Birthday marbled cake

Jak už jsem psala včera na FB stránkách, byla jsem se podívat na maturity, včera na AJ státní a FR školní, dnes jsem chtěla na češtinu, ale díky mladším děckám, který tam nemají co dělat, jsem se tam nedostala :/  Co říkáte na ten včerejší hokej? To bylo něco úžasnýho! U toho posledního golu mě málem trefilo, třepala jsem se jak osika a slzy v očích :D Slováci, v sobotu!!
Večer vypukne ta moje oslava, těším se! Tenhle dort jsem si pekla sama a je to strašně jednoduché, proto se s vámi chci podělit o recept.



Na mramorovaný korpus budete potřebovat: 4 vejce, 180g cukru krupice, 300 g polohrubé mouky, 1 dl oleje, 1 prášek do pečiva, 2-3 lžičky kakaa 
Ze čtyř bílků si ušleháme sníh. Mezitím za zbytku ingrediencí (kromě kakaa) uděláme těsto, do kterého sníh přidáme. Pokud je těsto příliš husté, přidáváme horkou vodu, dokud nemá konzistenci přibližně jako těsto palačinkové.


 Odlijeme si asi třetinu těsta, do které přidáme 2-3 lžičky kakaa a zamícháme. Dortovou formu si vyložeme pečícím papírem (nemusíte, ale jinak by se těsto mohlo přilepit) a nalíváme do ní střídavě světlé a tmavé těsto, vždy v poměru 3:1, přibližně.
 Dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C, čas nemám změřený, ale bude to něco kolem půl hodiny. Zkrátka, až se vám to bude zdát, píchněte do něj špejlí a uvidíte - jestli se těsto bude lepit, nechte to dopéct, jestli ne, vytáhněte.
 Necháme vychladnout, vyklopíme z formy a nyní přichází část rozřezávání, které jsem se vždycky bála. Od té doby, co znám trik s nití, to je brnkačka. Nařízneme nožem dort, do řezu vložíme nit a intenzivně taháme napříc celou plochou dortu, až nit vyleze na druhé straně :D
 A takto dort vypadá uvnitř, mramorovaný vzor se vytvořil krásně, pouze naléváním těsta. Nyní můžeme namazat marmeládou (jako jsem to udělala já), nějakým máslovým krémem, meze se nekladou. Dort dáme zase zpátky dohromady a nyní přichází část potahování marcipánovou hmotou.
Tohle je moje domácí marcipánová hmota, která je vytvořená z namletých mandlí, cukru, mouky, mandlového aroma a potravinářského barviva. Poměr vám neřeknu, prostě až to bude tužší než plastelína, máte to. Nebo si můžete hmotu koupit, ve městech existují speciální obchody s dortovým příslušenstvím :) A jsou i jiné recepty bez mandlí se sušeným mlékem, ale to mi přijde hrozně drahé, tak jsem to udělala takhle. Hmotu vyválíme (pokud se vám lepí, posypte si pracovní plochu cukrem) na tlouštku tak 0,5 cm a velmi opatrně přeneseme na dort.
 Pokud vám budou přesahovat okraje, normálně je nožem odkrájejte, použijete je jindy (hmota vydrží v mrazáku i půl roku bez závad). A nyní už se vaší fantazii meze nekladou, já přidala klasickou 18ku. Ale z marcipánu se dá tvarovat neskutečně moc věcí, vždycky obdivuju ty originální dorty, co vidím všude po internetu!
 A tady finální vzhled :) Jsem s tím spokojená. A co na to říkáte vy?

23 komentářů

  1. Hmm môže to chutiť dobre len marcipán nemám rada.. :)

    OdpovědětVymazat
  2. jsi moc šikovná!! :)
    a myslím, že tvůj recept využiju, až bude někdo z rodiny slavit :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ten dort vypadá dobře, ale marcipán moc nemusím, ale dalo by se to určitě polít čokoládou nebo tak :) U hokeje jsem se smála :D v posledních 30-ti sekundách tam střelí takový gól :D jsou to haluzáci :D mně včera přišlo, že nehráli moc dobře, ale naštěstí to zachránili

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě právě přišlo, že hráli moc dobře! Zasloužili si to. Ovšem dneska.. Uch, to nebylo pěkný, vůbec ne :( A zítra.. No nevím, budou unavení, naštvaní, zklamaní.. Ach jo!

      Vymazat
  4. já bych chtěla na svoje osmnáctiny dort celý z marcipánu asi ybch umřela štěstím jak ho miluju, ten marcipán :D
    mám uplně skvěle povedené to mramorování :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky miluju marcipán, úplně neskutečně moc :) Děkuju Peti!

      Vymazat
  5. mnammi, mnammi, vypadá to skvěle!Já bych takový dokonalý dort nezvládla.Vypadá fakt neodolatelně a ten marcipán nahoře, miluju)
    xoxo
    http://dreamaboutflowers.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  6. ten je krasny!! :) ja ho chcu :D:D:D ja jsem videla nekde na nejakem trzisti nebo kde nejakou pani, co ucila tvarovat ruzicky a listecky a figurky, no, pak, kdyz mas nejaky dvoupatrovy tripatrovy dort, kremovy, ne takhle moc piskotovy, tak to vypada moc hezky :) my mame ted v ove novou cukrarnu, maji tam nejlepsi dorty ktere jsem kdy jedla, nejen vzhledove, ale hlavne chutove, ja fakt nikdy nejedla nic lepsiho! :) uz jsem z tama ochutnala 4 druhy a musim i zbytek, obzvlast na tu limetu se tesim, vsak koukni a v lete si zajdem :)
    http://www.ollies.cz/dorty/
    kdyz ten konkretni dort rozkliknes, je tam i jak vypada zevnitr, to je lahoda, ja miluju dorty :D a hele, delala jsi nekdy cheescake? hodil by se mi nejaky domactejsi recept ;)
    uzij si tu oslavu a moc se neozer, prasatko :)

    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé děkuju Verunko :) No takovýhle tvary bych taky chtěla umět a určitě se chystám i na složitější krémový dort, tento je fakt jednoduchý, ale chutný. Ty dorty v té cukrárně vypadají dost dobře, určitě zajdem.
      A cheesecake jsem právě taky ještě nezkoušela, chystám se na to :)
      Neboj, ožrala jsem se naprosto nádherně tak, že jsem si to strašně moc užila, ale ráno mi bylo fajn :)

      Vymazat
  7. jéé, jsi šikulka, já mám oslavu 18tek zítra, tak si tu svou užij a drž mi palce. těším se na pooslavový článek! :)

    OdpovědětVymazat
  8. Mm... Moc pěkný dort! Snad ti chutnal :)

    OdpovědětVymazat
  9. já ten hokej taky obrečela a infarkt byl určitě taky na cestě :D a dnes mám opět nervy na dranc, tak jsem zvědavá, jak kluci dopadnou :)

    na blogu mám Giveaway, tak jukni :)

    P.S. super nový design :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to obrečela dnes.. Bohužel smutkem :( Snad ten pohát hořkosti spolknou a zítra to vyhrajou! Bylo by super to sebrat Švédům i Finům.
      Děkuju :)

      Vymazat
  10. dort je krásný, moc se ti povedl!:)

    OdpovědětVymazat
  11. pěkný dort, příšerný hokej :/ smůla, ale co, život jde, dále, žejo :)
    A co že sis vybrala na dort švédské barvy? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasný, jde to dál a dneska to už musíme vyhrát, zasloužíme si ten bronz :)
      Vidíš, to mě vůbec nenapadlo, že jsem si vybrala švédské barvy :D Měli tyhle dvě barviva zrovna ve slevě, tak jsem je brala. Chtěla jsem samozřejmě zelené, ale to neměli vůbec :(

      Vymazat
  12. Jelikož jsem v tom pracovala, tak obdivuji ochotu vytvořit si vlastní marcipán (většina se vrhne na ten marcipán, co se dá koupit v obchodě - takový ten balíček) a ten je nic moc .. do pravého marcipánu má podle mě daleko :) Určitě se to hodí, recept je jednoduchý a vypadá to hezky, takže jenom chválím ;) Ještě je dobrá potahovací hmota K2 a je to balík 1kg a vydrží to strašně dlouho a stojí to asi 100,- a chutná to hodně podobně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda, mockrát děkuju! Mám ráda výzvy a vím, že je to těžké, vyrobit si marcipán sama. Sice nechutná tak dobře jako ten pravý, ale jsem s ním spokojená. Děkuju za tip, u nás ve městě otevřeli nově obchod s potřebami na dorty, tak až budu zase někomu dělat, zajdu se tam podívat. Četla jsem i o potahovací hmotě z marsmallownů, ale tam se dává sušené mléko, které je teda příšerně drahé!

      Vymazat
  13. Až tak? Červenám se, Vendy, děkuju moc moc :)
    Jo dopadlo to moc dobře, naštěstí. Bylo vtipný pozorovat ty modro-červeno-bílý vlajky na prvním třech místech, super :)

    OdpovědětVymazat
  14. asi jsem se jediná, které se ten dort ani trochu nelíbí. určitě chutnal dobře, ale vzhledově je hrozný.. já peču asi 4 měsíce teprve, potahuju třešnovým fondánem, a je to krásně hladka hmota, a je navíc moc dobrá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za názor, když se na něj dívám zpětně, už se mi taky nelíbí :D O třesnovém fondánu jsem teda ještě neslyšela, jdu googlit, díky za tip :)

      Vymazat

Děkuju moc za každý komentář :)