Paris - 1er jour

Bonjour! Tak už jsem od včerejška zpátky z toho nádherného města na Seině, byla jsem naprosto vyčerpaná, ale byla to taková ta příjemná únava, která v sobě nese spoustu krásných zážitků a vzpomínek :) Na rozdíl od zájezdu do Provence jsme měli plno volného času, průvodkyně nás akorát vždycky zavedla k památce, něco o ní řekla, ale jinak jsme si v podstatě chodili sami. Bylo to hodně náročné, taky se ten zájezd jmenoval Paříž pro náročné, i když spíš by to mělo být Náročná Paříž :D Ráno brzké vstávání a večer jsme vždycky padli vyčerpaní do postele. Oproti očekávání to nebyl zájezd plný důchodců, naopak studenti byli v převaze, s jedním mladým párem z Opavy jsme se i skamarádili.
Články z Paříže budou celkem 4, protože sice jsme byli pryč 6 dní, ale z toho jsme strávili 2 dny na cestě v autobuse.


Ráno, když jsme do Paříže přijeli, jsme byli vysazeni u Panthéonu, který se zrovna rekonstruuje, a tak jeho budova vyfocená s jeřábem v pozadí nebyla hodna toho, abych ji sem dávala. Nešli jsme ani dovnitř, protože bylo ještě zavřeno, přijeli jsme fakt hodně brzo. Pak jsme kolem Sorbonny pokračovali do Lucemburských zahrad, kde mě zaujalo toto bistro, no není kouzelné?

 Lucemburské zahrady jsou nádherné, ostatně jako všechny zahrady v Paříži, tolik zeleně snad v žádném jiném městě není, to fakt klobouk dolů. A ve všech parcích byly tyhle zelené židličky, které lákají k odpočinku :)

 Lucemburský palác, kde sídlí francouzský senát. Je neustále hlídaný tzv. gendarmerie, což je francouzská policie, nebo spíš četníci (odtud i Četník ze St. Tropez).



 Tahle fotka už mi zdobí pozadí plochy na notebooku :)
 Tady alespon pohled na Panthéon z Lucemburských zahrad.
 Jedna z budov Sorbonny, nejstarší Pařížské univerzity (13.stol.) - její komplex je opravdu rozlehlý. Nachází se v Latinské čtvrti, což je čtvrt intelektuálů a vzdělanců.
 Z Latinské čtvrti jsme mířili na Ile de la Cité, což je jeden z ostrovů uprostřed Seiny (ten druhý se jmenuje Ile St Louis, je menší a není na něm nic zajímavého, snad jen to, že na něm neexistuje žádná doprava, pohybovat se tam lze pouze pěšky, a bydlení tam je dost drahá a luxusní záležitost). Celá Paříž se původně nacházela pouze na něm a z něj se neustále rozšiřovala. Na tomto ostrově je nejznámější památkou chrám Notre Damme, který mě osobně ohromně uchvátil, opravdu si vyhráli s nejjemnějšími detaily, je to pompézní stavba (ostatně jako všechny stavby v Paříži, všechno je strašně obrovské, Pařížané opravdu netroškaří). No a nám zrovna vycházelo sluníčko, tak jsem toho využila :)

Notre Damme byl postavený roku 1163, zrovna tedy slaví výročí 850 let. Při té příležitosti je na náměstí před ním postavená taková konstrukce, která je popsaná různými jmény. My si našli ta naše a vyfotili se s nimi :)
 Malinko egoistická fotka: "Proč jsem unikátní?" :)

Budova Justičního paláce, další pompézní stavba a ta brána, och! Než jsme se dostali dovnitř, to byl boj, mají to jaksi divně značené, takže při bloudění jsme i zahlédli soudce v talárech. 
Ils sont présents partout! Aneb tyto cedule najdete všude, at už tyhle retro nebo moderně značené, kdy na ceduli je jenom červené M. Metrem jsme teda nejeli, zato kamarád, který si poslední den zapomněl peněženku, jím jet musel, aby se dostal k místu, kde parkoval autobus :D A prý není zas tak složité.
 Vitrážová okna v Notre Damme, na to se dá říct jenom WOW, to byla opravdu nádhera!

 Na ostrově de la Cité jsme navštívili i Conciergerie, bývalou věznici a místo, kde za VFR byla popravena Marie Antoinetta, Robespierre, a další. Samotný interiér nic moc (kolikrát jsme si říkali, že kdybychom za všechny vstupy museli platit, pěkně by nás to naštvalo), ale zvenku jsme našli tyhle hodiny, opět úžasná podívaná, toho zlata!
 Tohle je hlavní Pařížská radnice, na která najdete francouzskou devízu: Liberté, egalité, fraternité (tu najdete třeba i na budově Sorbonny).
 Od radnice jsme přešli k Centre G. Pompidou, což je moderní budova, ve které se nachází muzeum moderního umění. Velká škoda, že dovnitř už se dostanete pouze s muzejní kartou, jinak ne - to nás pěkně naštvalo, výstava moderního umění by určitě byla zajímavá. No a na stěně jednoho domu nás zaujala tato kresba.
Před Centre G. Pompidou je i veliká fontána, uvnitř které je spousta moderních soch, ze kterých tryská voda.
Pouliční umělce také potkáte na každém rohu :)
 Nejzajímavější jsou ty trubky, protože vedou venkem a ne vnitřkem, jako v ostatních budovách. Mají to i barevně značené, co je elektřina, voda, plyn a tak :)
 Pak jsme se dostali až k Louvru, vyfotili se se skleněnou pyramidou a dostali rozchod. Říkám vám, ten Louvre je TAK veliký, že než kolem něj projdete do Tuilerijských zahrad, tak je to dobrá čtvrt hodinka, uf! Na jeho prohlídku by nám prý nestačily ani ty 4 dny, co jsme tam byli, tak je rozsáhlý.
 Tohle je budova nějakého ministerstva, zaujalo mě to zdobení.
Tady ještě fotka před pyramidou jako pravá Francouzka, s bagetou :)
 Dotkni se špičky! Takovýchto fotek tu bude ještě víc, jsou to sice takové ty trapné kýčoviíté fotky, které má každý turista, ale tak, znáte to, stejně je musíte vyfotit :)


Malý vítězný oblouk, který se nachází mezi Louvrem a zahradami Tuileries. Připadal mi fakt velký, do té doby, než jsme viděli velký vítězný oblouk, tento je oproti pravému Arc de Triomphe opravdu prcek :)
Fontána uprostřed zahrad, s pohledem na Louvre.
A na konec obelisk na Náměstí Svornosti (Place de la Concorde), který věnoval egyptský král. V pozadí můžete vidět Vítězný oblouk a ještě více v pozadí budovy v moderní čtvrti La Défense. Na tomto náměstí jsme končili každý den, autobus nás vždycky nabíral právě tady.

A to je vše z prvního dne, fotek je hodně, ale věřím, že se vám budou líbit. Napište mi, co se vám líbí nejvíc a kdo jste v Paříži byl, byli jste všude tam, kde my?

23 komentářů

  1. já jsem byla všude tam kde vy, ale my jsme letěly samy, což byla podle mě celkem výhoda a měly jsme pohodičku, žádné velké vstávačky a tak, kažopádně máš nádherné fotky a počasí určitě bylo super!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, letadlo a vlastní program jsou veliké výhody :) Příště už jedině tak, jako vy, ale napoprvé byl ten program fajn, mít se čeho držet. Ano, počasí nám vyšlo nádherně, celý čtyři dny sluníčko, akorát jednou přehánka, ale jinak nádhera :)

      Vymazat
  2. já ti jen tiše závidím a těším se na další články! :)
    doufám, že se do Paříže někdy kouknu a konečně otestuji svojí frájinu :))

    OdpovědětVymazat
  3. nádherný článok, nádherné fotky teším sa na ďalšie :) a jak to že ste neplatili za vstupy ??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Protože studenti (18-25 let) v Paříži a asi i v celé Francii nikde vstupy neplatí, pokud se jedná o státní památky. Platili jsme akorát na Eiffelovce, protože to je památka města.

      Vymazat
    2. tak to je skvelé vedieť :D

      Vymazat
  4. Jééé to jsou boží fotky :) Já v Paříži ještě nebyla, ale jednou bych chtěla! :)

    http://www.style-and-smile15.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Krásný fotky! Ani nevíš, jak ti závidím :)

    OdpovědětVymazat
  6. wááááááááááááu ! francúzsko je môj sen tak možno raz :)
    fotky sú užasné ! :) a ja zbožňujem presne tie gýčové turistické fotky takže veľmi chválim :) strašne sa mi páčia všetky fotky :)

    http://julietandnicol.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  7. už jsem koukala na fb, musím uznat, že do Paříže bych se hnedka vrátila, tu atmosféru nemá žádné jiné město :)

    OdpovědětVymazat
  8. Můžu se zeptat, s jakou jste byli cestovkou? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. RIALTO, je to přerovská cestovka, byli jsme spokojení :)

      Vymazat
    2. Taky jsem se na to chtěla zeptat, protože podobný zájezd jsem absolvovala s mamkou od jiné cestovky a bylo to naprosto super :) Krásné fotky, hned bych se tam vrátila!

      Karol

      Vymazat
  9. Francii miluju♥♥ Super fotky!:)

    OdpovědětVymazat
  10. Hned bych se tam jela taky podívat! Vyšlo vám i pěkné počasí a moc vám to tam sluší :) Ty "trapné, kýčovité fotky" prostě musí být! :D

    OdpovědětVymazat
  11. nádherné fotky! Závidím Ti! muselo to tam být úžasné!:)

    OdpovědětVymazat
  12. Kraasny fotky! :) Ta jak drzis spicku pyramidy se fakt povedla, vypada to fakt realne :D
    Me se v Parizi asi nejvic libilo Centre Pompidou, ale vevnitr jsme byli, ne sice na nejaky vystave, ale dal se prohlidnout i interier :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo ona nám průvodkyně říkala, že to je nějaký nový zákaz, že dřív se tam dalo jít normálně.. Co už no :(

      Vymazat
  13. Krása ♥ já bych do Paříže chtěla jet stejně jako Vy. Mít nějaký program, průvodce, který by mi řekl něco o historii a nějaké zajímavosti. Takhle je to napoprvé asi nejlepší, pro mě určitě :)
    Máte krásné fotky ;) a ta jak držíš špičku pyramidy je úplně bombová, pro mě to kýčovité asi nikdy nebude :D
    A abych nezapomněla, ta vitrážová okna v Notre Damme ♥ WOW!! Nádhera prostě :)

    OdpovědětVymazat
  14. Fiiiha to se máš :) taky se chystáme s kamarádkou. Ale nadýl a projet víc míst ve Francii :) a na vlastní pěst no, tak snad to vyjde :ú

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to držím palce, aby vám to vyšlo, na vlastní pěst to bude super :)

      Vymazat
  15. to zase jako blbeček budu u každého jednotlivého články s fotkami z Paříže "ochat" :D :) nádherné fotky, Ani! koukám, že na spoustu krásných míst jsme se ani nepodívali, MERDE! :D

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)