Christmas baking - part 2

Vítám vás u druhé části vánočního speciálu o pečení. Dnes vám představím recept, který jsem vyzkoušela poprvé a moc mě zaujal. Našla jsem ho na ProŽeny.cz i se spoustou dalších zajímavých receptů, tak odtamtud vyzkouším i něco dalšího.

 
250 g hladké mouky, 100 g cukru moučka, 2 kakaové pudinky (krásně hmotu obarví), 2 vanilkové cukry, 1 lžíci skořice (můžete i méně), 200 g másla nebo Hery, 1 vejce, perličky na zdobení
Postup: Smíchejte všechny uvedené suroviny (samozřejmě kromě perliček) a vypracujte z nich hladké těsto. Nenechávejte odpočinout v lednici, protože by pak mohlo být moc tuhé a trhalo by se. Jen ať zůstane tuk pěkně změklý!
Potom si k ruce vezměte lis na česnek, pořádně ho omyjte, aby zmizelo česnekové aroma, a můžete tvořit. Je to trochu piplačka, protože z jedné dávky, kterou napěchujete do lisu, by bylo klubíčko moc malé. Proto je třeba lis naplnit, trochu promáčknout a ještě tak dvakrát znovu napěchovat, dokud nemáte dost prošlých „vlásků“. Z pramínků pak v dlani stáčejte klubíčka a pokládejte je na plech na pečicí papír. Už v původním receptu se píše, že každé klubíčko bude jiné a že se vám stejná dvojčátka prostě vyrobit nepovede. A tak se s tím smiřte a zas tak úzkostlivě se s klubíčky nemazlete! Ještě před pečením je posypte stříbrnými kuličkami a šup s plechem do trouby. Pečte na 180 stupňů asi 7 minut. Vychladlá klubíčka ještě můžete přendat do malých košíčků a servírovat.
 sypké
 máslo a vejce
 Vzniklé těsto, ze kterého si budete odtrhávat kousky, cpát je do lisu a protláčet. Je to vážně piplačka, ale bavilo mě to :)
 Klubíčka ještě před vložením do trouby. Ty perličky se tam dávají hned, sice se vám v troubě trochu roztečou, ale kdybyste je na klubka chtěli dát až po upečení, ne-e, nedáte je tam, věřte mi, zkoušela jsem to :D
A po vytažení :) Nedávejte je blízko k sobě, vidíte, že se vám trochu rozplácnou, tak aby se vám neslila dohromady! A ještě další rada, v receptu se sice píše péct 7 minut, ale co je to za sranec? Ani náhodou, takových 15 minut je úplně ideálních, nelekněte se toho, že nebudou úplně tvrdá, má to tam být, oni na vzduchu potom ztvrdnou. Ale 7 minut vážně nestačí :) A chutnají teda víc čokoládově než skořicově, ale to může být tím, že jsme doma neměli kakové pudinky, a tak jsem je nahradila normálním kakaem.
Jak se vám líbil dnešní recept, něco jiného, že? Vyzkoušíte ho? Dejte mi vědět v komentářích :)

16 komentářů

  1. to vypadá zajímavě , mám ráda tyhle čoko-skořicové věci , myslím že to musí chutnat úžasně , já doma cukroví nepeču takže uvidím jestli vyzkouším nebo ne :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to divně :D ale třeba to bude chutnat dobře no, alespon nějak nově, neotřele. a tak jasné, většina perliček se už peče, když to není zrovna na nepečeném cukroví nebo polevě ;) no 7 minut , musíš to brát s rezervou, protože v dnešní době má každý jinou troubu, někdo má elektrickou někdo plynovou a někdo horkovzdušnou a každá trouba má navíc několik režimů, takže věř mi, na dobu pečení v receptech moc nespoléhej :D to už mám odzkoušené.

    V.

    OdpovědětVymazat
  3. my taky dneska pekli, ale tak skvěle jako to tvoje to nevypadá;D

    OdpovědětVymazat
  4. ten pás som kúpila u nás v meste,v úplne obyčajnom obchode :) vyšiel ma na asi päť eur a je super!

    OdpovědětVymazat
  5. krásně to vypadá ! :)

    Zvu tě ke mě na giveaway

    OdpovědětVymazat
  6. parádní recept, až na tu piplačku, i když já jsme ten typ člověka, kterého by to asi taky bavilo. :D díky, možná zkusím - když vyškrtám některý z těch 150 nápadů, co chci do Vánoc upéct, uvařit nebo vyrobit. :P

    OdpovědětVymazat
  7. ono by se to taky mohlo dělat těma zdobícíma sáčkama na dorty ne?:P Nebylo by to tak moc složité:) Jinak možná vyzkouším uvidíme:)

    OdpovědětVymazat
  8. vyzerá to zaujímavo, možno to skusím! :))

    OdpovědětVymazat
  9. Ja jsem z tech, co jsou radi ze zvladnou volsky oko a spagety, takze zkouset to bohuzel nebudu. ALe vypada to pekne lakave:-)

    OdpovědětVymazat
  10. dobrotky já ráda, my zatim ještě nepečeme ale už se na to moc těším :))

    OdpovědětVymazat
  11. Mňam, tebe bych potřebovala doma! :)

    OdpovědětVymazat
  12. Mě se líbí víc ty kuličky co jsou rozteklý :D

    Klidně bych recept vyzkoušela ale zdá se mi to jako hrozná piplačka :D

    OdpovědětVymazat
  13. mňam!! to vypadá úžasně! já si říkala, že letos nepeču, ale asi mě to zlomí a udělám alespoň dva druhy :)

    OdpovědětVymazat
  14. Petul: Ukaž to mamce, třeba ti to upeče :) U nás peču jenom já no, mamka má moc práce.
    V.: Ty taky abys mi něco pochválila že :D Furt máš na něco výhrady, na tohle, na rohlíčky, že vy do nich dáváte vanilkový lusk. No tak si dávejte :D Ne líbí se mi, že máš na všechno svůj názor :* A s tou troubou už jsme to řešily.
    slečna L.: No přesně, taky mám milion receptů, co chci vyzkoušet, a minimum času. Hrůza. No přesně mě to taky baví tady ty piplačky, ale do určité míry.
    Mischel: Asi jo, ale to by nevypadalo přesně takto, na tomto vidíš, že to je z lisu na česnek :D
    S.): Asi jo, vypadá to líp. Ale není to zas tak hrozná piplačka, jsou horší ;) Třeba marokánky. Z toho jsem minulý rok úplně tekla :D
    Style on the road: Jasně, udělej! Já teda pečení miluju :)
    Coco: Ježiš fakt? Tak to jo, to jsem ráda, že to někdo zná :D

    OdpovědětVymazat

Děkuju moc za každý komentář :)