ovoce a bylinek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to je škoda! Zrovna u těch oliv bych chtěla vědět, jestli to v našich podmínkách je možný vypěstovat :)

      Vymazat
  2. Jéé to je krásné :) Já se chystám letos taky pěstovat :)

    OdpovědětVymazat
  3. na tohle už jsem v minulosti koukala. zaujal mě ten chmel :D ale ty bylinky jsou šikovný :) já mám doma ty z Ikey, ale pořád jsem se nedokopala je zasadit :/ :D musím se na to vrhnout!

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)