Risotto con funghi

Ahojte, na fejsbůčku jste si odhlasovali, že dnes chcete vidět na blogu recept, tak je tady! Dělala jsem si dnes na oběd risotto s houbami na italský způsob. (Mimochodem, viděli jste Peklo na talíři, kde ukazují, jak má správně vypadat risotto? To mi přijde docela nechutný, takovej žlutej hnusnej blivajz... Kdyžtak mrkněte TU.) A jinak jsem zase strávila celý den u učení, dorazila jsem finance (ale ještě si je pořádně zopakuju) a začínám se připravovat na diktát a přednes básničky. Naštěstí i přes různé dohady nejdu v neděli do práce, tak mám ještě další den k dobru, to je fajn :)


Budete potřebovat:
kulatozrnou rýži (nejlépe Arborio, ta je určená speciálně na italské risotto)
olivový olej
cibulku (normální nebo i jarní)
žampiony nebo jiné čerstvé hříbky
zeleninový vývar
sůl, drcený kmín
(množství neuvádím, všechno jsem dělala tak nějak od oka)

Žampiony si oloupeme a následně nastrouháme na plátky (já mám na to super kráječ, který si upevníte na misku a strouháte hříbky dovnitř), samozřejmě to jde i bez kráječe nebo struhadla, zvládnete to i nožem ;)
Na pánvi si na olivovém oleji necháme opékat cibulku do zlatova. Potom přidáme suchou rýži a obalíme ji v oleji s cibulkou. Tady můžete ještě přidat bílé víno, které my doma neměli, ale jde to i bez něj. Do pánve vlijeme šufánek (pro Pražáky naběračku) zeleninového vývaru (ten lze udělat i jen tak z bujonu, skvělé jsou na to ty nové želatinové bujony od Knorr - doporučuju) a rýži necháme, aby do sebe vývar nasákla. Postupně přiléváme víc a víc vývaru, vychází to cca na 750 ml vývaru, záleží na tom, kolik dáte rýže. Vývar přiléváme až do té doby, dokud rýže není skoro měkká.
Mezitím si na druhé pánvi necháme dusit houby, které trochu podlijeme vodou a osolíme a přidáme drcený kmín.
Houby dusíme, dokud nezměknou a nevypadají zhruba takto. Pak je i s vodou vlijeme do pánve s rýží, promícháme a celou směs ještě chvilku necháme povařit.
Nahoru ještě můžeme nastrouhat parmazán (ehm, všichni předstíráme, že to je parmazán...) a už se můžeme pustit do baštení! Vidíte, že je to vážně jednoduché a potřebujete jen velice málo ingrediencí. Díky skvělé chuti vývaru (jak klasického, tak z bujonu) se kromě ochucení hub nemusíme už o další koření starat :)
Někomu může přijít, že to je takové chudé, přece jenom tam jsou jenom houby. Ale věřte, že i táta, který preferuje maso, se oblizoval ;) Já houby naprosto miluju, takže tohle je pro mě momentálně jedno z nejoblíbenějších jídel a navíc takhle v zimě krásně zasytí.

Určitě mi dejte vědět, jak se vám dnešní recept líbil (já děkuju Ceady za inspiraci) a jestli si takové risotto vyzkoušíte udělat. Fantazii se meze nekladou, takže ti, kdo nemají rádi houby, je mohou nahradit něčím jiným :)

13 komentářů

  1. to vypadá moc hezky, určitě tohle udělám doma :)

    OdpovědětVymazat
  2. krása, určitě udělám příští víkend :-)

    OdpovědětVymazat
  3. já mám tohle pravé italské rizoto děsně ráda, doma ho ale dělám bez hub, jen se zeleninou a masem, přítel bohužel houby nejí :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je sice škoda (já totiž nechápu lidi, co nejí houby, ale proti gustu... znáš to), ale se zeleninou a masem určitě taky chutná skvěle :)

      Vymazat
  4. ja si ted porad dokola varim kuskus, ryze by mohla byt docela dobra obmena :) hlavne tahle vypada super kvalitne!

    OdpovědětVymazat
  5. Jiné než italské rizoto nejím. Akorát já tedy přidávám cca 10 dkg parmazánu nebo grana padano i do rizota a pak tedy i na posypání. Jednou jsem zkusila goudu místo parmazánu a není to ono.
    Nejraději mám klasické parmazánové. :) A občas místo rýže použiju bulgur.
    Ji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ono ani české "rizoto" se tak nedá nezývat, fuj :D Jo grana do toho nebo na to musí být taky skvělá, v práci ji máme na hodně jídlech. Díky za tip s bulgurem :)

      Vymazat
  6. To asi budu muset zkusit, úplně jsem takhle před půlnocí dostala chuť. :) Dík no :D

    OdpovědětVymazat
  7. vyzerá to skvele :)

    http://love-me-cause-im-famous.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  8. To jsem dělala nedávno také, jen tam dávám parmazán, něco při vaření do rizota a něco na posypání - nejlepší :)

    OdpovědětVymazat
  9. rizoto mám už od dětství zhusený z jídelen, takže ho vůbec nemusím, ale tenhle recept mě zaujal - hlavně pak ta speciální rýže :) přítel rizoto miluje, tak ho uvařím a třeba konečně změním názor :) vypadá to mňam!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je právě to český hnusný rizoto, který si vůbec nezaslouží být tak nazývaný! Určitě tohle vyzkoušej a změníš názor, pak mi dej vědět, jak vám chutnalo :)

      Vymazat

Děkuju moc za každý komentář :)