30 Day Shred

A je to za mnou. V pondělí 26.3. jsem dokončila celý 30 Day Shred. Že nevíte co to je? Nebo víte a zajímá vás, jaké to pro mě bylo, projít si tím, a jestli vidím nějaké výsledky? Pak je tento článek pro vás :)
 http://bakerlady.files.wordpress.com/2010/11/30-day-shred1.jpg?w=490&h=200&crop=1

Jak jsem se k tomu dostala - Na několika blozích jsem četla, že holky toto cvičení začaly dělat. Už dlouho jsem po zimě chtěla začít se sebou něco dělat, takže tohle byl takový poslední intenzivní impuls. Sebrala jsem všechnu svou odhodlanost, podívala se na youtube na první level a šla do toho.
Co to vlastně je - Toto cvičení je cvičení vymyšlené americkou trenérkou Jillian Michaels, která kombinuje různé druhy cvičení, aby zmátla svaly. Protože když děláte stejný pohyb pořád dokola, svaly si na to zvyknou a přestanou růst. A to nechceme. Tohle její cvičení kombinuje cviky na sílu (strenght), kardio trénink (cardio) a cviky na svaly (abs). Strenght cvičíte 3 minuty, cardio 2 minuty a abs minutu. Celkem tyto tři fáze opakujete 3x každý den, splníte tedy tři kola (circuits). Na začátku každého cvičení je rozcvička (warm up) a na konci protáhnutí (cool down). Celé cvičení je rozděleno do 3 levelů, z nichž každý cvičíte 10 dní. Doporučuju je dělat opravdu popořadě!
Co cvičení slibuje - Pokud při cvičení dodržujete i určitý dietní režim (což se mi celkem dařilo, omezila jsem sladké a slané pochoutky a zaměřila se na ovoce a zeleninu, jinak jsem se nějak víc neomezovala, prostě 5x denně malé porce, to je základ každé normální zdravé diety), měli byste zhubnout pár kil. Já před cvičením vážila bez dvou desetinek 60 kilogramů a nyní po dokončení vážím 57.5kg (váha se mi proměnuje během dne, vždy ráno vážíte méně než večer, to je jasné, protože tělo spaluje nejvíce přes noc). Takže nějaká ta plus mínus 2 kila se mi podařilo shodit. Co jsem ale chtěla nejvíc, to je úbytek centimetrů v pase, přes zadek a v bocích. A přesně tohle 30 Day Shred slibuje - úbytek tuků a nárůst svalové hmoty.



Jak se mi cvičilo
Level 1 - První den tohoto levelu jsem byla ráda, že jsem cvičení vůbec dokončila! Ve videu jsou tři baby - Jillian, které to všechno vede, Natalie, která dělá cviky pro pokročilé (bad-asses :D) a Anita, která dělá cviky pro začátečníky (beginners). Já raději cvičila podle Anity, je to opravdu méně náročnější, ale stejně vás to neskutečně vyčerpá, pokud jste nebyli zvyklí předtím nic dělat. První 3 dny mě neskutečně bolely svaly, ve škole když jsem šla ze schodů a do schodů, tak jsem skučela jako pes. Nevzdávejte to a vytrvejte!!! Po 3-4 dnech svalová bolest přejde, vaše svaly si jenom potřebovaly zvyknout. Postupně jsem se do toho začala dostávat a bavilo mě to, poslední 3 dny jsem už dělala všechny cviky podle Natalie :)
Level 2 - Přechod na tento level byl pro mě šokem. Daleko těžší cviky, neskutečně moc cviků na ruce, zadýchávala jsem se, no hrůza. Zase jsem cvičila podle Anity a už s tím jsem měla problém, vždycky jsem byla strašně zpocená na konci. Ale dalo se to vydržet a opět poslední 3 dny jsem si jela podle Natalie celkem bez problémů :) Jediný problém mi dělal ten poslední cvik, kdo jste to cvičili, víte. Opravdu killer!
Level 3 - Opět další šok s přechodem na tento level. První den jsem byla neskutečně unavená a znechucená a víte co? Ono se to tentokrát nepodařilo překonat. I poslední den jsem pořád cvičila podle Anity a pořád jsem s tím měla menší problémy. Netuším, čím to je, každopádně v tomto levelu je výrazně víc cviků na nohy, možná proto, že už ani nebyly schopné mě nést. Takže level 3 za mě nejhorší, fakt jsem to nepřekonala a nemám ho ráda. Ale samozřejmě to je můj subjektivní pocit, třeba jste to někdo zvládali daleko líp než level 2?
Jsou vidět výsledky - Ano. Někde víc, někde méně. Začnu rukama - tam ten sval vidím na pouhý pohled oka, ani nemusím ruku zatínat. Zrovna svaly na rukách jsem nechtěla, protože podle mě má Jillian až moc svalnaté ruce a nelíbí se mi to, ale tak proč ne. Na bříšku je to také hodně vidět, pneumatika zmizela a ted se objevuje jen když sedím v uplejších kalhotách. Neměřila jsem se před a po, ale s klidem vám tvrdím, že těch 5-10cm přes břicho zhubnete. Na zadku i stehnech jdou výsledky vidět také, rozhodně se mi zmenšily. Ale zpevnění nic moc, pořád se mi stehna nepěkně "roztékají", když si sednu. Takže to je asi jediná moucha tohoto cvičení, jiank jsem naprosto spokojená :)
Co dál - Hm. Jelikož nejsem spokojená s těmi stehny, našla jsem si nějaké cviky vyloženě na ně. Takže ted budu tak týden až 10 dní dělat cviky jenom na stehna a sem tam do toho si zaběhám nebo se projedu na kole. A uvidíme, jestli se zpevní víc. No a potom chci navázat na tento program jiným cvičením Jillian, které se jmenuje Ripped in 30. Co jsem se dívala na youtube, bude to ještě větší makačka než Shred, ale už na to mám nějaký základ a formu :)
Také si chci pořídit opravdové činky, protože doposud jsem cvičila s naplněnými půllitrovkami :D A taky tu podložku, protože na karimatku se jaksi lepím a od koberce mám odřená kolena. To zas bude peněz.

Přesvědčila jsem spoustu spolužaček, aby začaly "shredit", tak si o tom vždycky povídáme. Je to fajn. Po měsící intenzivního cvičení se cítím skvěle a už nechci přestat. Ted přes jaro a léto chci hlavně běhat a jezdit na kole, to je nejlepší, užijete si i krásného počasí. Už nevím, co bych vám k tomu napsala, ale víte, že na cokoliv byste se chtěli zeptat, můžete tady v komentářích, na formspringu, napsat mi mail, jak chcete.

32 komentářů

  1. to je docela zajímavé a skvěle si to popsala :)
    já si dávám do těla skoro na každém tréninku a jelikož závodně střílím, tak posiluju ruce, takže ty mám docela namakané což je na nic :D
    jinak by jsi nám mohla ukázat ty tvoje nové vlasy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Jo ty tancování ti dává hodně, to je fajn cvičení :) A vlasy? Však už jste je viděli, ve článku o vodárce :) Nemám žádné jiné fotky.

      Vymazat
    2. ahaa, já že jsi měla nějaký ještě speciální post :)

      Vymazat
  2. Články o tomhle cvičení v poslední dobou vídám často.. a docela ráda bych chtěla začít, ale pořád jsem strašnej lenoch :D Moc pěkný článek :)

    OdpovědětVymazat
  3. 30 day shred jsem dělala někdy na přelomu ledna a února, takže si už moc nepamatuju podrobnosti, ale ono obecně platí, že třetí den je zlomový a i pro mě to bylo hrozné, nemohla jsem se hýbat bez bolesti.

    Ripped in 30 možná vypadá hrozivě, ale dodělala jsem ho s tím, že jsem potřebovala mnohem méně modifikací než během shredu + má zábavnější rozložení cviků. Ne, že by některé nebyly zabijácké, ale když už máš za sebou nějaké to cvičení, tak zvládneš vše. Plus myslím v prvním levelu si trénuješ plank pose, abys v ní pak mohla v těch následujících trávit minuty v kuse :D

    PS: Jillian má speciálně na dolní polovinu těla DVD Killer Buns and Thighs, taky má tři levely (a podobně jako v Ripped in 30 udělané -alespoň podle mě - mnohem lépe než ve shredu, tzn. opakují se cviky po třiceti sekundách, děláš jich určitý počet - v Killer B&T je to myslím 5 a pak opakuješ a to je jeden circuit) a po týdnu toho prvního mám dva centimetry ze stehen dole, tak doporučuju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aaaaa plank pose ne :D Ale zkusím to. A děkuju, určitě to zkusím pohledat ten její program na stehna :)

      Vymazat
  4. Mne sa zase najviac páči 3. level, aj keď kardio neznášam! :D No tie cviky sú úžasné :D

    OdpovědětVymazat
  5. Už to mám stáhlé a doufám že se teda brzy dokopu a začnu! :D I když mě to trochu děsí, když čtu že i pro tebe to byla makačka.. :D co teprve pro mě, takovýho lempla a lenocha..

    OdpovědětVymazat
  6. tento článek je přesně pro mě :D. JM cvičím už na po 3x, předtím jsem to pokaždý vzdala po prvním levelu :D. Ale po necelým měsící jsem se rozhodla jít do toho po 3x, ale tentokrát s větší odhodlaností a doufám, že to konečně dotáhnu do konce no.. Každopádně už teď mě docela zesílily ruce (nohy nevím), ale břicho, kde to potřebuju nejvíc zatím nic.. Tak doufám, že se to ještě změní...
    Jo a ty tvoje půllitrovky jsou ještě dobrý, já cvičím s lakama na nehty :DD..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jako s lakama na nehty? :D:D:D To si nedokážu představit!

      Vymazat
    2. no, mám takový laky v tvaru válečku, akorát do ruky, tak je používám místo těch činek :D... vím že se to váhově nedá srovnat s činkama, ale mě ty cviky dávají zabrat i tak :D..

      Vymazat
  7. Cvičím téměř denně doma sama s vlasním odhodláním, nepotřebuji k tomu žádný šred :D jen uvažuji, že zase začnu chodit do aerobicu, protože nějaké nové cviky by se hodily. možná ale zkusím jen pilates. pořád přemýšlím, bojím se ale, aby mě v nějakém fitku nenachytala učitelka z tělocviku, když jsem uvolněná, že :D:D to by byl trapas.
    No, každopádně jsi dobrá, že jsi zvládla celý měsíc, snad si to už udržíš, že si třeba zacvičíš i sama od sebe každý večer jen tak :) třeba jen ty stehna. po chvíli ti ani nepřijde divné, že cvičíš, stane se to tvým denním programem dne. Jo a kolo je super, taky začnu jezdit :) benzín je holt drahý, tak aspon za P. na kole, to je jen 10 km :D (=umřu, neumím jezdit na kole)

    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo taky doufám, že si to udržím :) Včera jsem necvičila nic, bo jsem šla na tu dvojitou oslavu 18tin, tak jsem nestíhala. A neumřeš, na kole umí jezdit každý :D I když ty s těma tvojema zdravotníma problémama.. :D

      Vymazat
  8. Cvičila jsem 21 dní, potom se mi nějak nahromadila škola a povinnosti, takže jsem přestala (možná i proto, že pro mě, jako začátečníka, to cvičení bylo opravdu náročné). Na sobě jsem pozorovala rozdíl snad jen na rukách a stehnách (toužila jsem hlavně po břichu, ale to bohužel nic) :) Nejhorší pro mě bylo cardio u 2.levelu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hodně lidí z mého okolí toho taky nechalo po těch 20 dnech nebo tak, taky to nestíhali. Jo pro mě jako začátečníka to taky bylo hodně těžké, ale zvládla jsem to! Ano cardio ve 2.levelu je fakt strašné :(

      Vymazat
  9. taky jsem cvičila Shred, asi před měsícem :) teď střídám levely ze shredu s kardio kick boxem a k tomu venkovní běh, tak mi to vyhovuje :)
    a je pravda, že druhý level byl zabiják, nesnášela jsem ho! :D hlavně ty jumping jacky na zemi :D
    a díky Jillian už zvládám dělat kliky, dřív jsem udělala pět a padla k zemi :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To může být super, venkovní běh mám taky ráda, jen dnes mi nevyšlo počasí, zrovna jedinej den, kdy mám čas :D Jo zvládáš kliky? To bych taky chtěla, já jich ještě moc neudělám právě, zrovna kliky jsem dělala vždycky podle Anity.

      Vymazat
  10. Hele vypadá to skvěle, jen to půlhodinové cvičení děláš 3× denně ? :O chtěla bych to zkusit ale fakt nevím kde bych na to vzala čas..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nene, to půlhodinové cvičení děláš jednou denně každý den :)

      Vymazat
  11. Já jsem to cvičila a sekla jsem s tím, protože z těch jumpingů mi narostly hrozně široké svalnaté lýtka a vypadalo to otřesně. Teď už to je naštěstí pryč. :D

    OdpovědětVymazat
  12. zajímavě napsané to je poprvé co o tom slyším :))..

    OdpovědětVymazat
  13. teď cvičím 6 week Six-Pack (zbývá mi posledních 5 dní) a podle tohoto byl shred brnkačka. Tak jako v 2 levelu (6W6P) jsem se nikdy v životě nezapotila. Už po 3 minutách mám propocená záda a na konci ze mě vyloženě cáká pot :D zní to nechutně, ale cítím se potom cvičení tak úžasně, že až dokončím 2 level, dám si ho celé ještě jednou. Bavilo mě to mnohem víc než shred a hlavně jsem viděla změny už po prvním levelu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zní hodně krutě, věřím, že to musí zabírat. Jo zní to nechutně, ale já tě naprosto chápu :D Myslím, že s těmahla všema typama od vás mám tak na čtvrt roku nápln cvičení zajištěnou, děkuju!

      Vymazat
  14. Ja som s tým opäť začala, ale nemám s tým problém. :)) Už 11 rokov plávam, popri chodím behať každý deň a cvičím. Ale tie prechody z jednotlivých levelov sú vážne šokojúce. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsi dobrá, že na sobě takhle konstantně makáš! Běhání mě taky baví, vždycky přes jaro, léto a podzim chodím :) Jo ty přechody nejsou fajn, vždycky šok, ale pak se na to dá zvyknout naštěstí :D

      Vymazat
  15. doufám, že se k tomu také brzy dostanu... rozhodně bych to ráda zkusila!

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj, mohla bych se tě prosím zeptat, kde jsi našla videa na všechny 3 levely? Na YT jsem našla pouze 1 lvl a ty další 2 zatím nikde nemůžu najít :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, ano, na youtube je pouze ten první level. Já ty další 2 levely stahovala na filecrop.com :)

      Vymazat
  17. dobře, kouknu se tam :) díky :))

    OdpovědětVymazat
  18. Teď se do toho chystám :-) Jinak moc skvělý článek, zase mě jen nabudil, ať do toho jdu :-)

    OdpovědětVymazat
  19. Tyhle výzvy jsou super, některé víc některé min. Osobně se snažim hýbat aspoň 2x do týdne buď běh a nebo fitko ale víc mi vyhovuje ten běh :) A taky se snažím zdravěji jíst, občas si něco uvařím a taky si objednám nějaké to zdravější jídlo tady a tak nějak se držím na těch 54-55kg což je na moji výšku optimální a jsem že sebou spokojená.

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)